Operacijski sistemi
18.11.2020 11:32
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Primerjava: Apple Watch 6 in Watch SE

.. Apple Watch 6 in Apple Watch SE - na eni strani najdražja in na drugi strani najbolj cenovno dostopna Applova pametna ura v 2020. Na prvi pogled skoraj identični, v notranjosti pa z nekaj ključnimi razlikami ..
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Čeprav Apple Watch 6 in Apple Watch SE sorodstva res že na prvi pogled ne moreta tajiti, se večje razlike pokažejo ob pregledu specifikacij – različni senzorji, paščki in druge lastnosti. Smo že omenili, da je Apple Watch 6 precej dražja?

Ena glavnih konkurenčnih prednosti Applove pametne ure za uporabnike iPhonov je široka podpora aplikacij in športnih merilnih lastnosti. Ti dve področji sta primerljivi tudi med modeloma Watch 6 in Watch SE. Obe podpirata standardne športne lastnosti, med drugim tudi Apple Fitness Plus, merjenje srčnega utripa in GPS sledenje. Napredne lastnosti, kot sta na primer EKG in merjenje kisika v krvi so rezervirane za Watch 6.

Glede na to, da je za Apple Watch 6 treba odšteti približno tretjino več kot za SE različico, nas je zanimalo, ali so napredne lastnosti dovolj, da bodo prepričale uporabnike?

Izgled in zaslon

Če kupujete Apple Watch samo zato, da boste lahko prijateljem pokazali, “da imate Apple Watch”, priporočamo model SE. Mogoče bi v tem primeru bilo celo bolj smiselno razmisliti o izbiri prejšnje generacije, kajti Apple od izida prvega modela leta 2015 na področju dizajna ure ni naredil bistvenih sprememb.

Tako Apple Watch 6 kot SE sta na voljo v dveh velikostih, in sicer 40 mm in 44 mm. Kljub temu, da sta na voljo v istih dimenzijah, je Apple Watch 6 nekaj gramov težja. Obe napravi sta vodoodporni do 50 metrov globine, samo ohišje modelov pa se razlikuje. Apple Watch 6 je na voljo v aluminijastem ohišju in ohišju iz nerjavečega jekla, medtem ko je Apple Watch SE na voljo zgolj v aluminijski različici.

Pa se lotimo specifik vsakega modela. Apple Watch 6 je na voljo v srebrni (aluminij in nerjaveče jeklo), zlati (aluminij in nerjaveče jeklo), vesoljno sivi (aluminij), modri (aluminij), rdeči (aluminij), grafitni (nerjaveče jeklo), vesoljno črni barvi (aluminij in nerjaveče jeklo) in v barvi titana (titan). Apple Watch SE pa je na voljo v zlati, srebrni in vesoljno sivi barvi (vse aluminij).

Zasloni vseh zadnjih Applovih pametnih ur so vsaj na papirju identični. Govorimo namreč o Retina LTPO OLED tehnologiji, resoluciji 448 x 368 in gostoti 326 točk na palec pri večji izdaji ure. Tudi ostrina slike obeh ur je vrhunska. Element, ki je pri primerjanih urah drugačen, je steklo ohišja. Obe uri imata isto razmerje “screen-to-bezel”, in sicer 60-odstotno, velikost ekrana pa je prav tako pri obeh enaka.

Zadnja in hkrati zelo pomembna razlika med obema pametnima urama so senzorji. Na uri Apple Watch Series 6 najdemo znotraj senzornega loka štiri pike, medtem ko model SE senzorje postavlja v krog. Pri slednjem modelu tako uporabnik nima na voljo meritev EKG in spremljanja količine kisika v krvi.

Merilne lastnosti

Apple je tehnologijo EKG v pametne ure prvič vključil z modelom Watch 5, odločil pa se je, da s tem nadaljuje tudi pri Watch 6 – ne pa tudi pri SE. Vključitev dotičnega senzorja v dražjo različico ure pomeni, da lahko z njo merimo ritem bitja srca in posledično zaznamo potencialne aritmije, ki so lahko indikator resnih srčnih težav.

