Računalništvo, telefonija
19.07.2019 09:23
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Izjava za medije

Izjava za medije
Izjava za medije

Ali Zakon o spremembah ZOFVI potencialno zapira zasebne višje strokovne šole po vsej Sloveniji?

Državni zbor je v sredo, 10. julija, sprejel Zakon o spremembah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI-L) v želji, da potegne jasno ločnico med zasebnim in javnim šolstvom.

Pri tem je MIZŠ zavedno ali nezavedno poseglo tudi na področje višjega strokovnega šolstva, saj so višješolski študijski programi eni izmed izobraževalnih programov po 9. členu ZOFVI: »Po javno veljavnih izobraževalnih programih osnovnega, poklicnega, srednjega in višjega strokovnega izobraževanja se pridobi javno veljavna izobrazba.«

Pravico do izvajanja javno veljavnih programov bi ob uveljavitvi sprememb ZOFVI-L imeli le javni zavodi in na podlagi koncesije zasebni zavodi, medtem ko bi zasebne šole izvajale le programe, ki so pridobili javno veljavnost. Ta pa sta v Sloveniji zgolj 2 od 33.

Zaradi uveljavitve zakona s 1. septembrom 2019 ter dolgotrajnimi večletnimi postopki sprejemanja novih študijskih programov bi se z ukinilo delovanje vseh 19 zasebnih višjih strokovnih šol v Sloveniji, v katere je vpisanih okoli 3.000 oziroma dobra tretjina vseh študentov višjih strokovnih šol.

V kolikor pa bi obveljalo, sicer nejasno pojasnilo MIZŠ za ZOFVI-L, da se le-ta nanaša samo na izobraževalne programe, višješolski študijski programi pa očitno ne spadajo več med izobraževalne programe, bi to pomenilo, da sploh ni več možno razviti zasebnih višješolskih programov v skladu s 17. členom ZOFVI, kot do sedaj. S tem bi se poseglo tudi na druga področja ZOFVI, ki do sedaj urejajo višje strokovno šolstvo in jih specialni Zakon o višjem strokovnem šolstvu ne ureja.

Zasebne višje strokovne šole izobražujejo za potrebe gospodarstva

Vsi študijski programi temeljijo na poklicnih standardih, kot naročilo gospodarstva. Kar 40 % programa se izvaja skozi mentorirano praktično izobraževanje v podjetjih, diplomska dela temeljijo na izzivih realnega gospodarstva. Večina predavateljev, inštruktorjev in laborantov višjih strokovnih šol prihaja iz gospodarstva ter strokovno znanje prenaša na študente. Zatorej je poslanstvo višjih strokovnih šol resnično izobraževanje za potrebe gospodarstva v RS. V OECD državah se po po primerljivih višješolskih strokovnih programih izobražuje tretjina študentov in so predvsem namenjene vseživljenjskemu strokovnemu izobraževanju.

Zasebne višje strokovne šole so v 20 letih z lastnimi sredstvi sodelovale pri razvoju (v celoti ali delno) in prenovi vsaj 9 javnoveljavnih programov, ki se danes izvajajo kot javnoveljavni programi tudi na javnih šolah: Ekonomist, Fotografija, Kozmetika, Organizator socialne mreže, Poslovni sekretar, Medijska produkcija, Telekomunikacije, Ustni higienik in Varovanje.

Za izpolnjevanja svojega poslanstva potrebujejo stabilnost in predvidljivost

Področje zasebnega šolstva bi moralo biti sistemsko urejeno, pravila delovanja natančno določena in jasna, možnost različnega tolmačenja zakonodaje pa kolikor mogoče majhna, pravijo v Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije. Opozarjamo, da lahko posledice sprejetja ZOFVI-L, povzročijo zapiranje zasebnih višjih strokovnih šol, pravni spor predvsem zaradi avtorskih pravic v javnoveljavnih programih in posledično težave v celotnem višješolskem strokovnem izobraževanju v RS.

Ministra Pikala v odprtem pismu pozivajo k jasni in določni opredelitvi

V kolikor je Vaš iskren namen, da ta Zakon o spremembah ureja le področje osnovnošolskega izobraževanja, Vas pozivamo, da so dikcije zakona in obrazložitve členov jasne in določne. Od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pričakujemo jasen odgovor na vprašanje: »Ali bodo zasebne višje strokovne šole še lahko izvajale javno veljavne programe in razvijale zasebne programe, ki bodo pridobili javno veljavnost?«

Objavljamo tudi Odprto pismo Skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije glede Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SKUPNOST VSŠ
Za več informacij so vam na voljo pri SKUPNOST VSŠ
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SKUPNOST VSŠ? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več