08.07.2008 09:37
Posodobljeno 16 let nazaj.

E-Arhiv prejel akreditacijo Arhiva Republike Slovenije

Družba Gama System je sporočila, da je dokumentni elektronski arhiv Gama System E-Arhiv, ki skupaj z dokumentnim sistemom Gama System eDocs tvori dokumentno linijo, pridobil akreditacijo Arhiva Republike Slovenije. Gre za prvi primer akreditacije v Sloveniji razvite programske opreme, ki specifično podpira dolgoročno in trajno hrambo ter elektronsko hrambo dokumentov.

Akreditacija programske opreme, ki deluje na področju problematike elektronskih dokumentov, pomeni končni korak v procesu dokazovanja ustreznosti in skladnosti z veljavno zakonodajo. Pridobljena akreditacija tako pomeni, da je sistem Gama System E-Arhiv skladen z Zakonom o varstvu dokumentnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA), Uredbo o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva (Ur. l. RS št. 30/2006) ter Enotnimi tehnološkimi zahtevami in pravili stroke.

Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva in arhivih (ZVDAGA) v 72. členu določa, da lahko hrambo arhivskega gradiva in spremljevalnih storitev v digitalni obliki za javnopravne osebe opravlja samo ponudnik, ki je akreditiran pri Državnem arhivu.

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več

TP VISION