Operacijski sistemi
05.01.2018 09:29

Deli z drugimi:

Share

Ali bo Microsoft po zatišju v letu 2017 stopil na plin?

Ali bo Microsoft po zatišju v letu 2017 stopil na plin?
Ali bo Microsoft po zatišju v letu 2017 stopil na plin?

Microsoft je leto 2016 zaključil zelo ambiciozno, saj nas je uspel prepričati, da ostaja posel z osebnimi računalniki njihova najvišja prioriteta. Ob koncu leta 2017 je Microsoft še vedno zelo stabilen, vsaj kar se tiče cene delnic. Kljub temu pa so mnenja o stanju podjetja na prehodu v 2018 deljena in zato smo se odločili, da naredimo kratek pregled Microsoftovega leta 2017, hkrati pa naredimo pregled načrtov za leto 2018.

Je Surface dosegel vrh, ali lahko še pričakujemo napredek?

Leta 2015 je bil originalni Surface Book (poleg operacijskega sistema Windows 10) tisti, ki je prevetril trg s svojim revolucionarnim ekranom. Naslednji trenutek, ko je Microsoft navdušil javnost, je bilo v letu 2016, ko je prvič predstavil Surface Studio.

Leta 2017 je Microsoft bil precej bolj konservativen. Največji veliki korak naprej je bil sicer Surface Laptop, ki pa ni ponudil nič tako pretresljivo inovativnega. Za razliko Surface Pro, Surface Book in Surface Studio, Surface Laptop ni v ničemer redefiniral trga ali razširil že obstoječe formes. Namesto tega je Microsoft s to napravo zgolj dodal prenosnik v že tako nasičen bazen naprav, hkrati pa je na njem predstavil Windows 10 S, ki še vedno ni najbolj jasen uporabnikom.

Vse ostalo, kar smo s strani Microsofta videli v letu 2017, je bila nadgradnja produktov, ki so se že zelo dobro prijeli v Surface sestavi. Prva je bila Surface Pro, ki je že 5. generacija Microsoftove vrhunske snemljive tablice. Kljub dizajnu, ki se od predhodnega modela Surface Pro 4 ne razlikuje veliko, je Microsoft poskrbel za izboljšanje delovanja in baterije. V letu 2017 je naprava bila tako popularna, da jo je portal Digital Trends izbral za računalniški produkt leta 2017. Ob koncu tega je izšla še Surface Book 2, 15-inčni model, ki lepo dopolnjuje ekipo, le da je ta model še veliko bolj zmogljiv. Še enkrat več je dizajn ostal dokaj enak, učinkovitost in zmogljivost baterije pa sta poskočila na višji nivo.

Kot lahko vidimo je Microsoft lansko leto igral na varne karte, kar je v javnosti dvignilo veliko prahu in dvomov v korporacijo. Po mnenju mnogih bi naj Microsoft zgolj reševal zmanjševanje količine prodanih računalnikov, kar pa je Panos Panay, vodja divizije zanikal in označil kot govorice. Dejstvo je, da Surface ostaja pomemben akter, ne glede na število prodanih naprav. Microsoftov glavni namen je ponuditi naprave, ki lahko v celoti izkoristijo potencial, ki ga nudi Windows 10. Za zdaj se konkurenčni proizvajalci osebnih računalnikov odzivajo dobro, saj tudi oni ponujajo zelo zmogljive naprave.

Za leto 2018 lahko pričakujemo bolj inovativno leto za Surface, morda lahko celo pričakujemo nekoliko drugačno mobilno napravo, ki bi znala oživiti Microsoftov koncept Courier.

Microsoftova potrošniška strategija sloni na oblaku

Microsoftova strategija oz. vsaj tisti del, ki je korporaciji prinesel največ vrednosti v letu 2017, sloni na oblačni tehnologiji, podjetjih in produktivnosti. Ne glede na to ali govorim o LinkedIn-u, Azure-u ali paketu Office, storitve Microsofta delujejo odlično ter zadovoljijo uporabnike.

Microsoft je v letu 2017 poleg tega zaustavil nekaj svojih produktov, in sicer storitev Groove Music, Windows Mobile ter nosljivo napravo Microsoft Band. Potemtakem bi lahko sklepali, da se je Microsoftova skrb za svoje potrošnike spustila na nižji nivo, vendar po pričavanjih podjetja temu ni tako, temveč so zgolj preusmerili svoj fokus na produkte in storitve z večjim potencialom. Na drugi strani smo tako bili deležni večje pozornosti na drugih področjih: prvi Cortana zvočnik recimo. Kljub temu, da sta Googlov in Amazonov zvočnik požela veliko več zanimanja kot Cortana, je Microsoft ravno zato združil moči z Amazonom in tako omogočil, da zvočnik Echo prav tako sprejema navodila s strani Cortane.

Ne glede na vse lahko še vedno vidimo, da potrošniki ostajajo pomembni za Microsoft. Recimo konzola Xbox One X je primer produkta, ki še vedno daje upanje, da Microsoft še ni povsem pozabil na potrošnike. Gre za izjemno zmogljivo konzolo, ki zadovolji še tako “hardcore” igralce iger. Ponuja več moči kot katerakoli Microsoftova konozola doslej in je hkrati dokaz, da Microsoft še ni povsem zajadral v B2B vode. Če k temu dodamo še Windows Mixed Reality platformo in kompatibilne, cenovno dostopne naprave, vidimo, da Microsoft ni povsem izstopil iz igre, kjer je že kraljeval. Creators Update in Fall Creators Update sta zgolj dve dodatni potrdili.

Leto 2018 bi moralo dati jasne odgovore

Povedano v nekaj besedah, leto 2017 še zdaleč ni bilo tako zanimivo kot bo prihajajočih se 12 mesecev. Morda bi lahko celo rekli, da je bilo leto 2017 kot nekakšna pavza za podjetje, ki pa prihaja v leto 2018 polno novih iniciativ in napovedi. Leto 2018 bi lahko pomenilo vrnitev inovativne kulture, katero je Microsoft nazadnje pokazal leta 2016. To ne bi pomenilo samo nadaljevanje razvoja v segmentu B2B, temveč lahko mirno pričakujemo novosti tudi na področju B2C.

Verjetno najbolj težko pričakovan je izid računalnika “Always Connected PC”, ki je zgolj na kratko bil predstavljen ob koncu leta 2017, ko sta Micrososft in Qualcomm skupaj predstavila prihodnost računalnikov. Prvi bi naj ta “2 v 1” računalnik predstavil HP, in sicer HP Envy x2, snemljiva tablica in Asus NovaGo prenosnik. Te dve napravi bi naj pomenili najbolj direkten odziv na prednosti ARM pametnih telefonov in tablic s prenosom ARM procesorjev kot je Snapdragon 835 na Windows 10 naprave. Če bomo v bližnji prihodnost dejansko dobili tovrstne ARM naprave, lahko pričakujemo, da bo Microsoft reagiral z lastno linijo produktov, najbolj verjetno z Surface Pro napravami.

Poleg omenjenega pričakujemo tudi nekoliko bolj napeto leto za Windows 20. Pričakujemo lahko dve večji posodobitvi, ki bi glede na minimalne spremembe v leto 2017 lahko bili še kako pomembni za Microsoft. Še bolj bi se naj programska oprema osredotočila na produktivnost, in sicer z novostmi – “Timeline” in “Sets” – za katere bo kratkem jasno, kako točno bosta doprinesli k boljši uporabniški izkušnji.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več