Operacijski sistemi
23.09.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

iOS 13: novosti na področju varnostnih nastavitev

iOS 13: novosti na področju varnostnih nastavitev
iOS 13: novosti na področju varnostnih nastavitev

Uporabniki iPhona – pripravite se na veliko varnostno nadgradnjo v sklopu nove izdaje operacijskega sistema iOS. Če ste lastnik relativno novega iPhona, bi ta teden morali dobiti obvestilo, da je na voljo zadnja posodobitev iOS 13. Poleg nekaterih bolj znanih novosti – kot sta recimo “temni način” in Apple Arcade – prinaša nova verzija sistema vrsto varnostnih nastavitev, ki bodo poskrbele za višjo stopnjo zasebnosti za uporabnike. Sloves varnosti sistema iOS je sicer v zadnjem času nekoliko padel, vendar še vedno ostaja eden najbolj varnih potrošniških operacijskih sistemov, ki so na voljo na trgu. Pa si poglejmo, kaj vse nam na področju varnosti in zasebnosti prinaša nova verzija iOS 13.

“Sign In With Apple”

Enako, kot smo to navajeni pri Facebooku, Googlu in Twitterju, se lahko odslej v aplikacije in storitve vpisujemo z Applovim računom. Z novim načinom prijave v “third-party” aplikacije dovolimo predajo zgolj uporabniškega imena in e-mail naslov, Apple pa bo celo ustvaril začasen e-mail naslov, katerega lahko ob morebitnih nezaželenih sporočilih takoj izbrišemo in odnehamo z uporabo storitve.

Večji nadzor nad trenutno lokacijo

Od zdaj naprej imamo večji nadzor nad tem, kako aplikacije dostopajo do naše trenutne lokacije. Poleg tega, da lahko vedno spremenimo nastavitve in dovoljenja, lahko določeno kombinacijo nastavitev izberemo kot enkratno oz. začasno. Naslednjič, ko bo aplikacija potrebovala oz. želela našo lokacijo, bo ponovno zaprosila zanjo.

Tako kot pri verziji iOS 12 bomo vsake toliko časa dobili “pop-up” obvestilo, ki nas obvešča, katere aplikacije spremljajo našo lokacijo. iOS 13 bo zadevo nadgradil in nam ponudil še več podatkov, hkrati pa bomo deležni večih utemeljitev glede razlogov, zakaj torej aplikacija dejansko potrebuje podatke, ki jih bomo delili. Če ne bomo zadovoljni z argumentom aplikacije, bomo lahko blokirali dostop do naših podatkov.

Blokiran Bluetooth dostop

Ko si naložimo novo iOS verzijo, bomo opazili, da bi številne aplikacije rade dovoljenje za prenos podatkov preko Bluetooth povezave – podatkov, ki v določenih primerih lahko razkrijejo našo lokacijo. Če se tudi s tem ne strinjamo, lahko blokiramo Bluetooth dostop in se tako dodatno zaščitimo. Zapomniti pa si še velja, da je ta blokada ločena od klasične povezave s telefonom. Torej to pomeni, da zaradi te blokade ne bomo izgubili povezave s slušalkami ali ostale načine rabe.

Zaščitite se pred Wi-Fi sledenjem

Podobno, kot pri Bluetoothu, pred prihodom verzije iOS 13 so določene aplikacije lahko sledile naši lokaciji, ne da bi nas za to posebej opozorile. Namesto tega so uporabile podatke iz javnih Wi-Fi omrežij, ki smo jih prešli. To odslej ne bo mogoče, kajti nova varnostna lastnost je vključena že samodejno.

Deljenje fotografij brez lokacije

Seveda si določene fotografije želimo deliti s prijatelji ali družino, pa vendarle ne želimo ob tem deliti tudi naših domačih ali službenih naslovov, kajne? V novi verziji iOS 13 se ob deljenju fotografij preko aplikacije Photos pojavi nova opcija, kjer lahko odstranimo podatke o lokacije, preden se odločimo, da fotografijo objavimo ali delimo.

Kako utišati neznane klicatelje?

V sistemu iOS 13 je možno neznane številke takoj preusmeriti v glasovno pošto. Lastnost se sicer na prvi pogled na sliši nič kaj posebnega, vendar je: poleg tega, da telefon preveri stike v aplikaciji Contacts, pogleda skozi aplikacijo Mail in Messages, če so slučajno kakšne neshranjene številke, ki bi nam bile znane. Poleg tega pa, če so klici in številke potrjene s strani operaterja, da ne gre za zlorabo, se bo poleg številke pojavil znak, ki sporoča, da po vsej verjetnosti ne gre za nekoga, ki bi nam želel škoditi.

Poiščite svoje naprave

Ko si naložimo novo posodobitev iOS sistema, lahko med drugim opazimo tudi novo aplikacijo Find My App. Ta nam pomaga pri sledenju tako svojih kot tudi prijateljevih naprav, ne glede na to, kam smo jih založili. Poleg lastnosti aplikacije, ki smo jih že navajeni – možnost zvonenja telefona na daljavo, na primer – lahko z novo aplikacijo najdemo naprave tudi, če te niso aktivno povezane z Bluetooth ali Wi-Fi povezavo.

To je mogoče zaradi zelo “low-power” Bluetooth signala, ki ga oddaja naša izgubljena naprava. Apple ustvari anonimno, nevidno, varno omrežje okrog vseh Applovih naprav “v divjini”. Če torej katera od naprav detektira naš telefon, dobimo obvestilo o lokaciji.

Nastavitve za posamezne spletne strani

Safari v iOS 13 omogoča, da nadziramo kamero, mikrofon in trenutno lokacijo, odvisno od spletne strani. Če smo zadovoljni z nastavitvami na določenih straneh, na nekaterih pa ne, lahko po svoje priredimo specifične spletne strani. “Cross-site tracking”, kjer oglaševalska omrežja spremljajo uporabnike na večih spletnih straneh, je prav tako že v štartu onemogočeno, kajti v verziji iOS 12 je bila lastnost opcijska.

Poskrbimo za zaščito naših stikov

Na voljo je tudi majhna, ampak še vedno vidna sprememba v varnostnih nastavitvah aplikacije Contacts. Aplikacije, ki imajo dostop do seznama stikov v napravi, ne bodo mogle prebirati dodatnih zapiskov ob vsakem stiku. Če smo bili do zdaj navajeni te prostore polniti s PIN kodami, ali kakšnimi drugimi zapiski, “third-party” aplikacije odslej ne bodo mogle dostopati do teh podatkov.

Apple že od nekdaj velja kot sinonim za varnost – od tablic, računalnikov, telefonov in ostalih storitev naprej. V novi verziji sistema iOS 13 si lahko obetate mnogo različnih načinov, kako povečati svojo varnost in zasebnost, vendar pa morate dejansko upoštevati nasvete, ki smo jih zapisali zgoraj. Apple v vsaki posodobitvi ponudi kar precej zanimivih novosti iz področja varnosti, vendar statistike, ki jih beležijo, pravijo, da le majhen odstotek uporabnikov izkoristi, kar jim je ponujeno.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RETTRO d.o.o., vaš partner v razvoju IT-rešitev

Šlandrova 4b, 1000 Ljubljana, Tel: 031 313 312
Mikro podjetje Rettro d.o.o. je specializirano za razvoj različnih informacijskih sistemov z najnovejšimi tehnologijami po meri naročnika. Znanje in izkušnje Rettrovih strokovnjakov ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več