Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

28.05.2019      8:10
Dominatus

5 NAPAK, ki jih pri pisanju besedil delamo vsi

Jure Adlešič iz podjetja DominatusJure Adlešič iz podjetja Dominatus

.. Napisati dobro marketinško vsebino ni kar tako, čeprav je to nekaj, za kar vsi menimo, da obvladamo, hkrati pa se sploh ne zavedamo, po čem se dobro besedilo loči od slabega ..

Tukaj je 5 ključnih napak, ki jih delamo vsi, ko pišemo marketinške vsebine. "Če nimaš ideje in se ti ne ljubi pisati, počni raje kaj drugega. Tako ne more nastati dobro in učinkovito besedilo", odločno začne Jure Adlešič iz podjetja Dominatus, ki je napisal že vrsto besedil z neverjetnim dosegom. Katere pa so te ključne napake, ki jih delamo pisci?

1. NAPAKA: Nisem naredil načrta

Brez dobrega načrta lahko pozabiš na članek, ki bo dosegel želene rezultate. Torej, kot pri vsem tudi pri pisanju ne pozabi na dober načrt. Jure Adlešič pravi, da najprej poišče vsebine, ki so na določeno temo že bile objavljene. Ko vse pregleda, ugotovi, česa res ne sme izpustiti oziroma kaj mora vključiti v članek. Tako njegov članek vsebuje nekaj idej, ki jih je dobil v člankih, ostalo pa so tiste stvari, ki se mu zdijo pomembne, a niso nikjer dobro razložene. Tu doda nek svoj pogled.

Ko "namečeš" ideje skupaj, se lahko začneš ukvarjati z vrstnim redom, prej pa samo piši, piši in še enkrat piši. Odvečne ideje zavrzi in naredi strukturo članka.

Malokdo razmišlja o optimizaciji in ključnih besedah, ker ne ve (ali noče verjeti), da delujejo. Ne naredi te napake tudi ti. Analiziraj ključne besede, uporabi jih v naslovu, nadnaslovu, vsebini. Tako bo tvoje besedilo na Googlu prilezlo višje in ga bodo bralci našli tudi kasneje, ko bodo iskali vsebine na to temo.

2.NAPAKA: Saj je vseeno, kakšen naslov dam!

Večje zmote ne bi mogli napisati. Naslov je zelo pomemben, saj je pogosto edino, kar potencialni bralec na spletu vidi, preden se odloči, da bo na članek kliknil. In brez dobrega, privlačnega, včasih lahko tudi malce pretiranega naslova, članka nihče ne bo prebral. Dokler se na koncu ne bo izgubil v množici ostalih in končal svojo pot. A zapomni si – ne zavajaj! Tako tvojega članka nihče ne bo bral prav dolgo, pa tudi dolgoročno boš bralce izgubil.

Napiši več naslovov in se odloči za najboljšega. Če naslov ne bo pritegnil, nihče ne bo kliknil na tvoj članek niti na spletni strani, niti na Facebooku, niti na Googlu. Nikjer. Tudi »top« vsebina ti pri tem ne bo v pomoč.

3.NAPAKA: Bom pisal kar brez ideje, načrta …

Nimam načrta, nimam pojma, kakšen naslov bi dal in še brez ideje sem. Vseeno se bom lotil pisanja, nekaj bo že nastalo. Napaka. Nekaj bo že nastalo, ampak kakšen bo ta izdelek in koga, če sploh, bo dosegel – to pa je drugo vprašanje. Pisanje članka je navadno najtežji del, pa tudi dolgotrajen, a je z dobrim načrtom veliko lažje. Če si naredil dober načrt, se ga drži in uspelo ti bo.

Članek naj bo pregleden, v nasprotnem primeru ga nihče ne bo prebral do konca. Pri tem pomagajo recimo odstavki. Posebej na začetku je pomembno, da bralca obdržimo. Lahko mu poveš, da boš v naslednjih odstavkih razkril 10 skrivnosti, kako … S tem stopnjuješ napetost in zanimanje. Kljub temu ne dolgovezi. Tega nihče ne mara. Vedno piši za bralca in nagovarjaj točno določenega, ne množice. Tako je vse skupaj bolj osebno in daje občutek, da se poznata.

Dodaj fotografije, video in podobno. Kup besedila še nobenega ni pritegnil in tudi tvojega bralca ne bo. Ko imaš članek spisan, ga oblikuj, določene besede naj bodo odebeljene, podčrtane, lahko tudi drugih barv.

4. NAPAKA: Napisal sem članek. To je to.

Umiri se. Naj se ti ne mudi preveč. Ko želiš članek objaviti na spletni strani, blogu ali zakupiti PR objavo, se – kot že rečeno – umiri. Preglej članek, odpravi napake, popravi, kar ti ni všeč in izboljšaj kakovost napisanega. Šele ko članek prebereš drugič, tretjič …, opaziš določene stvari, ki jih lahko še izboljšaš.

Še bolje bo, če daš članek za prebrati komu drugemu, ki bo kritično ocenil tvoje delo. Tako boš lahko članek še izboljšal. Naj bo članek razumljiv in enostaven, tako da ga bodo razumeli tudi tisti, ki tematike sicer ne poznajo.

5.NAPAKA: Ni mi treba posebej poudarjati koristi za bralca

Ne, ne bo šlo. Kupca moraš prepričati, ga nagovoriti. Ni dovolj članek, ki nekaj opisuje. Kupca mora nagovoriti in ga prepričati, da potrebuje prav tisto "nekaj". Igraj na čustva. Če pozabiš izpostaviti, kaj bo kupec z določenim produktom ali storitvijo pridobil, si zašel s prave poti. Povej mu največje koristi in kako mu bo ta storitev ali izdelek pomagal in kupec bo tvoj.

Če se boš izognil tem napakam in upošteval vsaj te nasvete, pravi Jure Adlešič iz podjetja Dominatus, si že zelo blizu dobri vsebini, ki bo na spletu tudi uspešna. Zato ne čakaj in se loti pisanja. Če pa danes nisi v pravem »filingu«, raje počakaj na jutri. S tem dnem ne boš ničesar izgubil, lahko pa boš z boljšim člankom jutri veliko pridobil. Članek bo imel večji doseg, če boš mislil tudi na ključne besede, naslov in vse ostalo in članek bodo bralci našli na Googlu in ga brali še dolgo.

Primer odličnega članka, ki ga je prebralo veliko bralcev in je dobil kar nekaj všečkov na Facebooku, si lahko pogledaš na Dominatusovem blogu: 5 neverjetno enostavnih korakov pri pisanju besedil. (N.B.)

Sponzorirano

Si ljubitelj Facebooka ali pač ne?

Google Photos z noviteto, ki navduši 1
Mojca Ograjšek  |  Zaradi te navdušujoče novosti bom aplika...
Europol zaprl več kot 30.000 piratskih spletn... 1
slo81a  |  to, to,preganjati,zapirati,obsoditi itd ...
Z umetno inteligenco nad uporabnike telefonov... 2
slo81a  |  To bi naši policaji takoj pograbili,na s...
15 najbolj kul in praktičnih aplikacij za par... 1
slo81a  |  ne nakladat kaj ne bomo rabili!
Kateri dan izbrati za nakupovanje: »Black Fri... 2
BananaNjam  |  Trgovci nas vedno bolj posiljujejo z ang...