Računalništvo, telefonija
15.10.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

5 načinov uporabe obogatene in navidezne resničnosti v vsakodnevnem življenju

5 načinov uporabe obogatene in navidezne resničnosti v vsakodnevnem življenju
5 načinov uporabe obogatene in navidezne resničnosti v vsakodnevnem življenju

Tehnologiji navidezne (VR) in obogatene (AR) resničnost sta vse bolj prisotni v vsakdanjem življenju. Ali veste, kako lahko s pametnim telefonom Huawei odkrivate njune zmožnosti?


Tehnologiji, čeprav ju ljubitelji tehnoloških novosti in inovativnih naprav povezujejo z zabavo, imata izvor v pomembnih vojaških, medicinskih in letalskih projektih. Šele pred kratkim pa so zaživele tudi v običajnejših napravah, kot so igričarske konzole ter pametni telefoni. Prek njih pa so te specifične, pa tudi drage tehnologije prešle v roke običajnih ljudi, zato smo vam pripravili 5 zanimivih načinov, kako jih lahko s pametnim telefonom izkoristite sebi v prid.

Opremite svoj dom

Kogar je kdaj že bolela glava zaradi preurejanja doma ali pa kupovanja novega pohištva, bo znal ceniti tehnologijo obogateno resničnost (AR). Če nimate dobre prostorske domišljije in ne marate po prostoru teči z merilnim trakom, pa nimate časa ali denarja za najem notranjega oblikovalca, obstaja samo ena rešitev. Cenejše in hitrejše je uporabiti sodoben pametni telefon, kot je na primer Huawei P30 lite ter posebno aplikacijo, ki omogoča, da v realnem času in iz različnih smeri na zaslonu telefona opazujete, kako se kos pohištva prilagaja obstoječi notranji opremi.

Z aplikacijo, ki izrabi kamero pametnega telefona, lahko po mili volji prestavljate tridimenzionalne modele pohištva. Čudovito je videti, ko se sredi dnevne sobe naenkrat pojavi velik kavč, pa čeprav tega niti kupili še nismo. Zahvaljujoč obogateni resničnosti takoj ocenite, ali je želeni kos ustrezne velikosti, se prilagaja obstoječemu pohištvi in ali barva ustreza nam in našim prijateljem.

V trenutku okoli sveta

Obiščite Tokio, New York, Sydney in Pariz v enem samem večeru. To omogoča navidezna resničnost, a ne nujno le z uporabo dragih in težkih očal navidezne resničnosti. Dovolj so očala iz kartona, ki jih lahko kupite za nekaj evrov. Vanje vstavite pametni telefon, na primer Huawei P30 lite in začnete navidezni sprehod po ulicah izbranih mest in občudujete dragulje tamkajšnje arhitekture. Zahvaljujoč tehnologije navidezne resničnosti lahko obiščete tudi najboljše umetniške galerije in muzeje ter spoznavate in občudujete svetovno kulturno dediščino. Turizem podkrepljen z navidezno resničnosti je še sam po sebi izjemna izkušnja, lahko pa tudi pomaga, ko se odločate, kam se boste odpravili med naslednjimi počitnicami.

Idealen izobraževalni pripomoček

Moderna šola je naslednje področje eksperimentiranja z navidezno resničnostjo. Večina učencev ima pametni telefon, drugo pa je odvisno od inovativnosti in ustvarjalnosti učiteljev.

Veliko primerov uporabe nam pade na pamet. Od učenja zemljepisa, med katerim se učenec navidezno sprehaja po svetovnih mestih, pa do učenja umetnostne zgodovine, ko učenec z očali navidezne resničnosti občuduje Michelangelovo poslikavo Sikstinske kapele. Predstavljate si lahko tudi učenje biologije, na primer spoznavanje s človeškim okostjem in notranjimi organi. Mnogo zanimivejše od gledanje fotografij in risb v učbeniku.

Učenje s pomočjo navidezne resničnosti je primerno za vse starosti, poenostavi na primer učenje vožnje avtomobila, simulacijo letenja pa naredi bolj realistično. Od navidezne resničnosti s pomočjo telefona lahko izobraževalne ustanove veliko pričakujejo. »Potovanje v času in prostoru« bo namreč spremenilo načine, kako doživljamo številna področja znanosti.

Ko cela soseska postane igrišče

Obogatena resničnost dodaja povsem novo dimenzijo mobilnemu igranju in je v zadnjem času obnorela svet. Namesto, da bi sedeli doma pred zaslonom televizorja ali računalnika, na tisoče ljudi teka okoli in skuša ujeti like iz priljubljenih risanih filmov, otroci pa raziskujejo okolico svojih domov v upanju, da bodo srečali dinozavre.

Tehnologija obogatene resničnosti je bila uporabljana tudi pri drugih mobilnih igrah, saj omogoča, da takoj ustvarimo dirkalno steno na podu ali boksarski ring na mizi. Naložite ustrezno igro na svoj pametni telefon Huawei P30 lite in uživati v novi dimenziji zabave.

Pokazite čustva prijateljem

Obogatena resničnost je sprožila tudi revolucijo komuniciranja ter počasi spodriva tradicionalne načine izražanja čustev. Tridimenzionalni (3D) čustveni simboli (emoji), prepoznavni v novejših pametnih telefonih Huawei, so pravi hit. Animirane živali in roboti posnemajo uporabnikove obrazne izraze in ko jim telefon doda še zvok, postanejo popolnoma nov način komunikacije ter dodajanje razpoloženja in čustev v sporočila.

Pametni telefon Huawei P30 lite je tudi sposoben zamenjati ozadje fotografije ali video posnetka, kar je bilo do zdaj mogoče le z uporabo zelenega ozadja v profesionalnih televizijskih studiih. Z obogateno resničnostjo in Huawei programsko opremo, je mogoče preprosto ustvariti fotografija sebe na rajski plaži ali nevarnem pragozdu ter jo deliti na družbenih omrežjih.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več