Računalništvo, telefonija
23.10.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

Digitalizirali so pekarsko linijo v Belgiji

.. Informacijske tehnologije so že od svojega nastanka pomembne na vseh področjih delovanja posameznikov in družbe, kjer ima vsaka informacija v povezavi s časom neko uporabno vrednost. In to v podjetju Mordicom dobro vedo ..
Digitalizirali so pekarsko linijo v Belgiji
Digitalizirali so pekarsko linijo v Belgiji

Tudi digitalizacija pekarske linije je lahko velik izziv. Na tisoče podatkov, ki se digitalizirajo v oblaku, optimizirajo procese in naredijo poslovanje bolj pregledno, podatki pa so dosegljivi kadarkoli in kjerkoli – to je to, k čemur danes podjetja stremijo. A pojdimo lepo po vrsti.

Podjetje Mordicom Informacijske tehnologije d. o. o. je bilo ustanovljeno na robu tisočletja, v oktobru leta 2000, torej v tem času praznuje 20-letnico obstoja. Ustanovitelji so takrat, leta 2000, odšli iz večjega programerskega podjetja v Novi Gorici, kjer niso bili zadovoljni z odnosi in načinom dela.

Hitro so dokazali svojo kakovost

V prvih dveh letih obstoja so dokončali prenovo informacijskega sistema na Avtobusni postaji v Ljubljani in nekaj drugih manjših projektov. V naslednjih letih so izvedli prenos aplikacije za pekarniško poslovanje na Windows okolje in izdelali novo aplikacijo za šolske knjižnice, ki je zamenjala staro dosovsko verzijo podjetja SAOP d. o. o. To aplikacijo še danes, kljub naporom države, da se vse šolske knjižnice preselijo na Cobiss, uporablja več kot 300 šol in zavodov, kar dokazuje kakovost in enostavnost uporabe.

Ker so z leti nekateri njihovi uporabniki zrasli in morali preiti na bolj renomirane informacijske sisteme, so se znašli pred novimi izzivi, hkrati pa so bili postavljeni pred dilemo, kako naprej.

Ponudila se je priložnost, ki so jo takoj zagrabili

Priložnost se jim je ponudila v neposredni bližini. Mordicom je podjetje iz Solkana, goriško podjetje Gostol-Gopan d. o. o. pa je iskalo rešitev za digitalizacijo pekarske linije v Belgiji. V Mordicomu so bili v en glas prepričani, da je to pravi izziv, zato so zadevo preučili, oddali ponudbo in posel tudi dobili.

Pisalo se je drugo polletje leta 2017, ko jih je Gostol-Gopan povabil kot konzorcijskega partnerja v RRI razpis za Industrijo 4. Ponudbo so sprejeli in po uspešni prijavi na razpis, v dveh letih dokončali projekt »Gostol Smart Bakery Line« – Pametna pekarska linija.

Pametna pekarska linija

V okviru tega projekta je bil razvit sistem zajemanja nekaj tisoč podatkov s pekarske linije (PLC-ji, senzorika, kamere …), ki se vsako sekundo shranjujejo v oblaku. Z analizo signalov se v grafičnem vmesniku prikazuje trenutno stanje, OEE proizvodnje, spremlja pravilnost delovanja, analizira napake in alarme ter prikazuje opozorila in statistične podatke. Sistem pokaže tudi odstopanja, ki omogočajo izboljšave v krmiljenju in konstrukciji linij.

S tem sistemom je povezana dokumentacija, vzdrževanje strojev ter naročanje servisnih storitev in rezervnih delov. Uporabnik lahko uporablja sistem na računalniku, tablici ali telefonu, kjerkoli se nahaja.

Takoj po zaključku del na razpisu je Gostol-Gopan d. o. o. začel s trženjem projekta in hitro pridobil prve stranke, ki so bile zainteresirane za instalacijo sistema. MordiCom d. o. o. pa je pri tem vključen kot pogodbeni izvajalec prilagoditev in nadgradenj sistema. Njihove rešitve so plod lastnega dela in izkušenj s poudarkom na kakovosti, enostavnosti uporabe, zanesljivosti, možnosti nadgradnje in povezljivosti.

Dejavnosti podjetja Mordicom so:

  • celostne rešitve za proizvodna podjetja,
  • knjižnični sistemi,
  • informacijski sistem za avtobusne postaje in prevoznike,
  • spletne aplikacije.

Več na www.mordicom.eu (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več