Računalništvo, telefonija
Varnost
22.01.2021 14:00
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Čeprav imate varnostne kopije …

V digitalnem svetu je vedno dobro imeti vsaj kakšno kopijo ali dve pomembnih datotek na različnih medijih. Samo tako se lahko hitro in učinkovito ter cenovno ugodno zaščitimo pred izgubo podatkov.
Čeprav so imeli varnostne kopije...
Čeprav so imeli varnostne kopije...

Ravno to so naredile tudi nekatere žrtve računalniškega virusa, znanega pod imenom “ransomware”. Ta deluje na sila preprost način. Uporabnik ga nevede lahko prenese na računalnik (z odpiranjem sumljivih priponk v e-poštnem sporočilu, s prenašanjem sumljivih datotek …).

Vendar ta virus ne naredi največje škode ob kliku. Ob zagonu se praktično ne zgodi nič (vidnega). V ozadju pa virus vsako datoteko šifrira s ključem, katerega nato uporabnik pridobi, če plača zahtevan znesek v kriptovaluti (največkrat Bitcoinih) na naslov, ki se prikaže na zaslonu.

Da bi se temu izognili, so mnogi priporočali, da varnostno kopiramo svoje pomembne podatke na več različnih medijev, ki pa niso priključeni na računalnik. Na žalost pa so številne žrtve vseeno že bila primorane plačati omenjen znesek, vendar ne zato, da bi pridobile nazaj svoje datoteke, temveč zato, da ne bi nepridipravi njihovih datotek javno objavili.

Tako je. Nova različica tega virusa ne samo da kriptira datoteke, temveč jih tudi pošlje nepridipravu, da vas lahko ta potem izkorišča.

Kako se zaščiti? Najprej, namestite protivirusni program (lahko uporabite tudi Windows Defender, kateri je že prednameščen na Windowsih, vendar je vseeno boljše, če se odločite za še kakšnega, lahko tudi brezplačnega). Nikoli ne odpirajte in prenašajte datotek, ki jih ne prepoznate, četudi so od znane osebe (npr. staršev, otrok …). Virus se lahko tudi sam prepošlje osebam v imeniku. Nazadnje pa, vedno uporabite zdravo kmečko pamet.

Če pa že prejmete sumljivo datoteko, jo odprite v virtualnem računalniku, kjer bo virus omejen in ne bo mogel narediti nikakršne škode. Vsekakor pa takoj odklopite internet (najbolje kar kabel iz usmerjevalnika)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več