Računalništvo, telefonija
09.05.2019 08:00

Deli z drugimi:

Share

Je to nesporni kralj nočne mobilne fotografije?

Je to nesporni kralj nočne mobilne fotografije?
Je to nesporni kralj nočne mobilne fotografije?

Lanski fotografsko vrhunski pametni telefon Huawei P20 Pro je opremljen z vrsto impresivnih zmogljivosti, med drugim izboljšanim tipalom, trojnim sistemom kamer, nastavitvami ISO, kot jih imajo zrcalno-refleksni fotoaparati, napredno obdelavo slik in stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence (AI). Z izboljšanimi tehnologijami so pri Huaweiju razbili mit, da pametni telefoni ne morejo tudi ponoči zajemati uporabnih fotografij ter postavili nove meje mobilne fotografije. Fotografiranje v šibki svetlobi je neštetim uporabnikom pametnega telefona Huawei P20 Pro prineslo veliko veselja, druge pa so njihove fotografije na družbenih omrežjih preprosto osupnile. Zato ni presenetljivo, da je telefon prejel številne nagrade in priznanja.

Zmogljivosti fotografiranja pri šibki svetlobi je bilo težko preseči, vendar oblikovalci in inženirji niso počivali na lovorikah. Vodeni z neprekosljivo zavezo vizualni estetiki ter velikimi vložki v sredstvih in ljudeh s strani Huaweija, so se namenili narediti naslednji skok – od zmogljivosti brez primere do nepredstavljivih.

To pomeni, da s pametnim telefonom Huawei P30 Pro lahko fotografiramo ob pogojih skoraj popolne teme, dosežek, ki kljubuje zakonitostim narave. Postavlja se vprašanje. Če so nočne fotografije telefona Huawei P20 Pro še vedno vrhunske, čemu P30 Pro posega po novih mejnikih? Da bi odgovorili na to vprašanje, se moramo poglobiti v poslanstvo družine P30.

Tretje oko: Fotografiranje neovirano z omejitvami človeškega vida

Huawei želi z družino P sprožiti revolucijo v mobilni fotografiji. Prepričani so namreč, da je pametna fotografija razdeljena v tri faze. V prvi fazi simulira in posnema slike, ki jih vidimo. Da bi bile fotografije jasnejše in z več podrobnosti, so število slikovnih pik tipala povečali iz 20 na 40 milijonov. V drugi fazi pa se približa do skrajnih omejitev vida. Programska in strojna oprema delujeta v tandemu, da odpravita napake v fotografskih tipalih, s ciljem izboljšati fotografije v najboljši možni meri.

S pametnim telefonom Huawei P30 Pro pa so uvedli tretjo fazo, ki ima čisto nov cilj. Pametna fotografija bo presegla omejitve človeškega vida, ne samo s fotografiranjem ob skoraj popolni temi, temveč tudi v obnavljanju barv in podrobnosti, ki jih naše oči ne morejo zaznati.

RYYB: Ponovno napisana pravila fotografije

Nova tehnologija je bila nujno za doseg tega visoko postavljenega cilja, saj so tehnologije v ozadju telefona Huawei P20 Pro v glavnem dosegle svoje omejitve. Pomagalo bi izboljšano fotografsko tipalo, a trenutno ne obstaja tehnologija, ki bi lahko dvignila zmogljivosti tipala, primernega vgradnji v naprave velikosti pametnih telefonov. Zaradi tega je serija P potrebovala radikalno spremembo. Huaweijevi inženirji so opustili barvni filter RGB, ki je digitalno fotografijo definiral zadnjih 44 let in namesto njega razvili filter RYYB.

Novost pametnega telefona Huawei P30 Pro drzno spreminja dve od štirih enot standardnega barvnega filtra, kar je gotovo mejnik v razvoju fotografije. Zaradi spremembe filtra RGGB (rdeča + zelena + zelena + modra) v RYYB (rdeča – rumena – rumena – modra) tipalo izmeri več svetlobe, saj rumene pike sočasno merijo tako rdeče kot zelene valovne dolžine. To pametnemu telefonu P30 Pro omogoči fotografiranje tudi, ko tipalo zazna zelo malo svetlobe. Ko pa jo je dovolj, tipalo ustvari briljantno paleto barv ter učinke, ki lahko presežejo sposobnosti zrcalno refleksnih fotoaparatov.

Osupljivi svet 0,3 luksa

Zmogljivosti fotografiranja pri šibki svetlobi pametnega telefona Huawei P30 Pro so bile nadgrajene za delovanje v pogojih 0,3 luksa. Vam to ne pomeni veliko? Razmislite o naslednjem.

