Računalništvo, telefonija
19.04.2019 16:27
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Preprosta in učinkovita dvonivojska avtentikacija (2FA)

Varnost večine aplikacij in storitev, ki jih uporabljamo tako doma kot v službi, še vedno temelji na vnosu uporabniškega imena in gesla. Zato ne preseneča, da so ta vedno bolj na udaru nepridipravov. Brez vzpostavitve dvonivojske avtentikacije oz. dvofaktorske avtentikacije (2FA) danes preprosto ne gre več.
Preprosta in učinkovita dvonivojska avtentikacija (2FA)
Preprosta in učinkovita dvonivojska avtentikacija (2FA)

Varnost dostopnih gesel, ki jih uporabljamo za dostop do aplikacij in storitev, je vedno bolj pod vprašajem. Načinov, kako pridobiti ali celo uganiti geslo posameznega uporabnika, je namreč veliko, predvsem pa je to lažje in cenejše od iskanja ranljivosti v informacijskih sistemih ter aplikacijah. Zato je bolj kot ne le še vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi uspeli razkriti uporabniško ime in geslo, ki jim bo omogočilo dostop do vaših dragocenih podatkov.

Kako zagotoviti varnost gesel?

Oblikovanje varnih gesel ni enostavno, saj je treba biti pri tem zelo ustvarjalen, hkrati pa bi ga morali zamenjati vsaj enkrat na mesec. To pa je v praksi vse prej kot enostavno. Če nam vendarle uspeva, to še ne pomeni, da naše geslo ne bo pristalo v rokah nepridipravov. Dovolj je namreč že majhna neprevidnost, in svoje geslo lahko napadalcu kar sami izročimo s tem, da ga vpišemo v lažno spletno stran ali aplikacijo, lahko pa računalnik okužimo z zlonamerno programsko opremo in s tem posledično ogrozimo svojo varnost. Zaradi tega se za kritične sisteme in aplikacije priporoča uporaba dvonivojske avtentikacije oziroma načina prijave, kjer se uporabnik najprej prijavi z geslom in uporabniškim imenom, takoj za tem pa se sproži mehanizem, ki od njega zahteva še vnos nečesa drugega, unikatnega. Torej nekaj, kar uporabniku vnaprej ni poznanega in je vsakič unikatno.

Kakšno dvonivojsko avtentikacijo izbrati?

Vsi sistemi za dvonivojsko za uporabo niso enostavni in do končnega uporabnika niso nujno prijazni. Zato so v podjetju One Identity razvili rešitev Defender, ki je namenjena dvonivojski avtentikaciji. Varnostni strokovnjaki so si enotni, da je Defender enostaven za uporabo in obenem nudi napredno zaščito uporabniških računov. Rešitev omogoča shranjevanje uporabniških identitet neposredno v aktivnem imeniku (AD), kar pomeni, da lahko uporablja varnost aktivnega imenika in s tem posledično odpravlja čas in stroške, ki so povezani z vzpostavitvijo in vzdrževanjem lastniških podatkovnih baz. Poleg tega lahko s tovrstnim varnostnim sistemom upravljamo preko uporabniškega vmesnika, za nameček pa omogoča še samoregistracijo uporabnikov ter enostavno migracijo uporabniških računov. Defender fizični ključi se lahko za nameček pohvalijo še z zelo dolgo avtonomijo delovanja in programsko opremo, ki nikoli ne zastara oziroma je nikoli ni treba obnoviti.

Ključne prednosti dvonivojske avtentikacije Defender so:

  • Možnost uporabe varnosti in združljivosti z aktivnim imenikom (AD).
  • Samodejna registracija žetonov.
  • Podpora za sistem pomoči končnim uporabnikom.
  • Upravljanje preko spletnega uporabniškega vmesnika.
  • Fleksibilnost uporabe žetonov.
  • Enostavna in hitra migracija uporabnikov.
  • Univerzalna licenca za programski generator žetonov.
  • Varni dostop do spletne pošte.
  • Možnost uporabe na sistemih Unix/Linux.
  • Šifriranje.

Bi preizkusili, kako je z uporabo rešitve Defender v praksi?

Če želite 30 dnevni brezplačni preizkus rešitve One Identity Defender, se obrnite na podjetje ADM-Adria. Podjetje ADM-Adria je Platinum+ partner proizvajalca rešitev One Identity.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADM ADRIA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Kako in kje začeti za večjo varnost podatkov?

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več