Računalništvo, telefonija
07.12.2019 07:00

Deli z drugimi:

Share

Fizična varnost je prva obrambna linija proti grožnjam omrežju in opremi

.. "Nekdanji študent je uničil 59 univerzitetnih računalnikov z uporabo USB Killerja." To je bil le eden od naslovov člankov v medijih o poškodbah računalniške opreme, ki jo je povzročil nekdo z dostopom do odprtih vhodov (npr. USB) na opremi ..
Fizična varnost je prva obrambna linija proti grožnjam omrežju in opremi
Fizična varnost je prva obrambna linija proti grožnjam omrežju in opremi

Zaradi škode na opremi in delov, ki jih je bilo treba zamenjati, je konkreten incident izobraževalno ustanovo Saint Rose v New Yorku stal skoraj 60.000 ameriških dolarjev (približno 54.500 evrov). Ne glede na to, ali gre za uničeno opremo ali ukradene podatke, so odprti vhodi na opremi lahko draga šola. Na srečo pa je tovrstne dejavnosti enostavno preprečiti. Pa tudi stalo vas ne bo dosti.

Enostavna zaščita, na katero ne pomislimo

Fizično varnost je relativno enostavno zagotoviti. Pri njej je tudi najbolje začeti in se zavarovati pred zlonamerno dejavnostjo na opremi. Ukrepi za nadzor dostopa, vključno z zaklenjenimi vrati strežniških sob in telekomunikacijskih omar, so odličen začetek. Vendar pa to nezadovoljnemu študentu ali uslužbencu ne bo preprečilo, da ne bi škodoval računalnikom, monitorjem ali ostali opremi.

Kako to urediti? Povsem preprosto – vhode lahko blokirate za vse, ki dostopa do njih ne smejo imeti. Ker lahko številne naprave z računalnikom povežemo s pomočjo pogonov USB, ima skoraj vsak računalnik vsaj en USB vhod. Kadar ta ni v uporabi, ga lahko z »USB block-out« rešitvijo blokiramo, tega pa ni mogoče odstraniti brez posebnega ključka. Zadeva stane le nekaj evrov in preprečuje incidente, pri katerih lahko pride do škode, ovrednotene na več tisoč evrov. Podobno kot ključavnica na vratih, morda ne bo zaustavila vsakega nepridiprava, vendar bo marsikoga odvrnila od poskusa vdora.

Panduit nudi tudi druge rešitve

Ni pa vhod USB edini, ki ga je mogoče zaščititi. Panduit ponuja rešitve za na primer prazne RJ45 vtičnice v stenah/parapetnih kanalih. Če zanje ustrezno poskrbimo, lahko preprečimo vdor. Tudi sicer je fizično zaprtje praznih RJ45 vtičnic lahko odličen dodatek k varnosti, saj se nepridiprav ne bo mogel kar tako priklopiti in ukrasti podatkov.

Nova linija SmartKeeper

V novi liniji SmartKeeper podjetja Panduit so štirje novi produkti.

Master ključ odlikuje edinstven vzorec zaklepanja, ki je združljiv samo s Panduitovo linijo blokad SmartKeeper. Ima drsni gumb in mehanizem, ki se prilega in s posebnim vzorcem »odklepa« izredno učinkovite Panduitove blokade. Panduit predstavlja tudi tri nove blokade, in sicer tako da vhode USB-C in USB-A kot nove blokade RJ45 za mrežni konektor. Namenjene so blokadi dostopa do vhodov, s katerimi so kompatiblilni. Tako so izredno učinkovita rešitev za preprečevanje dostopa do občutljivih podatkov in morebitnega širjenja zlonamerne programske opreme skozi naprave. Blokade so izredno učinkovite in jih lahko seveda odstranite samo z omenjenim master ključem.

Več o omenjenih rešitvah pa preberite na spletni strani www.egal-eu.com, strokovnjaki za tovrstne rešitve vam bodo z veseljem svetovali, kako zapreti vrata kraji podatkov. Z njimi lahko stopite v stik tudi s klicem na telefonsko številko +386 (0) 5905 55 35 ali preko elektronske pošte na naslovu info@egal-eu.com. Vabljeni k spremljanju njihovih novičk na LinkedIn in Facebook. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem EGAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri EGAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem EGAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več