Računalništvo, telefonija
29.08.2018 13:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Formula uspeha: Dinamični model vodenja

..Iščete način za uspešno poslovno pot? Ali pa se v podjetju srečujete s kriznim obdobjem? Rešitev se skriva v metodi dinamičnega modela vodenja..
Formula uspeha: Dinamični model vodenja
Formula uspeha: Dinamični model vodenja

Težko bi rekli, da obstaja gospodinjstvo ali podjetje, ki je brez kriz. Enako seveda posledično velja za vsakega posameznika. Vsak se kdaj znajde v krizi. Bodisi osebne bodisi poslovne narave. Ampak, kot ugotavlja Milan Krajnc, pedagog, podjetnik, krizni vodja in avtor knjige Dinamični model vodenja, si krize navadno nakopljemo na glavo sami, zato se jim je mogoče izogniti, če se le dobro organiziramo in se ne spravljamo v stresne situacije.

Kadar kot zunanji opazovalci opazujemo, ko se kdo zapleta, vidimo čisto preproste rešitve in si zraven mislimo, kako je lahko nekdo tako “neroden”. Sami pa seveda ne vidimo svojega dela in ne vidimo, da delamo iste napake. To je enak pojav, kot pri prijateljih iz vsakdanjega življenja, vsem znamo svetovati in rešiti njihove težave; sami pa jih še naprej ponavljamo. Če vzamemo primer … Da pademo v jamo, tisti, ki nas opazuje od zgoraj, bo točno videl naš izhod, sami pa tega ne vidimo, ker gledamo s popolnoma druge perspektive. Torej vse je odvisno, kako gledamo na stvari.

Milan Krajnc je naredil analizo med slovenskimi podjetji in prišel do dognanj, da največji stres v poslovnem svetu predstavljajo neorganiziranost, podvajanje terminov sestankov, odsotnost pregleda nad naročili, kontrola nad stanjem projektov in iskanje dokumentov. Kot vidite, gre v bistvu za osnovne informacije, za katere je potrebnih 5 minut na dan, da se uredijo, na koncu pa lahko povzročijo tudi za nekaj milijonov škode ali celo propad podjetja.

Cilj raziskav je bil najti “orodje”, kako preprečiti krizne situacije v podjetju. S tem, ko je prišel do jasnih vzrokov in mu je pri tem pomagalo znanje psihologije, mu je pri iskanju rešitev pomagalo znanje fizike. Namreč narava deluje vedno optimalno in vedno brez “kompliciranja” reši nastalo situacijo. Tako je za rešitev vzel tok potoka v naravi. Namreč, osnovni vzrok za krize v podjetju je slaba komunikacija. Zato je tok potoka vzel za primer komunikacije:

  • Kadar je potok bister in piten, je okoli njega polno življenja, v pogovornem jeziku bi dejali, da je vse veselo in sproščeno.
  • Če je preveč vode, odnese vse “zdravo”.
  • Če je premalo vode, pa nastanejo mlake, ki so slabega okusa in vonja.

Podobno je s komunikacijo:

  • Če imajo zaposleni točno tiste informacije, ki jih potrebujejo za svoje delo, se ne ukvarjajo z drugim.
  • Če imajo zaposleni preveč informacij se sploh ne ukvarjajo z delom, temveč se pogovarjajo o vsem mogočem
  • Če imajo zaposleni premalo informacij, pa se v njihovih glavah rojevajo različni dvomi ter v ospredje pride predvsem njihov karakter, ki lahko slabo vpliva na delovni proces.

Na podlagi teh ugotovitev ter na osnovi večletnih izkušenj na področju svetovanja srednjemu in top menedžmentu, razumevanja fizikalnih zakonitostih in poznavanja znanstvenih metod s področja obvladovanja procesov, informacij in zaposlenih, je Milan Krajnc razvil dinamični model vodenja, ki omogoča nevsiljiv način uvajanja sprememb v sistem. Z dinamičnim modelom vodenja tako lahko vse zaznane anomalije identificirate in preoblikujete na način, ki je sprejemljiv tako za vodstvo kot za zaposlene. Z njim omogočite razvoj delovnega okolja, ki hkrati spodbuja tudi osebno rast zaposlenih. Tako dinamični model vodenja ni zgolj orodje za uvajanje sprememb v podjetje, ampak je predvsem način dela in komuniciranja v podjetju, kjer je jasno opredeljeno, kdo kaj dela, kdo za kaj odgovarja, kdo komu kaj sporoča ter na kakšen način se informacije predajajo naprej. Dinamični model vodenja se je izkazal za izredno učinkovit model komuniciranja med direktorji oziroma predsedniki uprav ter zaposlenimi v podjetjih, uspešno pa je preizkušen tako v domačih organizacijah kot tudi v tujini.

Šola dinamičnega vodenja podjetij
Če tudi vi v svojem podjetju iščete način za napredek in učinkovito komunikacijo med zaposlenimi, je Milan Krajnc pod okriljem organizacije toBE Institute razvil posebno izobraževanje, razdeljeno v štiri sklope, ki vam bo dalo znanje za uspešno implementacijo dinamičnega modela. Namen izobraževanja je naučiti se voditi podjetje, kot se bi v resnici moralo, brez iger, stresa in kritičnih situacij. Naučili vas bomo to, kar še niste slišali v nobeni šoli.

Program je namenjen:
Vsem, ki vodijo podjetje ali javno institucijo.
Tistim, ki se odločate za samostojno podjetniško pot.
Naslednikom družinskih podjetjih.
Tistim, ki mislite, da je vaše podjetje v krizi.
Tistim, ki mislite, da več kot ste naredili v življenju, ne morete.

Začetek izobraževanj je v septembru, vsak udeleženec ima tudi 10 ur osebnega svetovanja in 10 ur poslovnega svetovanja, po končanem usposabljanju pa dobite certifikat za usposobljenost Dinamičnega vodenja. Na voljo vam je tudi knjiga Dinamični model vodenja. Več o izobraževanju in knjigi lahko preberete na naslovu www.dynamicleadership.management oziroma prek e-pošte office@to-be.institute. (P. R.)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50