V temnem prostoru z ugasnjenimi lučmi, se Huawei P20 Pro zanaša na nekaj preostalih fotonov, da zazna obris predmeta. Huawei P30 Pro lahko v enakih razmerah dokaj natančno reproducira tudi njegove podrobnosti in barve.

Še bolj osupljivo pa je fotografiranje na prostem. Ponoči in zgolj z mesečino, Huawei P20 Pro zajame zvezde, vendar so nebo ter ostala področja na fotografiji črni. Ko pa uporabimo Huawei P30 Pro, se temno modro nočno nebo razkrije v bogati tapiseriji barv in svetlobi zvezd, vidne pa so tudi podrobnosti zgradb pod njim. Na fotografijah skoraj ni digitalnega šuma, učinek pa je globok, kot bi opazovali brezčasni svet v izboljšanem videnem spektru. Zdi se nemogoče, da je telefon sposoben zajeti tako živo nočno pokrajino, vendar so dokazi očitno in na voljo vsakemu, da jih potrdi.

Pametni telefon Huawei P30 Pro omogoča fotografiranje dragocenih trenutkov življenja, ki se pojavijo v temi, za katere smo domnevali, da jih lahko ponovno prikličemo le v spominu. Na primer, nočni safari na eksotični lokaciji ali čarobnost podzemnih jam. Za večino ljudi sta to izkušnji, ki se pripetita le enkrat v življenju. Zdaj pa ju lahko shranimo za vedno.

Z inovacijami prepričali dvomljivce

Razvijalci pametnega telefona Huawei P30 Pro so morali premagati precejšnje dvome o izvedljivosti vizije. Dobavitelj fotografskih tipal za družino P sprva ni verjel, da je filter RYYB sposoben naravne reprodukcije barv in navajal kratek časovni okvir za uvedbo tako napredne tehnologije, zato so naročilo najprej zavrnili.

Dva meseca kasneje je Richard Yu, generalni direktor poslovne enote Huawei Consumer BG, obiskal tovarno dobavitelja v spremstvu skupine za raziskave in razvoj ter jim predstavil prototipni algoritem RYYB, rešitev za umirjanje barv in simulacijo fotografij. Šele tedaj je bil dobavitelj prepričan, da je mogoče njegova tipala pravilno uporabiti, ter začel izdelovati ustrezno prilagojena za družino P.

Ker rumene pike tipala s filtrom RYYB sočasno zajemajo valovne dolžine svetlobe dveh različnih barv, je bilo treba prilagoditi algoritem za obdelavo signalov tipala. Predvsem to pomeni izluščiti iz rumenega spektra podatke o valovnih dolžinah rdeče in zelene barve, da je mogoče umirjanje barv ter natančna barva reprodukcija. Zaradi radikalno drugačnega pristopa izkušnje razvoja družine P niso bile uporabne, zato so inženirji moralo začeti iz nič.

Seveda je bila to velika naloga za ekipo v raziskavah in razvoju. Do enega tedna pred uradno predstavitvijo telefona Huawei P30 Pro so algoritem izboljševali in optimizirali in tako zagotovili, da imajo uporabniki na voljo najboljše možne nočne fotografije. Vpeljava filtra RYYB zato pooseblja Huaweijevo odločnost, da v družini P izkoristi tehnološke inovacije, ki uporabnikom zagotovijo radikalno novo uporabniško izkušnjo.

Huawei P30 Pro: Mojster mobilne fotografije za naslednje generacije

Huawei P30 Pro predstavlja drzno raziskovanje meja fotografije in dokazuje vlogo tehnologije pri oblikovanju novih zasnov estetske lepote. Podvojena svetlobna občutljivost pa omogoča zajem okolice na bolj intimni način. Prav je, da gre razvoj fotografije v tej smeri, kajti je brezčasni medij, v celoti odvisen od interakcije med svetlob in vesoljem. Kot misleča bitja lahko presežemo lasten vid, programsko opremo in celo meje med dnevom in močjo, vendar se ne bomo nikoli mogli izogniti eteričnemu sijaju svetlobe, ki nas obdaja.

Pri Huaweiju so prepričani, da je prebojna fotografija pametnega telefona Huawei P30 Pro posledica prizadevanja uporabnikov družine P, ki so starejše modele uporabili na nove in dinamične načine, kar je spodbudilo ekip v razvoju in raziskavah, da presežejo obstoječe meje mobilne fotografije. Prihod telefona Huawei P30 Pro bo to le še podkrepil, ko bo novi generaciji fotografov omogočil neomejeno fotografiranje povsod in ob vsaki uri dneva.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več