Ena elektroda se nahaja na spodnji strani ure, medtem ko druga sedi na kroni ure. Med nošenjem ure preprosto pritisnemo na krono in odčitavanje se bo pojavilo na zaslonu.

Apple Watch SE za razliko od Watch 6 nima Sp02 senzorja (merjenje količine kisika v krvi). Kljub temu, da tukaj ne govorimo o neki revolucionarni novosti, smo dotično tehnologijo srečali že na precej cenovno ugodnejših merilnikih aktivnosti, kot je recimo Xiaomi Mi Band 5; pred Series 6 ti senzorji niso bili del Applove serije pametnih ur. Zapomniti si velja, da vsi SpO2 merilniki niso narejeni enako, in da je Applov FDA certificiran ter verjetno eden boljših med vsemi nosljivimi napravami.

V splošnem sta oba modela Applovih pametnih ur vrhunska merilnika aktivnosti, kajti oba odlično sodelujeta z Applovo najnovejšo “on-demand” storitvijo, Fitness Plus. To je pretočna video naročniška storitev z bogato knjižnico vodenih vadb, ki jih lahko predvajamo na televiziji Apple TV, tablici iPad ali telefonu iPhone. Storitev pokriva celo področja joge, kolesarjenja na napravah in teka na tekalni stezi. Obe uri med drugim podpirata tudi široko paleto “third-party” aplikacij, ki uporabljajo senzorje ur.

Operacijski sistem, zmogljivost in baterija

Apple trdi, da tako Watch 6 kot tudi SE zdržita brez polnjenja do 18 ur, enako kot je to veljalo za prejšnje generacije ur. Glede na to, da Watch SE nima “always-on” ekrana, so testi pokazali, da je ura zdržala nekoliko dlje, nekje dan in pol, medtem ko je Apple Watch 6 zdržala manj, vendar razlike niso bile prav velike.

Operacijski sistem WatchOS 7 je s seboj prinesel spremljanje spanja, kar za uporabnika pomeni, da bo moral poiskati primeren čas za polnjenje, ki ni ponoči med spanjem. Prav tako ni prisotnega “low-power” procesorja, kot ga lahko najdemo na uri Oppo Watch, niti ni VOOC tehnologije hitrega polnjenja, ki bi uro napolnilna v manj kot eni uri.

Kar se tiče zmogljivosti, testi niso pokazali bistvenih razlik med obema urama, čeprav je Apple Watch 6 opremljena z novim procesorjem Apple S6 v primerjavi z Apple S5 na modelu SE. Oba modela imata 32 GB pomnilniškega prostora in 1 GB RAM-a.

Za konec pa dodajmo še to, da obe uri podpirata uporabo “third-party” aplikacij, za razliko od ostalih “manj pametnih pametnih ur”. Testi so ponovno pokazali, da oba modela enako kvalitetno podpirata zunanje aplikacije, če pa bodo te v prihodnosti vključevale EKG in SpO2 senzor, bo Watch 6 zagotovo v prednosti.

Cena

Kar se tiče cene pametne ure Apple Watch 6, “Wi-Fi” verzija velikosti 40mm stane preračunanih 336 evrov (399 ameriških dolarjev), medtem ko bo za 44mm različico treba odšteti okoli preračunanih 361 evrov (429 dolarjev). Na drugi strani dobimo Apple Watch SE velikosti 40mm za preračunanih 235 evrov (279 dolarjev), 44mm različico pa za preračunanih 260 evrov (309 dolarjev).

40mm Apple Watch 6 LTE stane preračunanih 420 evrov (499 dolarjev), večja različica pa preračunanih 445 evrov (529 dolarjev). Manjša Watch SE LTE vas bo olajšala za preračunanih 277 evrov (329 dolarjev), medtem ko boste za večjo odšteli okoli preračunana 302 evra (359 dolarjev).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več