19.04.2019 20:00

Segrejte vodo s pomočjo sončnih celic!

Sončna energija postaja eden pomembnejših virov električne energije, hkrati pa je okolju prijazna. Zakaj torej ne bi vode doma ogrevali kar s pomočjo sončne energije?
Segrejte vodo s pomočjo sončnih celic!

Sončna energija ima kup dobrih lastnosti, ki smo jih do danes premalo koristili. Gre za čisto energijo, je praktično neizčrpna, in prav zato so mnogi že spoznali, da se vanjo splača investirati, saj poleg tega, da z njo ne onesnažujemo okolja, na dolgi rok tudi prihranimo.

Pozabite na vzdrževanje sistema

Tudi vodo za svoj dom ali vikend lahko zdaj enostavno ogrevate s pomočjo fotovoltaike, ki obravnava pretvorbo svetlobe iz sončne energije v elektriko. Ko smo že omenili prihranke, je ogrevanje s sončnimi celicami cenejše v primerjavi z gretjem s klasičnimi termalnimi moduli, in sicer zaradi nizkih cen sončnih celic in razvoja ustrezne krmilne elektronike. Pri segrevanju sanitarne vode s sončnimi celicami lahko kar pozabite na cevi in vzdrževanje sistema.

Sistem, ki je na voljo pri podjetju Velog (več o njem lahko preberete na spletni strani www.akumulator.si), je zelo preprost. Na streho namestijo solarne module, ki jih povežejo z grelcem v zalogovniku, krmilna enota pa poskrbi za to, da je izkoristek optimalen. Tovrstno ogrevanje je mogoče namestiti povsod, kjer je na voljo zalogovnik.

To je posebno zanimiva rešitev tudi za sončne elektrarne, kjer segrevanje vode zagotavlja dejansko samooskrbo s solarno energijo. Običajno se v sončnih elektrarnah uporablja za samooskrbo le tretjina proizvedene energije, segrevanje vode pa ta delež poveča na 80 odstotkov ali več.

Gretje vode za štiričlansko družino

Na spletnem naslovu www.akumulator.si za segrevanje vode na omenjeni način najdemo nadvse zanimiv solarni komplet moči 1200 W.

Namesto klasičnih termičnih solarnih modulov v tem primeru na streho namestimo štiri solarne module in jih z električnimi kabli povežemo z modulom, ki se vgradi v kotel (do 300 litrov prostornine). Namestitev je izredno hitra in enostavna. Omenjeni solarni komplet zadošča za segrevanje vode za štiričlansko družino. Natančneje: komplet naj bi po nekaterih ocenah zagotovil 50 odstotkov potreb po topli vodi štiričlanske družine v celem letu.

Takšna rešitev je pogojena z nizkimi cenami fotovoltaičnih modulov v zadnjih letih in s patentiranim grelcem vode, ki ne potrebuje razsmernika.

Modul ima tudi priključek za omrežno elektriko, tako da v nobenem primeru ne boste ostali brez tople vode. V kolikor solarne energije ne bo zadosti, jo bo za segrevanje vode črpal iz električnega omrežja.

Številne prednosti
Prednosti segrevanja vode s pomočjo solarne elektrike so številne: zelo enostavna namestitev, brez cevi, pip in podobno. Izgube med solarnimi moduli in vodnim tankom so zanemarljive. Sistem deluje vedno, tudi pozimi in v primeru slabega vremena. Pri nizkih temperaturah je njegova učinkovitost večja kakor pri termičnih modulih.

Ponujeni model je sicer zelo zanimiv tudi za vgraditev v počitniško hišo brez omrežne elektrike. Tako si na enostaven način zagotovimo stalno toplo vodo. (P.R.)

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

M-SISTEM d.o.o.