Programska oprema
11.01.2017 13:00
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako postati zvezda YouTuba?

Kako postati zvezda YouTuba?
Kako postati zvezda YouTuba?

Ko je Eva Gutowski prvič začela s snemanjem videoposnetkov za YouTube, je to dojemala kot neke vrste hobi in hkrati prenos teorije v prakso, saj je študirala novinarstvo. Ideja, da bi kdajkoli lahko živela od YouTube posnetkov, ji niti v najlepših sanjah ni prišla na plano. Danes, ko je stara 22 let, na njen YouTube kanal “MyLifeAsEva” pa je naročenih 7,5 milijona naročnikov, Eva dokazuje, da sanje lako postanejo resničnost. Med drugim je napisala knjigo, ki je tik pred izidom, v kratkem pa pripravlja tudi televizijsko oddajo na kanalu YouTube Red, v kateri bo sodelovala z igralko Rheo Perlman.

Eva Gutowski pa ni edina, ki ji je uspelo zasloveti z najbolj razširjeno spletno video platformo. YouTube zvezdniki služijo tudi več milijonov evrov letno, glavni vir tega dohodka pa so vratolomne pogodbe z velikimi znamkami.

Med študijem je Eva vodila modni blog, na katerega je sčasoma začela dodajati svoje videe in na tak način privabljati dodatne bralce bloga. Kljub vsemu pa je kaj kmalu opazila, da njeni videi na YouTubu dosegajo veliko več občinstva kot njeni blogi in to je bil prelomni trenutek, ki jo je prikoval na YouTube. Število naročnikov na njen kanal je naraščalo iz dneva v dan, vendar bi težko rekli, da je Eva s svojimi videi živela na veliki nogi. Kot je zaupala portalu Business Insider, je njen prvi ček z YouTuba znašal 20 ameriških dolarjev.

Eva je o svojih videih prvič začela razmišljati kot o poslovni priložnosti, ko se je vključila v omrežje Fullscreen, ki pomaga promovirati in razvijati zvezde na platformah kot je YouTube, v zameno za delež oglaševalskega prihodka. Zaslužek, ki ga je Eva na začetku dobivala od oglaševanja je bil dovolj, da je o svoji karieri na YouTubu začela razmišljati resno. Vendar je bil YouTube le začetek.

Z nenehno spremembo družbenih medijev, za Evo Gutowski ni bilo dovolj, da je prisotna zgolj na YouTubu, tampak je morala razširiti svojo prisotnost še na druge kanale. Dejala je: “YouTube kanali so dom, ostale platforme kot so Snapchat, Instagram in Facebook pa predstavljajo veliko priložnost, da pokažeš svojo osebnost, kajti občinstvo si želi 360-stopinjskega vpogleda v tvoje življenje”.

Velik del zaslužka za Evo Gutowski, podobno kot pri ostalih YouTube zvezdnikih, je sodelovanje z znamkami pri sponzoriranih objavah ali videih. Velikokrat se zgodi, da znamka točno ve kaj bi rada in kako si želi, da Eva odigra svojo vlogo, zatorej mora Eva biti izjemno prilagodljiva. Instagram postaja najpomembnejši akter na tem področju, kajti omogoča hitro in enostavno spremljanje “rezultatov”. Včasih je Instagram služil kot nek dodatek YouTubu, sedaj pa vedno pogosteje igra vlogo glavnega akterja.

Premikanje od platforme do platforme je za uspešnega YouTube zvezdnika kot je Eva Gutowski nuja in Eva se tega zaveda. Povedala je:”Vedno sem govorila ljudem, da želim postati nova Oprah Winfrey!”. Glede na to kakšno “znamko” je ustvarila okoli sebe, niti ne bi bili preveč presenečeni, če bi Evine besede meso postale.

Intenzivna rast visoko kvalitetnih “streaming” televizijskih oddaj, kjer nastopata Netflix in Amazon, ponuja velik potencial za nadaljni razvoj, ne samo Eve Gutowski, ampak tudi ostalih bodočih YouTube zvezdnikov. Evin menedžer pazljivo pristopa k zadevi, saj pravi, da je najprej potrebno rešiti tekoče stvari in šele nato narediti korak naprej. Za zdaj še ni čisto jasno kakšno občinstvo si zares želi oddaj YouTube zvezdnikov, jasno pa je, da se število načinov, kako YouTube osebnosti lahko pridejo do denarja, povečuje iz dneva v dan. To, da si ti prilagodljiv različnim medijem ni opcija, temveč je to praktično nuja, če želiš postati YouTube zvezdnik. Bolj si prilagodljiv, več ljudi zaobjameš in večji je tvoj efekt.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
YouTube iskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več