Računalništvo, telefonija
30.08.2020 22:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Tudi Amazon vstopa v svet pametnih zapestnic

.. Spletni gigant Amazon bo na tržišče kmalu poslal svojo prvo pametno zapestnico. Ponujala bo vse osnovne storitve, kot to že ponujajo konkurenčni izdelki, dodanih pa tudi kar nekaj zanimivih funkcij ..
Tudi Amazon vstopa v svet pametnih zapestnic
Tudi Amazon vstopa v svet pametnih zapestnic

Nova pametna zapestnica bo na voljo pod imenom Amazon Halo. Po funkcijah bo zelo podobna pametnim zapestnicam in uram, ki so že na tržišču. Že po samem videzu pa bo zelo drugačna, saj bo za razliko od konkurenčnih izdelkov na voljo samo brez zaslona.

Ker seveda pri Amazonu želijo, da bi vsak kupil njihovo zapestnico, bo le-ta imela nekaj nadvse zanimivih in edinstvenih funkcij. Tako so pri spletnem gigantu razvili povsem nov način merjenja zdravja uporabnika. Zapestnica naj bi poleg srčnega utripa merila tudi telesno maščobo in uporabnikovo počutije oziroma emocije kar s pomočjo kamere na telefonu in vgrajenega mikrofona, ki bi analiziral celo ton govorjenja.

Tako je. S pomočjo že vgrajene kamere na pametnem telefonu si boste lahko na primer izdelali t.i. “3D” profil samega sebe, ki ga bo aplikacija analizirala in izračunala indeks vaše telesne maščobe.

Sama zapestnica naj bi bila na voljo za 99,99 ameriških dolarjev (preračunanih 84,47 evra) in bo za začetek, tako kot vse Amazonove storitve, najprej na voljo zgolj v ZDA, nato pa se bo prodaja razširila še v Evropo. Zapestnica bo vsekakor preko bluetooth povezave povezana s pametnim telefonom, delovala pa bo s pomočjo plačljive Halo aplikacije (3,99 dolarja oziroma 3,37 evra na mesec), če bo uporabnik želel podroben vpogled v analizirane podatke. Amazon je določenim uporabnikom poslal posebno vabilo,na podlagi katerega lahko zapestnico kupijo po nižji ceni, in sicer za 64,99 dolarja (54,90 evra), hkrati pa podarjajo še dva meseca brezplačne uporabe “premium” različice.

Kljub temu, da gre za Amazonovo napravo, ne bo vključena v Amazon Prime program, kar pomeni, da bodo morali uporabniki z zakupljeno mesečno naročnino na Amazon Prime, za mesečno naročnino na aplikacijo odšteti še dodatne 4 dolarje (3,38 evra). Ne smemo pozabiti na dejstvo, da bo zapestnica brez zaslona, s čimer naj bi Amazon več pozornosti namenjal dobremu počutju uporabnika, meditaciji, boljšemu spancu in osnovnemu dnevnemu gibanju, nekoliko manj pa športu in tekmovanju.

Tehnične specifikacije

Še nekaj tehničnih specifikacij: vgrajen senzor pospeševanja, termometer, merilec srčnega utripa, dva mikrofona, LED indikator ter gumb za vklop in izklop vgrajenih mikrofonov. Kot že omenjeno, mikrofona nista mišljena za nadzor Amazonove pametne asistentke Alexe, temveč za merjenje tona glasu uporabnika, ki naj bi ga uporabili za analizo počutja.

Aplikacija bo na voljo tako za iOS kot tudi za Android, zapestnica pa bo na voljo v onyx (črni), mineral (svetlo modri) in rose gold (rožnati) barvi. Baterija naj bi zdržala vsaj en teden neprestane uporabe, zapestnica pa naj bi voodoporna do 5 ATM.

Skeniranje telesa in merjenje glasu

Samo skeniranje bo potekalo z že vgrajeno kamero na mobilnem telefonu. Uporabnik bo pred skeniranjem moral obleči oprijeta oblačila ali samo spodnjice. Nato bo moral stopiti vsaj nekaj metrov od kamere, ki bo zajela štiri fotografije (spredaj, zadaj in z obeh strani). Te fotografije naj bi se nato naložile na Amazonov strežnik, kjer bi se združile v eno samo 3D obliko telesa. 3D posnetek se bo nato prenesel nazaj na telefon, na strežniku pa se bodo vsi podatki izbrisali. Algoritmi bodo nato izračunali odstotek telesne maščobe, kar naj bi bil po besedah Amazona boljši indikator kot vnos podatka o teži in in višini.

Model naj bi bil namenjen samo v izobraževalne in motivacijske namene, saj naj bi predstavljal resno grožnjo ljudem, ki imajo zdravstvene težave, kot so težave s samopodobo ali anoreksija. Zato so se pri Amazonu tudi odločili, da bo analiza na voljo samo polnoletnim uporabnikom.

Kaj pa analiza zvoka?

Ko bo uporabnik želel uporabiti omenjeno funkcijo, bo moral v aplikaciji najprej prebrati določeno besedilo, s pomočjo katerega se bo aplikacija “naučila” določenega tona govora, kar pomeni, da bo analizirala zgolj govor uporabnika in ne vseh ljudi okrog njega. Zapestnica bo nato tekom dneva naključno pošiljala podatke aplikaciji, ki bo analizirala govor in določila, kakšen je ton govora (npr. pozitiven, energetičen …).

Pri Amazonu so že zagotovili, da bo glasovni posnetek ostal na lokalnem mediju, torej samo na pametnem telefonu in ga ne bo mogoče poslušati. Takoj po analizi bo zvočni posnetek trajno izbrisan. Največjo težavo pri analizi pa bi lahko predstavljala narečja, kar je Amzaon tudi potrdil. Zmožnost analize je bila zasnovana za ameriški naglas.

Kako pa bo poskrbljeno za zasebnost? Tudi za to naj bi bilo popolnoma poskrbljeno z naslednjimi možnostmi:

  • Halo profil, ki ga uporablja aplikacija bo neodvisen od Amazonovega uporabniškega računa in bo individualno aktiviran s pomočjo dvostopenjskega preverjanja.
  • Uporabnik bo kadarkoli imel možnost prenosa in izbrisa podatkov iz oblaka. Prav tako bo omogočena ponastavitev vseh že shranjenih nastavitev.
  • Telesni in glasovni posnetki se bodo lahko individualno izbrisali. Telesni posnetki bodo prav tako izbrisani iz Amazonovih strežnikov “v roku 12 ur”, le-ti pa ne bodo nikoli na voljo drugim aplikacijam (npr. galeriji fotografij).
  • Glasovni posnetki bodo analizirani lokalno (na telefonu) in ne bodo nikoli posredovani v oblak. Prav tako ne bodo uporabljeni za t.i. “izboljšanje storitev”.
  • Uporabnik bo lahko delil podatke še z drugimi aplikacijami (npr. Google Fit), vendar bodo te aplikacije prejele zgolj podatke, ki ne bodo povezani z uporabniškimi (indetifikacijskimi) podatki.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več