Operacijski sistemi
31.08.2019 21:26

Deli z drugimi:

Share

Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla

Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla
Nič več Siri prisluškovanja s strani Appla

Vaši pogovori s Siri ne bodo več direktno prehajali do Appla. Tehnološki gigant je v sredo potrdil, da bo zaustavil prednastavljeno shranjevanje glasovnih posnetkov svojih uporabnikov. Po tem, ko je The Guardian julija letos razkril sumljivo prakso Appla, kjer so zaposleni redno poslušali avdio zapise Siri pogovorov, se je “veliko jabolko” odločilo, da bodo spremenili nastavitve zasebnosti, ki se tičejo uporabe glasovne asistentke Siri. Ne glede na to, da so avdio posnetki bili anonimni, so vključevali podatke, po katerih je bilo osebe možno identificirati. Imena, podatke zdravstvenih kartotek in celo avdio posnetke spolnih odnosov.

V začetku avgusta je Apple napovedal, da bodo prekinili pogodbeni program z izvajalci storitve transkripcije avdio posnetkov. V sredo, ko so dokončno odločitev tudi uradno potrdili, so med drugim naznanili, da so prekinili pogodbe z vsaj 300 pogodbeniki v Evropi. Kot smo že pisali, je Apple najel ljudi, ki so poslušali posnetke pogovorov z asistentko Siri, da bi izboljšal sistem umetne inteligence v ozadju Siri. Človeški pogodbeniki so pomagali izboljšati programsko opremo skozi proces, ki se imenuje “grading”. Apple bo še vedno nadaljeval s to prakso, vendar samo pri tistih uporabnikih, ki bodo to zavestno dovolili. Apple bo torej prenehal s snemanjem avdio posnetkov, kot prednastavljena lastnost.

“Siri smo ustvarili za to, da bi uporabnikom pomagali stvari opraviti hitreje in bolj učinkovito, brez, da bi njim bilo potrebno sklepati kakršenkoli kompromis glede zasebnosti. Zelo smo hvaležni našim uporabnikom, ki so strastni uporabniki asistentke Siri. S tem nas dodatno motivirajo, da postajamo boljši in boljši”, so pri Applu zapisali v sporočilu za javnost.

Apple bo program nadaljeval to jesen

Že jeseni bo Apple nadaljeval s programom, vendar bodo sedaj samo Applovi zaposleni tisti, ki bodo lahko poslušali avdio posnetke. Če se zaposleni, ki bo zadolžen za poslušanje, odloči, da je bil avdio posnetek narejen po nesreči, ga bo takoj izbrisal.

Za razliko Googla in Amazona, Apple ne dovoli, da bi uporabniki izbrisali svoje avdio posnetke. To pa za to, ker Google in Amazon vežeta posnetke na račun uporabnika, medtem ko Apple uporablja naključne identifikatorje za Siri posnetke. Te lahko uporabnik spreminja v nastavitvah. V izjavi je Apple še zapisal, da je ta lastnost edinstvena, kar se tiče digitalnih asistentov. Naključni identifikator bo tako po šestih mesecih odstranjen.

Po tem, ko se je Apple odločil, da prekine z izvajanjem programa, je sledil potezi tudi Amazon. Svojim uporabnikom odslej omogoča, da odznačijo človeško ocenjevanje Alexinih posnetkov. Google je naredil enako, s tem, da je Google to potezo potegnil po tem, ko so to zahtevali nemški regulatorji.

“Prisluškovanje” avdio posnetkom digitalnih asistentov je v tehnološki industriji zelo razširjena praksa. Microsoft je na primer uporabil pogodbenike, da so ti prisluškovali pogovorom uporabnikov s svojimi Xbox konzolami. Tudi Facebook je recimo ustavil analiziranje avdio pogovorov med uporabniki, po tem, ko je Bloomberg razkril, da tehnološki velikan plačuje pogodbenikom, da delajo transkripte pogovorov. Namesto tega se je Apple odločil, da bo v namene izboljšanja asistentke Siri, uporabljal računalniško ustvarjene transkripte.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več