Operacijski sistemi
04.09.2017 14:35
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple Watch dobiva novo konkurenco

Apple Watch dobiva novo konkurenco
Apple Watch dobiva novo konkurenco

Na tržišču pametnih ur je tekma med Googlom in Applom milo rečeno enostranska. Na prizoriščih vodilnega sejma porabniške in zabavne elektronike, komunikacij, medijev in bele tehnike v Berlinu (IFA Berlin) lahko v veliki večini zasledimo Apple Watch, nekaj malega primerkov pa najdemo tudi pametne ure, ki jih poganja Googlo sistem Android Wear.

Manj kot dva tedna sta do predstavitve nove pametne ure Apple Watch, ki naj bi tokrat imela lastno LTE mobilno omrežje. Ta čas, ko sta Apple in Google gradila nove projekte, so ostali tekmeci izkoristili za razvoj novih pametnih ur in trije akterji so na berlinskem sejmu predstavili svoje izdelke, katerih ne poganja niti Applov in niti Googlov sistem. Dve od omenjenih treh pametnih ur ponujata nekaj, kar nobena Applova in Googlova ura ne zmoreta: daljše življenjsko obdobje baterije, ki drži več dni in je ni potrebno polniti praktično vsak večer.

Garminov Vívoactive 3 ($299.99 ali $329.99, odvisno od konfiguracij) je sedaj že na voljo za prednaročila in je med vsemi tremi verjetno najbolj obetaven kos tehnologije. Prav tako kot Apple Watch, vključuje GPS in merilnik srčnega utripa, prav tako pa lahko preko te ure uporabljamo tehnologijo NFC plačevanja. Dodatna prednost Garminove ure je tudi ta, da lahko na njo nalagamo aplikacije iz lastne trgovine. Za razliko Applove ure, je Vivoactive 3 nekoliko debelejša (1.1684 cm), prikazuje pa obvestila tako Applovih telefonov kot tudi Android telefonov. 3.048-centimetrski ekran vseskozi kaže uro, namreč ekran se ne zatemni, ko smo en čas nedejavni. Prej omenjena kvalitetna baterija naj bi po poročanju Garmina držala tudi teden dni med polnjenji (v načinu “pametna ura”), v primeru, da imamo vključeni GPS, pa Garmin Vivoactive drži približno 13 ur.

Garmin je poleg zgoraj opisane ure predstavil še hibridno pametno uro vívomove HR ($199.99 za model Sport in $299.99 za Premium verzijo). Gre za 1.1684 cm debelo pametno uro, ki kombinira tradicionalne kazalce in OLED ekran, ki uporabniku kaže njegove aktivnosti, srčni utrip in aktualna obvestila iz telefona. Vivomove HR sicer nima GPS-a in tehnologije NFC, prav tako se ne more primerjati po vzdržljivosti baterije ure Vivoactive 3, vendar pri Garminu še vedno trdijo, da dotična pametna ura zdrži 5 dni (v vačinu “pametna ura”) oz. kar dva tedna, če jo uporabljamo kot navadno, “staromodno” uro.

Nekaj dni pred sejmom IFA v Berlinu, je na sceno prikorakala še ena pametna ura, in sicer Fitbit Ionic, ki se po specifikacijah praktično ne razlikuje od ure Vivoactive 3. Fitbit Ionic stane $299.95, prve pošiljke pa naj bi začele že oktobra. Med drugim je opremljena z GPS-om, merilnikom srčnega utripa, NFC plačilno tehnologijo in obvestili iz iOS ter Android naprav. Baterija v navadnem načinu “pametna ura” drži tudi do 4 dni, medtem ko pri uporabi GPS-a lahko pametno uro uporabljamo okrog 10 ur. Še vedno več kot Apple Watch. Pomembna konkurenčna prednost Fitbit Ionic pametne ure sta 2,5 GB pomnilniškega prostora za shranjevanje glasbenih datotek. Če se za trenutek dotaknemo še izgleda ure, lahko kar hitro ugotovimo, da nekoliko “kvadratni” izgled najverjetneje ne bo najbolj navdušil oboževalce tradicionalne estetike kot bodo to recimo Garminove okrogle ure.

Tudi Samsung ne počiva na področju pametnih ur, saj je 30. avgusta predstavil novo, Gear Sport pametno uro. Sicer dodatnih podrobnosti pri podjetju ne želijo razkriti, ampak lahko z veliko gotovostjo predvidevamo, da gre za naslednjika ure Gear S3. Cena nove Samsungove ure je $349.99, vključuje GPS, Samsung Pay tehnologijo, Android ali iOS obvestila in “always-on” ekran. Ta model dodaja še vodoodporne lastnosti do 50 metrov in 4GB prostora za aplikacije in glasbene datoteke. Samsung ni razkril podrobnosti glede vzdržljivosti baterije, vendar so med predstavitvijo prototipa lahko udeleženci videli, da je na uri ostalo še 31 ur v običajnem načinu, medtem ko bi “varčni” način podaljšal življenjsko dobo na 89 ur.

Vsi ti podatki postavljajo Samsung in ostale predstavljene akterje pred Apple, razen če Apple ne razkrije lastne napredne baterije. Bomo videli 12. septembra.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več