Programska in razvojna orodja
04.10.2020 07:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 načinov, kako bo digitalizacija pospešila “post-korona” gospodarsko okrevanje

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Mnoga podjetja so se na Covid-19 krizo odzvala s pospešeno digitalno tranformacijo, na spremenjene potrebe potrošnikov pa s kratkoročnimi rešitvami. Ker pa digitalizacija ostaja trdno med nami, je zdaj skrajni čas, da razmislimo, kaj to pomeni do konca letošnjega leta in kako bo potekalo okrevanje po pandemiji naslednje leto.

Digitalna orodja so v mnogih primerih bila v času najstrožjih “proti-korona” ukrepov ključna in strokovnjaki napovedujejo, da se bo ta trend samo še stopnjeval. Kaj pa bo poleg tega še ključno za okrevanje svetovne ekonomije? Spletni portal “Think with Google” je zbral 5 napovedi za ekonomsko okrevanje po pandemiji, ki lahko pomagajo pri usmeritvi strategije podjetij v prihodnosti. 

1. Za pospešeno gospodarsko okrevanje in poslovno rast bo ključna digitalna transformacija

Glede na to, da tudi leto 2021 ne prinaša jasne slike, kdaj se bomo kot globalna družba izvlekli iz negotovosti, v kateri živimo že praktično celo leto 2020, je pomembno, da se podjetja namesto na kratkoročno osredotočijo na dolgoročno digitalno transformacijo. Potrošniki se bomo še bolj odmaknili na splet, kar pomeni večji poudarek na virutalni nakupovalni izkušnji, hkrati pa je potrebno biti pripravljen na hitro reagiranje na vedno spreminjajoče se potrebe potrošnikov. 

Za podjetja je ključno, da razmislijo o svojem poslovnem modelu; strukturirajo agilnost; posodobijo tehnične kapacitete in prioritizirajo odločitve, ki slonijo na podatkih. Digitalno zrela podjetja imajo prednost pred ostalimi in lahko zgradijo dolgoročne odnose s potrošniki, predsvem z uporabo “first-party” podatkovnih strategij. Globalno pospeševanje digitalne adopcije je samo dodatno pokazalo na potrebo po zrelosti digitalnega marketinga podjetij. Podjetja, ki izkoristijo trenutno situacijo, kot katalizator transformacijo digitalnega marketinga, ne bodo samo bolj agilna in odzivna, temveč bodo tudi pripravljena na prihodnost. 

2. Rast spletnega nakupovanja vodi v rast večkanalnega pristopa

V času, ko je svet dobesedno obrnjen na glavo, se lahko hitro zgodi, da potencial “in-store” izkušnje pri “post-korona” okrevanju ostane spregledan. Potrošniki danes raziskujemo med večimi kanali, kot kdajkoli prej, pri tem pa kombiniramo med spletom in fizično trgovino, pričakujemo pa seveda brezhibno nakupovalno izkušnjo. To obenem tudi pomeni, da bo fizična izkušnja nakupovanja lahko ostala ključna. “Off-line” potrošnik ima fundamentalne potrebe, ki jih vodijo direktne, hipne potrebe in fizična izkušnja. 

Trgovci prihodnosti bodo morali na novo vzpostaviti “in-store” izkušnjo, ki bo potrošnikom nudila udobno in varno okolje. Fizične trgovine se bodo po vsej verjetnosti spremenile v zanimive večkanalne prostore, ki prioritizirajo to, kar potrošniki najbolj cenimo. 

3. Aplikacije bodo večje gonilo rasti, vendar izkušnja še vedno šteje

V začetku leta 2020 se je čas, ki ga preživimo z aplikacijami, povečal za 20% – predvsem na račun strogih “proti-korona” ukrepov. Ko govorimo o okrevanju gospodarstva, bodo aplikacije tiste, ki bodo izboljšale storitev in povečale zadovoljstvo potrošnikov, istočasno pa bodo skrbele za socialno distanco.

Če za primer vzamemo Starbucks, vidimo, da so z “in-app” naročili lahko zmanjšali “in-store” čakalne vrste in sploh omogočili poslovanje svojih nekaterih poslovalnic. Poleg tega, da omogočajo socialno distanco, aplikacije trgovcem prinašajo 37% več denarja. Tukaj so tudi “fintech” aplikacije, ki so v času pandemije zrasle za 72%. 

Blagovne znamke lahko pri okrevanju z razvojem aplikacij veliko pridobijo. Pomembno pa je, da se podjetja lotijo tega procesa strateško, kajti v nasprotnem primeru se učinek lahko obrne v negativno smer. 

4. Čezmejne nakupovalne navade in vrnitev mednarodne trgovine

Približno polovica mednarodnih potrošnikov znotraj regije EMEA ni spremenila čezmejnih nakupovalnih navad od začetka pandemije. Kljub temu so se s pojavom Covid-19 pokazali novi čezmejni trendi. Raziskava kaže, da 20-40% ljudi iz Zahodne Evrope zdaj pogosteje kupuje hrano in osebno kozmetiko preko spleta, kot pred izbruhom pandemije. S hitrejšo digitalno adopcijo 12-25% EMEA potrošnikov bolj pogosto kupuje izven lastnih meja. 

Razlogi, zakaj so potrošniki povečali čezmejne nakupe vključujejo:

  • več časa preživijo na spletu in posledično odkrijejo več produktov
  • enostavnost spletnih nakupov napram zaprtim trgovinam
  • manko produktov na lokalni ravni in dostop do večje izbire izdelkov na spletu

Mednarodna trgovina bo za “post-korona” okrevanje igrala ključno vlogo. Glede na to, da naj bi se globalna trgovina v prihodnjih petih letih še okrepila, lahko od podjetij pričakujemo večjo diverzifikacijo z novimi geografskimi strategijami, ki bodo zadostile globalnemu povpraševanju.

5. Potrošniški trendi bodo v pripravljanju strategij za leto 2021 odigrali glavno vlogo

S pojavom pandemije se je potrošniško vedenje zelo spremenilo. Mnoge od teh sprememb niso nove, temveč jih je pandemija samo dodatno pospešila. Danes, bolj kot kdajkoli prej, potrošniki:

  • Prisilijo podjetja v inovacije.
  • Imajo vedno večjo potrebo po informacijah v živo.
  • Imajo raznolika in prilagodljiva pričakovanja.
  • Narekujejo tempo povpraševanja z dinamičnimi spremembami.

Da bi podjetja bila pripravljena slediti temu tempu v naslednjem letu dni, morajo biti:

  • agilna in prilagodljiva;
  • usmerjena k podatkom;
  • verodostojna in skrbna glede spoštovanja zasebnosti.

Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več