Računalništvo, telefonija
08.01.2020 13:34
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AMD procesorji – kako izbrati pravega

Pri nakupu računalnika je eno izmed pomembnih vprašanj, kakšen procesor potrebujete. Najdražja izbira ni vedno tudi najboljša, saj vsakdo, ki brska po spletu in uporablja pisarniške programe, ne potrebuje najboljšega procesorja na tržišču.
AMD je v zadnjih letih na trg poslal kar nekaj zanimivih procesorjev.
AMD je v zadnjih letih na trg poslal kar nekaj zanimivih procesorjev.

AMD je v zadnjih letih na trg poslal kar nekaj zanimivih procesorjev. Ryzen 3, Ryzen 5, Ryzen7, Ryzen 9 – pri tem velja, da višja številka pomeni boljši procesor.

  • Ryzen 3 ponuja zadovoljivo zmogljivost in osnovno zbirko funkcionalnosti. Trenutno so v tej seriji samo štirijedrni procesorji.
  • Ryzen 5 predstavlja srednji zmogljivostni razred. Ti modeli imajo štiri ali šest jeder in do 12 procesorskih niti.
  • Ryzen 7 že ponuja vstop med elito. Procesorji z osmimi jedri in 16 nitmi ponujajo zavidljivo zmogljivost.
  • Ryzen 9 pokriva višji kakovostni in zmogljivostni razred, procesorji z 12 ali kar 16 jedri ter do 32 nitmi zadovoljijo tudi zahtevnejše uporabnike.
  • Ryzen Threadripper bi lahko uvrstili še stopničko višje od serije Ryzen 9, a primerjava ni povsem na mestu, kar bomo pojasnili kasneje. To so procesorji z 8, 12, 16, 24 ali 32 jedri in dvakrat toliko nitmi.

Kaj pa pomeni celotno ime, na primer AMD Ryzen 7 3800X?

Prva številka (3) označuje generacijo procesorja. To pomeni, da se 3800X uvršča v tretjo generacijo, od katere lahko pričakujemo določene izboljšave v primerjavi s prvo in drugo.

Druga številka (8) nakazuje zmogljivostni razred. Model 3800 se bo odrezal bolje od modela 3700. Praviloma so procesorji s številkami od 6 do 9 na drugem mestu namenjeni zmogljivim namiznim računalnikom, s številkami pod 6 pa so opremljeni varčni modeli, ki so bolj primerni za prenosne računalnike.

Naslednji dve številki označujeta le morebitne manjše spremembe med modeli, na primer malenkostno zvišanje delovnega takta.

Številki modela je lahko dodana pripona (X, G, H, U, M), ki pa ni nujna.

  • X označuje višjo zmogljivost, od tega modela gre pričakovati višji takt kot od enakega modela brez pripone X.
  • G označuje varčen procesor za namizne računalnike z integriranim grafičnim procesorjem.
  • H je znak za high-power, to so procesorji za zmogljivejše prenosne računalnike. Čeprav so ti procesorji relativno zmogljivi, to velja le za primerjavo z drugimi prenosnimi napravami, procesorji v namiznih računalnikih so še vedno zmogljivejši.
  • U označuje standardne procesorje, ki so nekoliko upočasnjeni za varčno delovanje v prenosnih napravah.
  • M je oznaka za zelo varčne procesorje, ki so razumljivo tudi šibkejši.

Kateri procesor je pravi za vas?

Ryzen 3 bo prava izbira, če brskate po spletu in predvajate multimedijske vsebine. Če kupujete prenosnik, izberite za isti namen raje Ryzen 5, ker so varčni procesorji za prenosne naprave šibkejši od namiznih modelov istih serij.

Kaj pa potrebujejo na primer ljubitelji računalniških iger? Predvsem modele s hitrim taktom delovanja, število jeder pa ni tako pomembno. Za odlično izkušnjo je lahko dovolj že šest jeder. Posvetimo se torej raje taktu procesorja in izberemo model z največ GHz. Prav tako se je smiselno osredotočiti na modele s pripono X, ki ponujajo hitrejše delovanje v primerjavi z osnovnimi modeli. Serija Threadripper se zdi na prvi pogled za igričarje idealna, v resnici pa imajo ti modeli večinoma nižje hitrosti delovanja kot najboljši predstavniki serij Ryzen 7 in 9.

Komu pa potemtakem najbolj koristi Threadripper? Predvsem tistim, ki na računalniku hkrati poganjajo več procesov. Idealen je za dejavnosti, kot so oblikovanje video gradiva in fotografij, urejanje glasbe in podobno. Prav tako je Threadripper prava izbira pri poganjanju virtualnih naprav ali pri poganjanju strežnika.

Če ste v dilemi, se obrnite na strokovnjake

Na spletnem naslovu PoceniPC.com imajo vedno v ponudbi tudi prenosnike in računalnike z AMD-jevimi procesorji, tudi novimi Ryzen 3, 5 in 7. Trenutna zaloga se nahaja na povezavah:

Če ste v dilemi, kateri od procesorjev je za vas najprimernejši, so vam na voljo izkušeni prodajalci PoceniPC.com, ki točno vedo, kateri AMD-jev procesor je primeren za določeno uporabo. Pokličite jih na 041 938 792 ali pišite na prodaja@pocenipc.com in vam bodo z veseljem ustregli.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem INSIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri INSIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem INSIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več