Facebook
05.07.2019 10:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako Facebook prepoznava in označuje naše slike

Kako Facebook prepoznava in označuje naše slike
Kako Facebook prepoznava in označuje naše slike

Verjetno se že vsi zavedamo, da smo globoko zajadrali v svet, kjer tehnologija prepoznavanja obraza ni znanstvena fantastika, temveč realnost. To in podobne tehnologije Facebook uporablja na vsakem koraku in zahvaljujoč izpadu družbenega omrežja v začetku tedna uporabniki zdaj približno vemo, kaj se dogaja za »digitalno zaveso« velikega »F-ja«. Lahko smo opazili, da je bila platforma polna slik, namesto katerih so bile številne oznake, katere je na mesto postavila umetna inteligenca strani.


Torej, za tiste, ki tega niste opazili, je zgledalo nekako tako, da so bili namesto slik lepih plaž in poletnih zabav napisi: »image may contain: people smiling, people dancing, wedding and indoor«, ali samo »image may contain: cat«.


Povedano na kratko: tako izgleda vaše življenje računalniku. Na tak način Facebookova umetna inteligenca sodi svoje uporabnike. Gre za »digitalno oko«, ki ne izpusti ničesar.


Enake oznake se na slikah pojavljajo tudi na Instagramu, poleg tega, da tekst nosi informacije o splošni sceni in opisu objekta, pove informacije o tem, kdo je na dotični fotografiji. Vse to procesira Facebookova tehnologija prepoznavanja obraza (Facebook to počne od leta 2017 za vse fotografije, na katerih niste označeni).

Facebook uporablja tovrstna orodja za strojno učenje, ki »berejo« slike od aprila 2016, je pa vse to del projekta, ki naj bi uporabnikom omogočal boljšo uporabniško izkušnjo. Te oznake so v prvem planu uporabljene za opise slik in videov za uporabnike, ki slabše vidijo.


Na slikah je kar nekaj osebnih podatkov, ki jih umetna inteligenca ni sposobna pridobiti

Trenutno ni jasno, ali Facebook dotične informacije uporablja za targetirano oglaševanje. Na teh slikah je ogromno podatkov o uporabnikovem življenju, ki bi jih sicer skušali prikriti pred Facebookom: ali nekdo ima hišnega ljubljenčka, kakšni so njegovi hobiji, kam najraje hodi na dopust, ali nekdo obožuje stare avtomobile itd.


Leta 2017 je eden od programerjev želel odgovoriti na vsa ta vprašanja in je ustvaril Chrome dodatek, ki je razkril vse oznake na fotografijah. Po tem ja napisal nekako takole: »Mislim, da se večina uporabnikov interneta ne zaveda, koliko podatkov se danes kar rutinsko vleče iz fotografij in videov«. Glede na reakcije na Twitterju je včerajšnji izpad aplikacij odprl oči mnogim uporabnikom, ki se niso zavedali, da Facebook počne kaj takega. Kar se tiče Facebookovih algoritmov, jih niso komentirali, prav tako pa še ni jasno, ali uporabljajo podatke za targetirano oglaševanje.


Ne glede na to, kako se vse pridobljene informacije uporabljajo, je zanimivo pogledati v »zakulisje« največjega stroja pridobivanja podatkov na svetu. To hkrati razkriva, kako strojno berljiv je postal vizualni svet danes.

Izboljšave na področju umetne inteligence v zadnjih letih so resnično močno vplivale na to, kako stroji gledajo na vizualno vsebino na spletu. Danes je slika postala praktično enako berljiva kot tekst. Enkrat, ko se to zgodi, je enostavno analizirati podatke in jih tudi shraniti. Škoda je edino to, da mora priti do takšnega ali podobnega dogodka, da se ljudje začnemo tega zavedati.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več