Facebook
17.09.2020 11:32
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook bo poskrbel za zanesljive informacije o podnebnih spremembah

.. Facebook je vzpostavil informacijski center o podnebnih spremembah, prek katerega lahko uporabniki dostopajo do zanesljivih virov informacij o tej temi ..
Facebook bo poskrbel za točne in zanesljive informacije o podnebnih spremembah
Facebook bo poskrbel za točne in zanesljive informacije o podnebnih spremembah

Zdi se, da skorajda vse globalne korporacije iščejo “zelene rešitve”, Facebook pa se je odločil, da stopi še korak naprej in prevzame vlogo vodilnega akterja. “Climate Science Information Center” (Informacijski center o podnebnih spremembah) bo preko verodostojnih virov povezoval ljudi, ki jih zanima tematika podnebnih sprememb. Mark Zuckerberg, prvi mož Facebooka, je v objavi na svojem profilu zapisal, da se zavedajo, da klimatska problematika obstaja in da je čas za ukrepanje zdaj.

Dejstva, številke in podatki

Verjetno smo vsi zasledili še vedno aktualen Facebookov Covid-19 “panel”, po vzoru katerega je zdaj nastal še podnebni. Do danes je Facebook zabeležil preko 2 milijardi uporabnikov, ki so se obrnili na vire, ki poročajo o širjenju globalne pandemije Covid-19. Glavni namen novega centra pa je, da uporabnikom ponudi dejstva in aktualne informacije, povezane s podnebnimi spremembami. V začetni fazi je Facebook zagnal novi center v Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA.

Facebook je objavil, da bo “Climate Science Information Center” nudil dejstva, številke in podatke s strani “Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)” in njihovega globalnega omrežja partnerjev na področju znanosti.

Medtem, ko je bil Facebook relativno aktiven na področju omejevanja širjenja lažnih novic o virusu Covid-19 – odstranil je namreč kar 7 milijonov objav, dodatno pa je označil še 98 milijonov lažnih novic – je deležen precejšnjega števila kritik, ko govorimo o propagandi in psevdoznanosti na področju klimatskih sprememb. The New York Times je julija objavil članek, v katerem je razkril, kako tisti, ki zanikajo obstoj podnebnih sprememb, izkoriščajo Facebookovo uredniško politiko za širjenje lažnih novic. Septembra 2019 je skupina, imenovana CO2 koalicija, dosegla to, da Facebook ni mogel označiti njihovih lažnih novic za lažne, saj so našli določene “luknje” v Facebookovi uporabniški politiki.

Facebook seveda zagovarja svoja stališča. “Če je neka objava označena kot mnenje, potem ne bo šla skozi naše mehanizme preverjanja verodostojnosti,” je povedal Chris Cox, produktni vodja pri Facebooku. “Naše zanimanje takoj pritegnejo stvari, ki postanejo viralne. V nobenem delu naše politike pa ne piše, da preverjamo verodostojnost mnenj uporabnikov,” je še dodal.

Ambiciozni cilji

Če spremljamo dogajanje na zahodni obali ZDA samo v zadnjem mesecu, vidimo, da podnebna problematika še zdaleč ni zgolj akademski problem. “Odločili smo se za pomembne korake k zmanjšanju emisij, prav tako pa si želimo globalno skupnost opremiti z znanstvenimi dejstvi, s pomočjo katerih se lahko odločajo sami. Želimo si, da bi naši uporabniki prepoznali, da se Facebook resnično zavzema za reševanje podnebne problematike, dodatno pa želimo spodbuditi celotno skupnost,” so zapisali pri Facebooku.

Poleg novega centra je Facebook še enkrat več predstavil ambiciozne cilje kar se tiče zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Do leta 2030 imajo cilj, da v svoji sekundarni dobavni verigi dosežejo 75-odstotno zmanjšanje emisij, medtem ko želijo v istem obdobju v vrednostni verigi postati v celoti ogljično nevtralni – tudi na področju transporta dobaviteljev in zaposlenih.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več