Facebook
15.04.2019 16:00

Deli z drugimi:

Share

Facebook bo kmalu omogočal mobilno komunikacijo brez Messengerja

Facebook bo kmalu omogočal mobilno komunikacijo brez Messengerja
Facebook bo kmalu omogočal mobilno komunikacijo brez Messengerja

Pred petimi leti je Facebook začel svoje uporabnike intenzivno nagovarjati, naj s svojimi prijatelji komunicirajo v ločeni aplikaciji Messenger in ne v vgrajeni verziji družbenega omrežja. Kot vse kaže pa se je “veliki F” zdaj odločil, da strategijo nekoliko spremeni, saj si želi komunikacijo ponovno vrniti na primarno Facebookovo mesto. To bi lahko pomenilo nov način uporabe aplikacije, iz tega pa lahko sklepamo, da Facebook razmišlja o novih načinih, kako priti v stik s svojimi uporabniki.

Raziskovalka Jane Manchun Wong je pred kratkim čivknila posnetek zaslona, ki nakazuje, kako bi naj stvar izgledala v praksi. Kot lahko vidimo na povezavi, se v zgornjem desnem kotu aplikacije pojavi nova možnost ikone Messenger. Trenutno je sistem narejen tako, da gumb za komuniciranje – tako v aplikaciji kot na mobilni spletni strani – deluje kot bližnjica do aplikacije Messenger. Če slučajno nimamo naložene na svoji napravi, nas bo bližnjica odpeljala do trgovine App Store ali Play Store, kjer si lahko Messenger naložimo.


Nekih bolj oprijemljivih informacij o novosti še nimamo, prav tako pa Facebook ni podal izjave o morebitni spremembi. Ne glede na to lahko ugibamo, da Facebook vidi smisel v načinu ponujanja svojih komunikacijskih orodij – WhatsApp in Messenger. Mnogi verjetno uporabljamo obe, vendar hkrati nimamo čisto razdelano, za kaj preferiramo eno ali drugo.


Zakaj so aplikacijo sploh ločili?

Ko je Facebook leta 2014 prisilil svoje uporabnike, da nadaljujejo s komuniciranjem s svojimi prijatelji preko Messengerja, je glavni izvršni direktor, Mark Zuckerberg, odločitev utemeljil nekako takole: “Primarni namen aplikacije Facebook je uporaba časovnice oz. “News Feed”. Ne glede na to so ljudje vse bolj uporabljali sporočilna orodja. Na dnevni ravni se pošlje preko 10 milijard sporočil. Da pa bi prišli do tega orodja, smo primorani čakati, da se aplikacija naloži in potem odpreti ločeno sekcijo aplikacije”. Glavni razlog, zakaj je prišlo do ločene aplikacije, je bilo torej preveč korakov v glavni aplikaciji. “Opazili smo, da so vse najbolj popularne sporočilne aplikacije, ki jih uporabniki uporabljajo, ločene aplikacije. Te aplikacije so hitre in se osredotočajo zgolj na eno funkcijo, ki je komunikacija. V povprečju pošiljamo 15 sporočil na dan, in če moramo vedno znova v glavno aplikacijo in potem še mimo večih korakov, da bi prišli do sporočil, ni ravno prijazna uporabniška izkušnja”, je še dodal Zuckerberg.


Facebook je zaključil nakup WhatsAppa leta 2014 – en mesec preden je prisilil uporabnike, da prenesejo Messenger. Danes naj bi WhatsApp že presegel Facebook po mesečno aktivnih uporabnikih, kar samo priča o tem, kako hitro raste dotična aplikacija. V začetku, torej leta 2014, je Facebook na vse te platforme gledal povsem ločeno, kot povsem samosvoje produkte. Zdaj, ko naj bi podjetje razmišljalo o integraciji WhatsAppa, Instagrama in Messenegerja v eno platformo, si lahko obetamo spremembe, kjer bi komunikacija ponovno postala del glavne aplikacije.


WhatsApp je za mnoge postal najbolj priljubljena sporočilna aplikacija, še vedno pa je potrebno izmenjati telefonske številke, če želimo z nekom komunicirati preko aplikacije. Messenger na drugi strani pomaga, da se na lahek način povežemo z ljudmi, ki so na Facebooku, brez da bi za to potrebovali njihovo telefonsko številko. Z neke vrste integrirano sporočilno opcijo, družbeno omrežje ne bo potrebovalo dodatne promocije Messengerja kot samostojne aplikacije. Uporabniki bomo lahko vedno dostopali do “chat” funkcije, na različnih mestih.


Z dovršeno inženirsko rešitvijo bi lahko to pomenilo več prostora na uporabnikovem telefonu, saj ne bi bilo potrebno imeti ločenih aplikacij. Danes imamo verjetno vsaj štiri ločene aplikacije – Facebook, Instagram, Messenger in WhatsApp – ki bi sicer lahko bile integrirane v eno samo. To je še posebej pomembno za Facebook, ki se počasi širi na trge v razvoju, kjer nimajo tako zmogljivih naprav, s tolikšnim pomnilniškim prostorom.

Sprememba se ne bo zgodila čez noč

Po vsej verjetnosti bo Zuckerberg potreboval vsaj še nekaj let, preden bomo na telefonih imeli eno, skupno aplikacijo, ki bi “vladala” vsem, vendar načrt oz. ideja “built-in” sporočilne opcije v Facebook aplikaciji že nakazuje, v katero smer se giblje Facebookova nadaljnja strategija.

Facebookov predstavnik za odnose z javnostmi je dejal: “Smo v fazi testiranja, kako izboljšati sporočilno-komunikacijsko izkušnjo za uporabnike znotraj aplikacije. Messenger še naprej ostaja zelo bogata, samostojna sporočilna aplikacija, z nekaj več kot milijardo mesečno aktivnimi uporabniki, ki preko aplikacije komunicirajo z ljudmi, s katerimi so si najbližje, prav tako pa aplikacijo vedno bolj uporabljajo za komuniciranje z poslovnimi subjekti. V tem trenutku je to največ, kar lahko delimo z vami”.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več