Računalništvo, telefonija
28.10.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

EKWB – v Sloveniji izboljšujejo računalnike za cel svet

.."Radi bi, da nam pomagate pri razvoju in proizvodnji najmočnejše namizne delovne postaje za umetno inteligenco na svetu. Mora biti vodno hlajena." ..
EKWB – v Sloveniji izboljšujejo računalnike za cel svet
EKWB – v Sloveniji izboljšujejo računalnike za cel svet

Tako nekako so želeli pri Nvidii, največjem proizvajalcu grafičnih kartic na svetu. Osemnajst mesecev kasneje se je logo EK svetil na DGX1. To je le eden od vznemirljivih projektov v svetu EKWB. Po 14 letih, odkar je Edvard König ustanovil podjetje, s širokim nasmehom zmajuje z glavo: nikoli si nisem mislil, da bom kdaj počel kaj takega.

Podjetje, ki je prepoznavno kot #1 na področju hlajenja računalnikov, kličejo podjetja s celega sveta. Ena izmed bolj vročih zadev je trenutno modul za avtonomno vožnjo avtomobilov, po domače avtopilot. Gre za zelo zmogljiv računalnik, ki mora delovati v enem najbolj sovražnih okolij na svetu – pod pokrovom motorja: vročina, mraz, vlaga, tresljaji. EK je dobil nalogo s strani znanih in nekaj start up avtomobilskih podjetij, naj jim reši težavo. Prvi serijski izdelki so načrtovani za leto 2021. Dobili so tudi projekt izboljšanja zmogljivosti enega od svetovnih superračunalnikov. Čeprav je bil superračunalnik že vodno hlajen, jim je uspelo izboljšati učinkovitost delovanja za 20 %. “Mislim, da je vsak dan poln izzivov”, skromno pravi Edvard.

Prvi izdelki so bili narejeni na mizah v študentskem domu, s pomočjo kolegov in kolegic. Od takrat je podjetje prehodilo dolgo pot. Samo inovacijska ekipa deluje na treh kontinentih in je preko univerz povezana z najboljšimi katedrami za hlajenje na svetu. “Kitajci delajo od 9. ure zjutraj do 9. ure zvečer, američani imajo veliko več denarja kot mi. Vendar imamo še vedno konkurenčno prednost. Razlika je v tem, da smo bolj strastni. Z največjo strastjo delamo naše izdelke in projekte. Vse ostalo pride za tem”, pravi Matjaž Krč, ki je že od začetka odgovoren za poslovni del zgodbe. “Dobro je, da smo na prepihu. Srkati moramo znanje, hitri moramo biti v delovanju. Vsekakor smo precej drugačni kot povprečno podjetje.”

Vse skupaj je nastalo na podlagi študentske ideje, podjetje pa ima zdaj več kot 100 zaposlenih, poleg slovenskega podjetja ima še podjetje v ZDA in na Kitajskem, proizvodnjo v Sloveniji in Ameriki, izdelke pa prodaja v 130 državah sveta. Razvijajo in izdelujejo izdelke tako za računalniške entuziaste in gamerje kot tudi za podjetja, ki prihajajo k njim s svojimi problemi. “Tisto, kar podjetje loči od drugih, so vrednote, ki jih že od začetka živimo skupaj: timske zmage, hitro učenje novega, drznost, strast in premikanje meja”, zatrdi Matjaž.

Pred nekaj meseci je podjetje EKWB lansiralo svojo linijo igračarskih računalnikov, Fluid Gaming. Računalnike izdelujejo v svoji tovarni v San Antoniu v Teksasu. Izhodišče za njihove izdelke je EK dizajn, ki ga nekateri primerjajo z Applovo šolo dizajna. In Fluid Gaming je že navdušil influencerje s svojimi tehničnimi rešitvami, dizajnom in ceno. Sčasoma bodo ti računalniki dostopni tudi na drugih kontinentih, tako v Evropi kot tudi v Aziji. Z omenjenim programom načrtujejo nadaljnjo rast podjetja.

“Imamo tudi srečo, da se panoga hitro razvija, tako da se celoten trg hitro povečuje. Zaradi tega veliko lažje rastemo tudi mi”, povzame Matjaž. “Vseskozi iščemo mlade s strastjo in željo po učenju, tako s področja strojništva, računalništva, designa, medijev kot s področja digitalnega marketinga.” (P.R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več