Operacijski sistemi
28.02.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Microsoft pravi, da ljudje ne zaupamo rezultatom volitev, zato je ponudil zanimivo rešitev

Microsoft pravi, da ljudje ne zaupamo rezultatom volitev, zato je ponudil zanimivo rešitev
Microsoft pravi, da ljudje ne zaupamo rezultatom volitev, zato je ponudil zanimivo rešitev

Microsoft si želi, da bi ljudje zaupali rezultatom volitev – rešitev problema vidijo v uporabi lastne tehnološke rešitve. ElectionGuard, Microsoftova nova volilna naprava in kompatibilna programska oprema, je doživela prvo »testno vožnjo« v Fultonu, Wisconsin. Volilne naprave so bil nameščene in koordinirane s strani neprofitne organizacije VotingWorks, z uporabo Microsoftove programske opreme in v sklopu partnerstva z volilno komisijo v Wisconsinu in lokalnimi svetniki.


Microsoftov podpredsednik za varnost in zaupanje, Tom Burt, je dejal, da je glavni cilj programske opreme boj proti hekerjem, lažnim informacijam in napačno izpolnjenim volilnim listkom. Naprava je povezana s tiskalnikom, ki tiska v naprej izpolnjene papirja, ko volilec končna s postopkom. Tako se Microsoft ni odločil za popolno digitalizacijo procesa, temveč je poskrbel, da komisija ima tudi fizični zapis vseh volilcev.


ElectionGuard omogoča volilcem tudi sodelovanje na daljavo, kjer lahko glas oddajo noč pred volitvami.

»Ko smo bili soočeni s situacijo, ko je Rusija napadla demokracijo in skušala vplivati na končni rezultat volitev po svetu, ne samo v ZDA, smo se odločili, da je nekaj nujno potrebno storiti in menimo, da je to pravi korak«, je prejšnji teden, na sedežu Microsofta, razlagal Burt.


Microsoft se že nekaj let intenzivno ukvarja s tehnologijo, ki povečuje kiber varnost različnih postopkov in volitve so zagotovo eden pomembnejših. Volilne organizacije po ZDA so odprte do novih tehnologij in programske opreme. Januarja smo lahko sicer spremljali težave, ki so nastale z volilno aplikacijo v zvezni državi Iowa, vendar pa Microsoft zagotavlja, da ElectionGuard ne bo povzročal zmede, prav tako pa ne bi smelo biti nobenih zapletov pri uporabi dotične tehnologije.


Kako ElectionGuard deluje?

ElectionGuard deluje tako: volilci najprej označijo svojo izbiro na elektronskem obrazcu, ki se potem v papirnati obliki natisne tudi fizično – ko je postopek zaključen. Volilni glasovi so šifrirani na tak način, da je identiteta volilcev zaščitena. Glede na razlago Burta šifriranje deluje tako, da če bi slučajno kdo uspel vdreti v sistem in prilagoditi rezultate, bi uporabniški vmesnik to jasno označil – zato pa so se odločili še za papirnate verzije volilnih obrazcev.


»To ni sistem, v katerega ni mogoče vdreti, to je sistem, v katerega za hekerje nima smisla vdirati«, je še dodal Burt. Programska oprema se lahko namesti tudi na druge »third-party« volilne naprave, je pa Microsoft zgradil tudi prototipe svojih naprav, ki so sestavljeni iz delov Surface tablic in komponent Xbox kontrolerjev. V Wisconsinu, kjer je potekala prva testna faza, je test koordinirala neprofitna organizacija VotingWorks. Uporabljali so izključno Microsoftovo programsko opremo. Po tem, ko volilci izpolnijo svoj »listč«, dobijo kopijo s QR kodo, ki jim potem omogoča, da verificirajo svoj glas.


Dvig stopnje zaupanja med volilci

ElectionGuard je, kot že omenjeno, uspešno prestal prvo testiranja, je pa bila situacija precej drugačna od realne, kar pomeni, da ne moremo 100-odstotno zatrditi, da zadeva brezhibno funkcionira. Kljub temu, da se med samim procesom volitev ni pojavilo nobenih težav, je po podatkih lokalnih svetnikov težava v tem, da nekateri volilci niso vešči uporabe tovrstne tehnologije. Dejstvo je, da ob začetku uporabe vsake nove tehnologije, obstaja določen strah, da ljudje ne bodo sprejeli tehnologijo, vendar pa je to tveganje, katerega je enostavno potrebno sprejeti.


»Med testiranjem smo ljudi prosili za povratno informacijo o uporabi nove tehnologije in dobili smo nekaj negativnih odzivov. To smo pričakovali, so pa to večinoma starejši ljudje, ki trdijo, da tovrstna tehnologija ne sodi na volitve, je povedala Connie Zimmerman, iz lokalne volilne komisije za Business Insider. Kljub nekaj negativnim komentarjem je bila velika večina pozitivnih, kar nas veseli. To dokazuje, da je Microsoft vseeno na pravi poti.


Microsoft upa, da lahko njihova programska oprema reši trenutno resen problem demokracije: pomanjkanje zaupanja ljudi. Kljub temu, da so med testiranjem povratne informacije bile v veliki večini pozitivne, je zaskrbljujoč odziv na družbenih omrežjih, kjer ljudje niso ravno najbolj navdušeni nad novim načinom volitev. Še vedno se porajajo vprašanja, zakaj bi nekdo uporabljal tako drago opremo, ki ni odporna na hekerske vdore. Microsoft se tega zaveda in pravi, da je ljudem potrebno še naprej jasno razlagati, kaj so prednosti nove tehnologije.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50