30.11.2020 07:50
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Huawei Mate 40 Pro: Popoln spoj strojnih zmogljivosti!

Z njim se je Huawei na dolgi progi namenil tekmovati z Applovimi Iphoni in Samsungovimi Noti. Kakšne so njegove možnosti, če upoštevamo, da so mu štartno mesto premaknili v ozadje in mu bodo med tekom pod noge metali polena?
Huawei Mate 40 Pro: Popoln spoj strojnih zmogljivosti!

V času, ko so si pametni telefoni s sistemom Android vse bolj podobni, je dobro, da vsaj nekateri odstopajo od tega trenda. Mate 40 Pro ima kot eden redkih sferično oblikovani sklop zadnjih kamer. Spredaj zaslonska zareza ni več velika in primerljiva zarezi Iphonov, kot smo jo bili vajeni na zadnjih dveh modelih, temveč manjša in premaknjena proti levemu vogalu. S tem je nastal oblikovno prepoznavni pametni telefon, ki tudi z s steklom in kovino poudarja premijski videz in visoke zmogljivosti.

Prepoznavne značilnosti družine Mate

Kljub opaznemu trendu postopnega umika zakrivljenih robov zaslona je ta še vedno ena od značilnosti naprave, čeprav je krivulja bolj pravokotna. Lani opevane »navidezne« tipke za jakost zvoka sicer še vedno so, vendar umaknjene na lev rob, saj so se na desnega vrnili fizični. Posledično je ergonomija rabe enaka za levičarje in desničarje. Nekateri imajo pač radi visoki sijaj, zato takšno ostaja hrbtišče. Lepo na pogled, vsaj dokler na njem ni pretirano veliko prstnih odtisov. Obliko naprave dopolnjujeta še dve reži za zvočnika, saj je z njim Huawei odkril sladkobnost stereo konfiguracije ter zanesljivo in hitro optično tipalo prstnih odtisov pod zaslonom. S tem je oblika naprave, ki je na dotik in videz premijska, bolj kot ne dovolj dobro opisana.

Zmogljiv sistem na čipu

Kirin 9000 je izdelan v 5-nanometrskim procesom izdelave, ki trenutno po nekaterih testih prinaša največ na naprave s sistemom Android. Temu primerna je odzivnost naprave, ki se pretirano ne greje niti med pogajanjem zmogljivih 3D iger. V sistem na čipu je integriran modem za omrežja pete generacije, ki hitrost prenosa podatkov dvigne na novo raven. V dobrih razmerah in kadar je bil v dosegu omrežja Telekoma Slovenije je hitrost narasla krepko nad 200 Mb/s. Primerjave kažejo, da je Kirin 9000 v večini primerjavah hitrejši od procesorjev Snapdragon, medtem ko za njimi v manjši meri zaostaja v grafičnih zmogljivostih. Tako kot vsi letošnji najbolj zmogljivi čipi nudi več »pare«, kot jo boste potrebovali. Povečanje zmogljivost na srečo ne vpliva na porabo energije. Baterija je za 100 mAh manjša od baterije lanskega modela, vendar avtonomija delovanja ni niti malo in telefon bo brez težav zdržal cel dan.

Dober zaslon s hitrim osveževanjem

Z dobrimi 17 centimetri (6,76 palci) zaslon prikazuje lepe in žive barve ter s svetilnostjo skoraj 500 kandel na kvadratni meter omogoča dobro čitljivost na prostem. Medtem ko imajo nekateri tekmeci hitro 120 Hz osveževanje, se je Huawei zaradi varčevanja z energijo odločil za 90 Hz. Dober približek in veliko bolje od zaslonov z osveževanjem 60 Hz, vendar ne bi bilo pravično pripomniti, da ima viške osveževanje ponekod prednost. Razkorak malo pokrpa plast občutljiva na dotike s hitrostjo osveževanja 240 Hz. Čeprav dovolj visoka, med boljše ne sodi niti gostota pik na palec. Razen na zakrivljenih robovih odsevi niso pretirano moteči, je pa opaziti manjši barvni premik in zmanjšanje svetilnosti med pogledom bolj od strani, kar sicer načine uporabe pametnih telefonov ne igra večje vloge.

Vse več aplikacij

Okolje EMUI 11 je izrastek prosto kodne različice sistema Android 10, do katerega ima in bo imel Huawei vedno dostop, vendar v njem ni Googlovih mobilnih storitev. Morda vam je vseeno za njegove Zemljevide in vas ne moti dostop do Youtuba v brskalniku, nekaj drugega je, če zaradi tega ali onega razloga ne deluje ena ali več aplikacij, ki so vam pomembne. Morda za upravljanje pametnih luči ali drugih pametnih naprav ali katera od iger, ki jo igrate že več let. V opravičilo Huaweia. Takoj so naredili svojo različico mobilnih storitev in tržnico AppGallery, v katero redno dodajajo aplikacije. Med njimi je tudi že veliko lokalnih. Če so med njimi tiste, ki jih potrebujete, potem boste lahko telefon uporabljali brez težav.

Pregovorno odlične kamere

Mate 40 Pro je fotografsko odličen pametni telefon, trenutno prvi na lestvici Dxomark. V primerjavi z lanskim modelom je izboljšano snemanje video posnetkov, medtem ko je tipalo širokokotne kamere sicer fizično enako veliko, vendar reducirano s 40 na 20 milijonov slikovnih pik. Ločljivost je samo en dejavnik kakovosti fotografije, zato poslabšanja ni opaziti. Medtem sta glavna in kamera s 5-kratno optično povečavo vzeti iz modela P40 Pro. Pohvalim lahko uravnoteženost vseh treh kamer, ki kontinuirano delajo dobre fotografije v dobrih svetlobnih razmerah z dokaj podobnimi in naravnimi barvami in fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah.

Najbolj uporabna je glavna kamera (23mm), ki je od vseh treh tudi najbolj izpopolnjena. Poleg samodejnega združevanja štirih pik v eno je omogočeno snemanje v polni 50-milijonski ločljivosti, če želite in potrebujete. Na takšni je sicer nekaj več podrobnosti, vendar jih je dovolj že na združeni. Širokokotna kamera (18 mm) doda nekaj vidnega polja, čeprav ne toliko, kot kamere nekaterih tekmecev. Ohranjanje barv in kontrasta v primerjavi z glavno kamero je dobro, a so fotografije za odtenek bolj mehke. Podobno večja še za kamero s pet-kratno optično povečavo, ki jo bodo veseli vsi, ki bi stvari radi videli od bližje.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

TRACE BS d.o.o.