Programska in razvojna orodja
14.12.2017 12:30

Deli z drugimi:

Share

Preverite kaj so ljudje “Googlali” v letu 2017?

Preverite kaj so ljudje "Googlali" v letu 2017?
Preverite kaj so ljudje "Googlali" v letu 2017?

Le malo je takih metrik na svetu, ki nam ponujajo tako jasen vpogled v stanje družbe, kakor nam to ponuja Googlov letni pregled iskanj “Year in Search”. Verjetno se sami niti ne zavedamo, kako pogosto uporabljamo Googlov iskalnik in kaj dejansko iščemo kajne? Google nam ob koncu vsakega leta ponudi pregled najbolj pogosto iskanih besednih zvez in pojmov. V tem članku se bomo osredotočili na podatke za uporabnike ZDA, bomo pa poizkušali izbrskati tudi podatke za iskanja slovenskih uporabnikov. Torej, kaj je tisto, kar je američane najbolj zanimalo v turbulentnem letu 2017?

V ZDA se je na seznam najbolj pogostih iskanj na Googlu uvrstilo kar nekaj zelo različnih tematik, od naravnih pojavov, športa, človeških tragedij, do vsem dobro znanim razkritjem seksualnih zlorab med zvezdniki. Spekter je kot lahko vidimo zelo širok, vendar pa to ne pomeni, da so ravno te teme in v nadaljevanju predstavljene podteme bile glavne na sploh. Tukaj govorimo o iskalnih zadetkih, ki včasih znajo nekoliko zabristai realno stanje.

Hurikana Irma in Harvey sta zasedla 1. in 8. mesto med prvimi desetimi. Praktično ni človeka, ki ne bi slišal za ta dva hurikana, ki sta letos pustošila po Ameriki. Na sedmo mesto se je uspelo uvrstiti sončnemu mrku, ki se je zgodil avgusta in so ljudje masovno iskali razne informacije o točni uri mrka, dnevu in ostalih zanimivostih, ki so povezane s tem naravnim pojavom. Oktobrsko brutalno strejanje v Las Vegasu, ki se je končalo z 59 smrtnimi žrtvami, je na Googlu zasedlo 5. mesto. Pri tem iskalnem zahtevku je zanimivo predvsem to, da so se uporabniki družbenih omrežij v Ameriki bolj kot ne združili v boju proti takšnim in podobnim napadom. Glasbenik Tom Petty, ki je letos umrl, se je pojavil na dveh lestvicah. Bil je namreč na prvem mestu med zvezdniškimi smrtmi in 3. na lestvici vseh iskanj na Googlu. Bivši igralec Patriotsov, ki si je aprila vzel življenje v zaporni celici, je na Googlu zasedel 9. mesto. Pri zadnjih dveh primerih gre za iskanje informacij o smrti, torej način in dodatne podrobnosti, ki ljudi zanimajo takoj po objavah v medijih. Pri ostalih do sedaj opisanih primerih pa gre za daljše časovno obdobje zanimanja, saj so naravne katastrofe tiste, ki v ljudeh pustijo dalj časa trajajoč efekt.

Super Bowl in dvoboj Mayweather/McGregor sta bila na 4. in 5. mestu. Ti dve iskanji spadata v prej omenjeno kategorijo športa, medtem ko je 10. mesto zasedla vrtavka “fidget spinner”, ki je za trenutek popolnoma obnorela svet in predvsem mlade.Bivši NBC-jev napovedovalec, Matt Lauer, je zasedel 2. skupno mesto, kar se pa tiče iskanja oseb, je bil pa na 1. mestu. Tudi ostali obtoženci spolnega nadlegovanja so bili med top 10 pri iskanju oseb: Harvey Weinstein, Kevin Spacey in Bill O’Reilly. Verjetno se še spomnite, da je bilo eno obdobje, ko praktično ni minil dan brez, da bi mediji poročali o novem razkritju znane osebe, ki je bila spolno nadlegovana kajne? V ZDA se je ta škandal še bolj prijel, saj so bili ljudje dobesedno ogorčeni nad neakterimi imeni, ki so do takrat veljale za idole.


Kar se tiče rezultatov med elektroniko je prva mesta osvojil Apple, in sicer s telefoni iPhone 8, iPhone X, iPhone 8 Plus in pametno uro Apple Watch 3 – osvojil je mesta 1, 2, 6 in 9. Nintendo in Samsung sta prav tako bila zelo pogosto iskana, najbolj seveda konzola Nintendo Switch, telefon Galaxy S8, Super NES Classic in Samsung Galaxy Note 8. Te naprave so krojile celoten seznam elektronike, je pa morda zanimivo, da ni nobenega Microsoftovega izdelka, kajti letos so vseeno naredili nekaj zanimiv produktov.


Bitcoin je zasedel 2. mesto, kar pa niti malo ni presenetljivo, namreč vsi smo nekako pričakovali, da bodo kriptovalute tiste, ki bi znale poseči po najvišjih mestih.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več