Facebook
23.04.2019 15:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook zlorabil elektronske naslove 1,5 milijona uporabnikov

Facebook zlorabil elektronske naslove 1,5 milijona uporabnikov
Facebook zlorabil elektronske naslove 1,5 milijona uporabnikov

V javnost so pricurljale podrobnosti novega Facebookovega spodrsljaja. Tokrat naj bi prišlo do zlorabe uporabnikovih elektronskih naslovov oz. natanačneje 1,5 milijona elektronskih naslovov. Zbirka osebnih podatkov je po poročanju portala Business Insider nastajala dobri dve leti, Facebook pa v svoj bran trdi, da je do napake prišlo nenamerno. Zdaj se Facebook trudi, da čim prej izbriše vse kontaktne podatke iz svojih serverjev.


Business Insider je v začetku aprila ugotovil, da v določenih fazah registracije Facebook računa ta od uporabnika zahteva potrditev identitete z vnosom gesla elektronskega naslova. Če smo torej ustrezno zaključili zahtevani proces, se je pojavilo sporočilo, v katerem je bilo zapisano, da Facebook vnaša naš seznam kontaktov – ne da bi pred tem od nas zahteval odobritev. Facebook za zdaj sicer še ni potrdil, za kakšno številko elektronskih naslovov gre, vendar če vzamemo neko oceno 50-ih kontaktov na posamezno registracijo, to v končni fazi lahko pomeni okrog 75 milijonov kontaktov. Še enkrat, ta številka je zgolj ocena. S tem, ko je Facebook na svoje serverje dodal elektronske naslove, si je močno povečal omrežje in potencialno bazo uporabnikov, ki jih obstoječim lahko ponuja kot predloge za prijatelje.


“Ko smo preverili celoten postopek verifikacije svojih računov, smo ugotovili, da so v določenih primerih elektronski naslovi kontaktov nenamerno naloženi na Facebook. Uporabniki za to ne vedo, niti nikjer niso vprašani, ali kaj takega sploh dovolijo”, so zapisali pri Business Insiderju. Facebook obenem pomirja situacijo, saj naj do teh elektronskih naslovov ne bi imel dostopa nihče, zdaj pa so v procesu brisanja.


Pri Facebooku so dodali: “Težavo smo odpravili, prav tako pa zdaj obveščamo tiste uporabnike, katerih kontakti so bili naloženi na Facebook. Naj povemo še to, da lahko vsi uporabniki upravljajo in urejajo kontakte, ki jih delijo s Facebookom v nastavitvah aplikacije”.


Dotično razkritje oz. “spodrsljaj” Facebooka je zadnji v vrsti številnih v zadnjih nekaj letih. Samo nekaj tednov nazaj je bilo objavljeno, da so bili podatki več kot pol milijarde uporabnikov Facebooka javno dostopni “third-party” aplikacijam na Amazonovih oblačnih serverjih. Decembra pa je API hrošč “third-party” aplikacijam razkril zasebne fotografije več kot 6,8 milijona Facebook uporabnikov.


Še vedno nismo čisto pozabili na škandal s Cambridge Analytico, kjer je bilo v politične namene zlorabljenih na desetine milijonov podatkov uporabnikov – in že se soočamo z novimi škandali in napakami. Ravno, ko se je zdelo, da bo Zuckerberg lahko malce bolj mirno zadihal, se je pojavila val novih škandalov. Kako bo to vplivalo na zaupanje uporabnikov za zdaj seveda težko rečemo, prav posebnega pozitivnega učinka pa zagotovo ne moremo pričakovati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več