Računalništvo, telefonija
17.10.2020 09:00

Deli z drugimi:

Share

Hekerji z botnetom napadajo naprave IoT

Raziskovalci kibernetske varnosti so odkrili nov botnet, ki zlorablja internetno povezane pametne naprave za izvajanje kibernetskih napadov, večinoma napadov tipa DDoS (Distributed Denial of Service) ter nezakonitega rudarjenja kriptovalut.
Zavarujte svoje IoT naprave.
Zavarujte svoje IoT naprave.

Odkrila ga je varnostna ekipa podjetja Qihoo 360 Netlab. HEH botnet je napisan v jeziku Go in deluje z lastnim protokolom peer-to-peer (P2P). Širi se s silovitim napadom na storitve tipa Telnet na TCP vrata 23/2323 in lahko zažene poljubni ukaz v lupini.


Raziskovalci so ugotovili, da doslej odkriti vzorci HEH botnetov podpirajo najrazličnejše CPU arhitekture, vključno z x86 (32/64), ARM (32/64), MIPS (MIPS32 / MIPS-III) in PowerPC (PPC).


Kljub temu, da je omenjeni botnet v zgodnji fazi razvoja, ima tri funkcionalne module:

  • modul za razširjanje,
  • lokalni servisni modul http,
  • modul P2P

Kako poteka napad?

Vsebina HEH botneta sprva prenese in izvrši zlonamerno skripto z imenom “wpqnbw.txt”, nato s skripto prenese programe za različne CPU arhitekture s spletne strani (»pomf.cat«), preden konča s številnimi procesi, ki temeljijo na njihovih številkah mrežnih vrat.

Druga faza se začne s HEH vzorcem, ta zažene strežnik HTTP, ki prikazuje univerzalno deklaracijo o človekovih pravicah v osmih različnih jezikih. Nato inicializira P2P modul, ki spremlja okužene sosede in omogoča napadalcu izvajanje poljubnih ukazov lupine, vključno s sposobnostjo za brisanje vseh podatkov iz ogrožene naprave s sprožitvijo ukaza za samodejno uničenje.


Drugi ukazi omogočajo ponovni zagon bota, posodobitev seznama vrstnikov in izhod iz trenutnega bota, čeprav avtorji botneta še ne izvajajo ‘Attack’ ukaza.


Smart Com etični heker in strokovnjak za kibernetsko varnost svetuje, kako se ubraniti >>


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SMART COM d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SMART COM d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SMART COM d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več