Spletni brskalniki
05.02.2021 11:15
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 alternativnih spletnih brskalnikov

.. Najverjetneje za brskanje po spletu uporabljate Googlov Chrome. Na voljo pa so še druge alternative s kar nekaj dodatnimi funkcijami, ki jih Chrome ne ponuja ..
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Brave

Brave je spletni brskalnik, usmerjen k spletu brez oglasov, vendar kljub temu podpira zanesljive vire. Brskalnik namreč ponudi “nagrado” v obliki kriptovalute BAT (Basic Attention Token), ki jo uporabnik pridobi, če na določenih spletnih straneh dovoli oglase. Dobiček iz oglasov je tako razdeljen med uporabnika in samo spletno stranjo.

Epic

Ta brskalnik v ospredje postavlja zasebnost in varnost. Ne samo, da blokira oglase, sledilce, skrite “kripto-rudarje” in celo ultrasonične signalizacije (za katere zagotovo niste vedeli, da sploh obstajajo), temveč vključuje že vgrajen VPN. Dodana je tudi posebna ikona (dežnik), s pomočjo katere lahko uporabnik sam določi, kaj se bo blokiralo in kaj prikazalo (oziroma delovalo) na spletnih straneh. Za nameček pa je za privzet brskalnik izbran Epicsearch.in, za katerega podjetje zagotavlja, da je edini privatni brskalnik, ki pošilja vse spletne zahteve preko kriptiranega posrednika in tako vsako brskanje prikrije. Če pa še to ni dovolj, ima brskalnik vgrajeno možnost prenosa videoposnetkov s spleta (brez posrednikov).

Maxthon Cloud Browser

Čeprav veliko ljudi kitajskim izdelkom ne zaupa najbolje, ta brskalnik ponuja kar nekaj možnosti. V sam brskalnik je vgrajena možnost prenosa vseh vsebin (tudi medijskih) iz določene spletne strani. Na voljo je tako za Android kot tudi za iOS. Poleg tega je edini brskalnik, ki omogoča preklop med Webkit in IE (od verzije 5 do 11) – funkcije, ki so je zagotovo veseli bolj napredni uporabniki in razvijalci.

Opera

Mnogim za Chromom najboljši brskalnik. Primeren je za vse, ki jih skrbi zasebnost in varnost, saj vključuje veliko orodij za blokiranje oglasov in sledilnikov ter svoj lastni VPN. Poleg tega je brskalnik mogoče uporabiti tudi kot lastni strežnik, kar omogoča, da gostite svojo foto galerijo, spletni klepetalnik … z dostopom od koderkoli. Vgrajen je celo klient za e-pošto in omogoča turbo način za že ogledane spletne strani ter celo BitTorrent klient.

Tor Browser

Zgrajen na Firefoxu je najbolj primeren za brskanje po temnih straneh interneta, ki se končajo z domeno .onion. Prav tako vsako zahtevo posreduje preko več vozlišč, kar zelo oteži izsledljivost uporabnika; pri tem je vsaka zahteva seveda tudi močno šifrirana. Primeren za bolj zahtevne uporabnike.

Torch

Brskalnik je namenjen tistim, ki želijo prenesti prav vsako stvar iz svetovnega spleta. Vključuje tudi BitTorrent klienta za P2P izmenjavo datotek. Brskalnik omogoča prenos video vsebin kot tudi glasbe, za predvajanje pa ne potrebujete dodatne programske opreme, saj že sam vključuje video in audio predvajalnik.

Vivaldi

Zadnji na seznamu je Vivaldi. Praktično je kopija Google Chroma, vendar z eno veliko razliko: uporabnik lahko omogoči, onemogoči ali optimizira praktično vsak delček programa.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več