Računalništvo, telefonija
28.04.2019 20:00

Deli z drugimi:

Share

eNagrada SDI za leto 2019 platformi EduCTX

.. Rešitev EduCT X je v sklopu 26. konference DSI Dnevi slovenske informatike, ki je potekala 16. in 17. aprila 2019 v Portorožu, prejela priznanje za najboljši projekt s področja računalništva in informatike ..
eNagrada SDI za leto 2019 platformi EduCTX
eNagrada SDI za leto 2019 platformi EduCTX

Slovensko društvo Informatika podeljuje eNagrado že vrsto let, in sicer z namenom promocije in popularizacije uspešnih informacijskih projektov.

Kaj je platforma EduCTX?
EduCTX je projekt skupine Blockchain Lab:UM, ki deluje v okviru Inštituta za informatiko na UM FERI. Je digitalna platforma za dodeljevanje, upravljanje, deljenje in prikazovanje digitalnih mikro-certifikatov, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov in pametnih pogodbah oziroma na decentraliziranem in porazdeljenem okolju. Slednje zagotavlja, da so mikro-certifikati (t. j. diplome, potrdila, nagrade, pohvale) samodejno replicirani (porazdeljeni) med deležniki platforme, pri čemer nihče nima popolnega nadzora nad podatki oz. si ga vsi delijo enakomerno. Rešitev upravlja z digitalnimi certifikati, ki služijo kot dokaz za pridobljeno znanje in veščine, pri čemer so izdajatelji certifikatov vozlišča omrežja oziroma sodelujoče izobraževalne organizacije. Trenutno so v pilotno uporabo kot EduCTX vozlišča vključene tri visokošolske ustanove: UM FERI, Univerza v Sarajevu in Fachhochschule Bielefeld (Nemčija). V postopku vključevanja je tudi Univerza v Zagrebu.

Platforma prinaša korist vsem izobraževalnim ustanovam in organizacijam, ki organizirajo različne delavnice in izobraževanja ter želijo udeležencem podeliti potrdila o udeležbi in pridobljenem znanju, hkrati pa želijo na preprost način deliti in preveriti verodostojnost že izdanih potrdil. Platforma hkrati omogoča obstoječim informacijskim sistemom integracijo ter razvoj novih inovativnih storitev, ki temeljijo na podatkih omrežja.

Uporabljene tehnologije
Pri razvoju platforme EduCTX je bila na inovativen, a celovit način uporabljena tehnologija veriženja blokov, vključno s pametnimi pogodbami, decentraliziranim in porazdeljenim omrežjem, nezamenljivimi žetoni, kakor tudi asimetrična kriptografija. Medtem ko je konzorcijsko omrežje ekosistema EduCTX, ki temelji na platformi Ethereum, zasnovano na odjemalcu Parity, je pri izdelavi decentralizirane aplikacije uporabljeno orodje Truffle, ki omogoča nalaganje pametnih pogodb na omrežje in pomoč pri izdelavi le-teh.

Decentralizirana aplikacija je zasnovana na podlagi jezika TypeScript in ogrodja Angular ob pomoči sodobne knjižnice Web3 za povezavo z verigo blokov. Zaradi omogočanja razširljivosti rešitve je vključen tudi sistem IPFS (Inter Planetary File System) za decentralizirano in porazdeljeno shranjevanje datotek, pri čemer so vsi podatki ustrezno zaščiteni, tako da se je kljub decentralizirani arhitekturi dosegla skladnost z zahtevami GDPR.

Izjemen prispevek platforme
Idejni oče, vodja razvoja in glavni arhitekt platforme EduCTX dr. Muhamed Turkanović, docent na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru (UM), je izrazil zadovoljstvo, da so s platformo EduCTX v močni konkurenci desetih izjemnih projektov prepričali petčlansko strokovno komisijo. Ta je prepoznala izjemen prispevek platforme po vseh ocenjevalnih kriterijih – tako glede vpliva k izboljšanju poslovanja, prispevka k razvoju informacijske stroke (t. j. uporaba novih in inovativnih tehnologij, uvedba dobrih praks) kot tudi prispevek k uveljavljanju dobrih praks na področju upravljanja informacijsko tehnoloških projektov ter nenazadnje tudi širšo družbeno korist projekta.

Skupina Blockchain Lab:UM (https://blockchain-lab.um.si/) združuje 11 strokovnjakov z različnih področij – od informacijske varnosti, podatkovnih tehnologij, arhitekture itd. Osnovno poslanstvo je prispevati k dvigu zavedanja o pomenu tehnologije veriženja blokov, širitev znanj kot izvedba pilotnih projektov, presoja in načrtovanje ter vrednotenje inovativnih poslovnih modelov, temelječih na verigah blokov in pametnih pogodbah. V bližnji prihodnosti bodo sodelovali tudi na 24. strokovni konferenci OTS 2019, kjer bodo med drugim predstavili tudi, kako vzpostaviti konzorcijsko omrežje Ethereum, kako upravljati IOT podatke s platformo IOTA, kako združevati sistem in protokol IPFS ter verige blokov in kako uporabiti najsodobnejše kriptografske metode (Zero-Knowledge-Proof) (www.ots.si).

Več informacij: eductx.org, blockchain-lab.um.si (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več