Facebook
30.06.2019 17:08

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o Facebookovi kriptovaluti Libra

.. Facebook je končno razkril dodatne podrobnosti glede lastne globalne kriptovalute Libra ..
Vse, kar morate vedeti o Facebookovi kriptovaluti Libra
Vse, kar morate vedeti o Facebookovi kriptovaluti Libra

Po nekaj mesecih skrivanja in širjenja govoric, je Libra končno zaživela, mi pa si lahko podrobneje pogledamo, katera je glavna ideja Facebookovega ambicioznega projekta. Po pričakovanjih so inženirji v Menlo Parku v Kaliforniji ponovno pozitivno presenetili.


Facebook je skupaj s partnerji ustvaril organizacijo, Libra Association, ki bo upravljala tehnično podporo celotnega sistema kriptovalute. Ustvarjalci so poskrbeli tudi za nekaj vgrajenih varnostnih prijemov, ki so se že izkazali kot uporabni na primerih drugih kriptovalut, saj ohranjajo stabilno vrednost.


Ali bo Libra napisala novo uspešno zgodbo Facebooka, lahko samo ugibamo. Facebookova velikost, posebej v državah v razvoju, bi lahko z izbiro pravih storitev pritegnila veliko število uporabnikov. Ne glede na to je potrebno izpostaviti, da kriptovalutam, kljub vsem napovedim, ni uspelo prehiteti konvencionalnega finančnega sveta.


Libra naj bi izšla nekje v prvi polovici naslednjega leta, do takrat pa so tu na voljo vse informacije, ki jih morate vedeti o tej novi Facebookovi kriptovaluti.


Zakaj si Facebook želi lastne kriptovalute?

V bistvu ne gre za Facebookovo kriptovaluto. Gre za projekt organizacije Libra Association, pri katerem Facebook nastopa v vlogi soustanovitelja. Libra Association bo delovala kot monetarna avtoriteta za dotično kriptovaluto. Po pisanju portala CNet, je namen nove kriptovalute “dati moč 1,7 milijarde ljudem na svetu, ki nimajo bančnega računa in bi lahko uporabljali kriptovaluto”.


Facebook je štiri leta že upravljal digitalno virtualno valuto Credits, s katero so lahko igralci plačevali igre in opravljali nakupe znotraj iger. Maja je glavni izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg na konferenci F8, kjer se zberejo vsi razvijalci, povedal, da bi moralo biti deljenje denarja prek spleta tako enostavno kot pošiljanje fotografij. Libra je narejena tako, da vsem uporabnikom omogoča bolj enostaven in cenejši način prenosa denarja, s čimer Facebook cilja tudi na nove uporabnike.


Facebook ima s kriptovaluto Libra še večje načrte, ampak jih za zdaj ni razkril. Analitiki RBC Capital Markets pravijo, da je potencial novoustanovljene kriptovalute resnično velik in da je za njen uspeh potrebno koherentno sodelovanje med vsemi v konzorcij vključenimi akterji. Tukaj hkrati vidijo tudi težavo, kajti med sodelujočimi v organizaciji so velike korporacije, ki so si med seboj konkurenčne.


Ali bo Facebook imel neposreden nadzor nad novo kriptovaluto?

Ne. Facebook je eden od članov organizacije Libra Association, neprofitne organizacije, ki bo služila zgolj kot monetarna avtoriteta za upravljanje kriptovalute. Facebook je v konzorciju le eden od članov, vendar pa vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra. “Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi”, je dejal podpredsednik Facebookove podružnice, Calibra Tomer Barel. Konzorcij sestavljajo podjetja, kot so Mastercard, Visa, PayPal in Uber, poleg tega pa še eBay, Vodafone in Mercy Corps. Združenje upa, da bodo zbrali do 100 članov, večina od njih pa bo prispevala po 10 milijonov ameriških dolarjev. Vsak član ima enako pravico do glasovanja, sedež pa bo v Švici. To pomeni, da Facebook ne bo imel nobene prednosti.


Kot že rečeno, bo Facebook igral enakopravno vlogo z ostalimi člani, v začetku pa bo prevzel eno vodilnih vlog. Poleg tega, da bo vodil razvoj denarnice Calibra, Facebook pričakuje, da bo imel skozi celo leto 2019 glavno besedo pri projektu. Ko pa bo omrežje dejansko zaživelo, bo Facebook ponovno enakopraven tudi kar se tiče odgovornosti ostalim članom konzorcija.

Kako se Libra razlikuje od ostalih kriptovalut?

Za začetek razložimo, kaj ima Libra skupnega z ostalimi kriptovalutami, kot sta bitcoin in ether. Torej, tudi Libra v celoti obstaja v digitalni obliki, kar pomeni, da ni fizičnih kovancev ali denarja. Skupna točka je tudi uporaba tehnologije veriženja blokov, ki potrjuje vsako transakcijo sproti. Libra “blockchain” sistem bodo na začetku upravljali ustanovni člani konzorcija, v naslednji fazi pa bo sistem zaživel kot popolnoma samostojen.


