Računalništvo, telefonija
23.10.2020 08:47
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Digitalni mediji kot sodobni izziv

Z digitalizacijo vsakdanjega življenja so spletni mediji postali tudi orodje za širjenje lažnih informacij in populizma.
Digitalni mediji kot sodobni izziv
Digitalni mediji kot sodobni izziv

Vedno večji pomen digitalnega sveta predstavlja tako priložnost kot tudi izjemen izziv na vseh področjih, tudi pri raziskovanju in poučevanju, pri katerem se odpirajo vprašanja medijske pismenosti ali pa demokratičnosti v digitalni prihodnosti.

Izzive tega področja tako neposredno kot posredno proučujeta tudi profesorja Fakultete za medije (FaM), prof. dr. Matevž Tomšič in prof. dr Mateja Rek, ki sta bila letos uspešna pri pridobivanju projektov programa Erasmus+, Jean Monnet. Aktivnosti Jean Monnet po vsem svetu spodbujajo odličnost v poučevanju in raziskovanju na področju študij Evropske unije, s poudarkom na procesu evropske integracije.

»It is an outstanding module« so zapisali ocenjevalci programa Erasmus+ in prijavi projekta Modul medijske pismenosti za aktivne državljane (MELI), nosilke prof. dr. Mateje Rek, podelili visoko oceno 97,5 od 100. Gre za učni akademski program, pri čemer projekt odgovarja na pereča vprašanja po vsej EU, ki se nanašajo na vse večjo izpostavljenost državljanov EU dezinformacijam in lažnim novicam v digitalnih medijih ter ustrezno potrebo po oblikovanju odpornosti na ta pojav. Študenti medijskih in novinarskih ved bodo obveščali o politikah na področju enotnega digitalnega trga v EU, s posebnim poudarkom na vprašanjih medijske pismenosti, reševanju problema spletnih dezinformacij in aktivnem državljanstvu v EU.

Z nazivom Jean Monnet Chair Evropska unija prepoznava in podpira delovanje predavateljev z odličnimi dosežki. Njegov nosilec je prof. dr. Matevž Tomšič. Projekt, s katerim je bil uspešen na razpisu za obdobje 2020 do 2023, ima naslov Populizem in prihodnost evropske demokracije. Vsebina temelji na aktualnih in relevantnih akademskih razpravah o populizmu, njegovih koreninah, značaju in posledicah za prihodnji razvoj Evropske unije kot posebne oblike demokratičnega nadnacionalnega političnega subjekta. V zvezi s tem na Fakulteti nameravamo znanja o političnem dogajanju v Evropski uniji, zlasti o vplivu populističnih tendenc na njegov prihodnji razvoj, prenesti v pedagoški proces, kar bo prispevalo k boljšem poznavanju evropske problematike med študenti. Poleg tega bo projekt spodbujal javne razprave, v katerih bodo sodelovali kompetentni sogovorniki z različnih področij.

Za oba projekta bo fakulteta s strani Evropske unije prejela finančna sredstva in s tem še okrepila področja poučevanja, raziskovanja in razvoja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več