19.02.2019 15:40
Posodobljeno 5 let nazaj.

3D-natisnjeni protetični pripomočki in vsadki za živali

Lansko leto smo z vami delili prispevek o 3D-natisnjenih protetičnih pripomočkih, tema ostaja aktualna, vendar pa se ji bomo danes približali z drugega vidika, vidika živali.
3D-natisnjeni protetični pripomočki in vsadki za živali

Tudi živali namreč zaradi poškodb ali bolezni potrebujejo medicinsko oskrbo, lastniki živali pa dobro vemo, da je ta lahko zelo draga. Udomačena ali divja žival, ki izgubi ud, potrebuje protetične pripomočke, da bi se lahko ponovno gibala. Pogosto so v takšnih primerih svetovali, da se žival evtanazira, da se ji prihrani trpljenje, saj bili protetični pripomočki strahotno dragi, v nekaterih primerih pa primerni pripomočki niso niti obstajali. Danes pa s 3D-tiskom lahko ugodno 3D-natisnemo novo tačko, ki se bo živali tudi popolno prilegala.

Žival se uspava, da se lahko naredi natančen sken, nato pa s 3D-modeliranjem ustvarimo 3D-model manjkajočega uda, ki ga kasneje 3D-natisnemo.

Splet je poln zgodb in fotografij živali, ki so jim s 3D-tiskom rešili ali polepšali življenje, 3D-protetični pripomočki za živali, torej niso več noviteta, znanost pa premika meje tudi na tem področju. Pred kratkim nas je presenetila novica, da o Sibirskem haskiju, ki so mu diagnosticirali tumor lobanjske stene. Posledično so mu, da bi mu rešili življenje, prizadeto lobanjo odstranili in nadomestili s 3D-natisnjeno.

Veterinarski kirurg in profesor Bjorn Meij pove, da je ena glavnih prednosti 3D-tiska lobanje v tem, da lahko mere popolnoma prilagodijo. Lobanji natisnejo tudi porozni rob iz titana, ki pomaga kosti, da se zaraste v implantat in ga integrira v lobanjo.

Pri Haskiju so najprej opravili pregled z računalniško tomografijo (CT), izvide pa poslali Nizozemskemu proizvajalcu medicinskih naprav 3D Systems. Operacijo so prav tako izvedli na Nizozemskem, Haski pa je uspešno okreval in že počiva doma s svojo družino.

Uspešna operacija je plod sodelovanja veterinarske in medicinske stroke, skupaj še naprej preučujejo uporabo titana in razvijajo 3D-natisnjene implantate, tako pri ljudeh in živalih.

Poglejmo si še nekaj primerov živali, ki so jim s 3D-tiskom omogočili lepše življenje:

• Ena izmed bolj poznanih zgodb, o živalih s 3D-natisnjeno protetiko je zgodba o rešenčku Derbyju iz Amerike. Derby se je rodil s prirojeno deformacijo sprednjih tačk, zaradi česar ni mogel vzravnano sesti, hoditi ali teci. Imel pa je srečo, saj ga je, na čakanju na evtanazijo, v zavetišču našla Tara, uslužbenka podjetja 3D Systems. Tari je kosmatinec zlezel v srce in se mu odločila pomagati ter ga vzela v začasno rejništvo. S 3D-tehnologijami, ki so ji bile na voljo poskušala najti rešitev, ki bi Derbyju omogočila, da bi hodil, vendar pa niso želeli uporabiti koles. Med te je Derbyja posvojila družina Portanova, ki je skupaj s Taro nadaljevala z razvojem protetičnih tačk. Idejo so razvijali na principu poskusov in napak ter neprestanega prilagajanja psičkovemu telesu, posebej hrbtenici. Danes Derby veselo teka naokoli s pomočjo svojih 3D-natisnjenih protetičnih tačk, na katerih je celo vgravirano njegovo ime.
  • Tukanki Greci so objestni najstniki poškodovali kljun. Tukanom kljun predstavlja izredno pomemben sestavni del anatomije, ki jim omogoča, da jedo, govorijo in tudi uravnava telesno temperaturo. Z uporabo 3D-tehnologij so Greci poskenirali poškodovan kljun, ter s primerjavo skena preminulega predstavnika vrste Tukan, ustvarili 3D-model novega kljuna, ki so ga nato 3D-natisnili.
  • Turška Kareta želva Akut je pri trčenju čolnov ostala brez čeljusti; ker se ni mogla hraniti ali braniti, bi zelo težko preživela nesrečno izgubo. Na njeno srečo pa ji je turško podjetje BTech Innovation 3D-natisnilo novo čeljust iz titana. S CT-jem so naredili sken poškodovanje glave, kar dva meseca truda pa je bilo potrebnega, da so lahko ustvarili digitalni model novega kljuna s čeljustjo, ki je želvi omogočila preživetje. Pri operaciji želve so sodelovali tako kirurgi kot veterinarji, trajala pa je kar dve uri in pol.
  • Ameriško mesto Woodstock nas večina pozna zaradi razvpitega festivala, ki se je tam odvijal pred leti. Woodstock pa je tudi dom Jenny Brown in Doug Abelsa, ki sta tam ustanovila Woodstock Farm Animal Sanctuary zatočišče podeželske za živali. Med živalmi, ki sta jih sprejela v oskrbo, je tudi ovca Felix, ki pa je na njuno kmetijo prišla brez zadnje leve nogice. Takoj so mu naredili protetično nogo, vendar pa se je z leti izrabila in potreboval je novo. Pričeli so iskati novo rešitev in na misel jim je prišel 3D-tisk. Jenny je v bitki z rakom izgubila nogo in nadomestili so ji jo s 3D-natisnjeno protetiko, zato so želeli na takšen način pomagati tudi Felixu. Vzpostavili so stik z veterinarko iz fakultete Cornell University, ki je Felixu pomagala do nove 3D-natisnjene nogice. Felix bo ostal na kmetiji z Jenny in Dougom, ki mu nudita polno življenje.

Zaposleni v podjetju iTehLab d.o.o. oz. njihovem oddeleku “3D-tisk za vse”, so se že srečali z primeri, kjer ljudje iščejo pomoč pri izdelavi protetičnih pripomočkov. V kolikor imate tudi sami projekt pri katerem bi potrebovali pomoč strokovnjakov 3D-tiska, jih pogumno kontaktirajte.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iTehLab d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri iTehLab d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iTehLab d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

3WAY d.o.o.