Za razliko od bitcoina, ethra in ostalih kriptovalut, katerih vrednost se giblje glede na stanje na trgu in špekulacije, bo Libra za seboj imela določen kapital, ki bo skrbel za stabilno vrednost valute. Libra Association ni čisto točno povedala, v kakšni obliki bo dotični kapital obstajal, vendar bodo verjetno po večini to bančni depoziti in vladne varnostne poteze v obliki valut stabilnih in renomiranih centralnih bank. Med te zagotovo spadata dolar in evro, katerih vrednost se ne spreminja tako agresivno iz dneva v dan kot v primeru ostalih valut.


Količina kriptovalute Libra v obtoku bo odvisna od tega, kako popularna bo. Če bodo ljudje želeli uporabljati Libro, bo konzorcij podjetij nakupil več sredstev in ustvaril nove kapacitete. Če bodo ljudje želeli izplačilo valute, bo organizacija znesek izplačala in uničila določeni znesek Libre.


Podpiranje valute s premoženjem ni nova stvar, saj je recimo v ZDA ameriški dolar od leta 1971 bil podprt z zlatom. Kako točno bo potekal postopek, še ni znano, dejstvo pa je, da bo potrebno resno razmisliti, kako enakopravno vključiti vse članice.


Kako lahko Libro in ostale kriptovalute primerjamo z ameriškim dolarjem?

Ameriški dolar je splošno sprejet. Nekatere države so bile sčasoma z valuto celo tako zadovoljne, da so dolar začele uporabljati kot svojo valuto. Seveda ima tudi dolar svoje slabosti. Uporaba ameriških dolarjev (podobna slika je praktično pri vseh bolj razširjenih valutah) izven meja ZDA je lahko draga, kajti banke vzamejo provizijo za konverzacijo v lokalne valute. Če uporabljamo ameriške dolarje na predplačniški kartici, nosilec kartice po vsej verjetnosti enako zaračuna prodajalcu določen odstotek od prodaje. Obstaja pa seveda še ena nevarnost, če vlada natisne preveč dolarjev – inflacija.

Kljub ogromno dvignjenega prahu, kriptovalute niso tako zelo popularne kot se morda zdi. Ste že poskušali kupiti kavo s kriptovaluto ether? Možno je, vendar nikakor ne moremo govoriti o masovni uporabi. Vrednost kriptovalut je izjemno volatilna, kar pomeni, da lahko vrednost v enem dnevu zraste ali pade za na primer 5 %. Na tak način je seveda težko napovedati dolgoročno gibanje valute oz. oceniti poslovanje svojega podjetja, če je to odvisno od dotičnega trga.

Kritpovalute so zelo priročne, če na primer nekomu želimo neposredno nakazati denar. Poslovanje ne more biti povsem zasebno, lahko pa delujemo pod psevdonimom. Nikomur ni potrebno vedeti našega imena. Poleg tega imajo nekatere kriptovalute, kot je recimo bitcoin, točno določeno število, koliko jih je lahko v obtoku, torej obstoječim lastnikom ni potrebno skrbeti za nenadno povečanje denarja v obtoku.

Je to zgolj eden od Facebookovih trikov?

Je to zgolj eden od Facebookovih trikov, da bi prišli do osebnih finančnih podatkov in nas tako še bolj oglaševalsko targetirali? Tovrstne skrbi so sicer res upravičene, kajti Facebook ne slovi ravno kot najbolj zgleden primer dobre prakse ravnanja z osebnimi podatki, zato bo zanimivo spremljati odzive uporabnikov, ko bo Facebook od njih pričakoval zaupanje v primeru finančnih poslov.

Facebook seveda pomirja in pravi, da je skrb odveč, Calibra, digitalna denarnica, ki jo bomo morali uporabljati, če želimo uporabljati Libro, je hčerinska družba Facebooka, kar pomeni, da bo Calibra deležna enake regulative kot vse ostale primerljive storitve, od zakonov proti korupciji do preprečavanja pranja denarja itd. Poleg tega pa naj bi bili finančni podatki podjetja strogo ločeni od družbenih podatkov Facebooka.


Calibra jasno utemeljuje, da podatki uporabnikov ne bodo uporabljeni za bolj natančno oglaševalsko targetiranje. Dodajajo še, da bodo delili uporabniške podatke z zunanjimi akterji v omejenih količinah, zgolj zato, da bodo dosegli vse zahtevane predpise, seveda pa bodo uporabnike vsakič prosili za soglasje o rabi podatkov – za izboljšanje lastnosti.


Zakaj takšno ime?

“Libra” je astrološko znamenje, ki predstavlja pravico. Stari Rimljani so jo uporabljali kot mersko enoto. V francoskem jeziku je pa je beseda “libre” izraz za svobodo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več