22.05.2020 18:00

Kaj pove raven kisika v krvi (Sp02)?

S pametno uro Huawei Watch GT 2e z enim samim dotikom izmerite raven kisika v krvi!

Hiter življenjski tempo vpliva na duševno in fizično zdravje na načine, ki se jih niti ne zavedamo. Da normalno deluje, organizem namreč zahteva primerno raven nasičenosti kisika v krvi (SpO2), podatek pa lahko veliko pove o trenutnem zdravstvenem stanju. Kljub pomembnosti pa ste morali imeti primerno specializirano napravo ali celo obiskati zdravnika. Tehnologija pa je na srečo napredovala, zato je zdaj na voljo preprostejši način hitrega in preprostega merjenja.

Kaj je SpO2?

Poleg krvnega tlaka in srčnega utripa je raven nasičenosti krvi s kisikom naslednja meritev, ki jo opravijo na zdravstvenem pregledu. Tako imenovani SpO2 pomeni oceno ravni kisika v krvnem obtoku, je pa izrednega pomena, saj je naloga krvi, da celicam prinese za delovanje prepotreben kisik. Srce odraslega v povprečju prečrpa 5000 ml krvi na minuto in tkivom v istem času odda 1000 ml kisika. Če je raven kisika v krvi prenizka, stanje imenujemo hipoksemija, tele ne more normalno delovati in pojavijo se lahko resne zdravstvene težave.

Kakšna je normalna raven SpO2?

Zdrav človek ima v normalnih pogojih SpO2 med 90 in 100 odstotki. Malo je možnosti, da bi raven narasla preko meja brez zunanje pomoči, ko je na primer dovajanje dodatnega kisika. Kadar pa pade pod normalno, je hipoksemije zelo verjetna, zato je potrebno takojšnje zdravljenje.

Kakšni so simptomi hipoksemije?

Sta dve vrsti, akutna hipoksemija se pojavi v razmeroma kratkem času, medtem ko kronična traja dlje. Različni pa so lahko tudi simptomi. Pri akutni so kratka sapa, hitro dihanje, piskanje v pljučih, kašljanje, zmedenost, hiter srčni utrip in spremenjena barva kože. Kronično hipoksemijo pa je težje zaznati, saj je telo sposobno kompenzirati nižjo raven kisika v krvi. Simptomi pa so med drugim visok krrvi tlak, srčno popuščanje in policitemija.

Komu priporočamo redno spremljanje SpO2?

Tveganje hipoksomije je večje pri nekaterih posameznikih in v nekaterih okoljih.

Natrpan urnik: Vsi si ne morete privoščiti zdravega ravnotežja med zasebnim in poslovnim življenjem. Delate dolge ure brez ustreznega počitka v stresnih pogojih, zato možgani porabijo več kisika, kot ga je telo sposobno zagotoviti.

Visoka nadmorska višina ali hipoksično okolje: Velika nadmorska višina lahko zniža raven kisika v krvi kot posledica nizkega atmosferskega tlaka. Visoko v Andih ali v Himalaji z vsakim dihom dobite manj kisika kot običajno.

Starejši: Staranje srca in pljuč privede do nezadostne oskrbe s kisikom, saj se telo pri prenosu zanaša na kri. Če je njen pretok manjši, po telesu kroži tudi manj kisika.

Smrčanje: Povzroči kratkotrajno ali dolgotrajno oviro dihal, to pa lahko pripelje do hipoksije, slabše spanje in v skrajnem primeru celo poškodbe organov.

Kako izmeriti raven SpO2?

Najbolj učinkovita in natančna metoda je testiranje plinov v arterijski krvi, ko v vzorcu krvi izmerijo raven kisika in ogljikovega dioksida. Ga pa je doma težje izvesti, pa tudi nekoliko boleč je. Druga manj boleča metoda pa je pulzni oksimeter, ki prek merjenja absorpcije svetlobe v tkivu prsta posredno oceni stopnjo kisika v krvi.

Poleg tradicionalnih metod pa je na voljo še tretja metoda, uporaba pametne ure Huawei Watch GT 2e, kajti za ta namen ima infrardeče (IR) tipalo SpO2. V meniju zaženete funkcijo merjenja SpO2 in v manj kot minuti je rezultat na zaslonu. Zaradi načina in preprostosti delovanja lahko meritev zaženete kadarkoli in kjerkoli, ne da bi zato potrebovali posebne naprave.

Raven SpO2 pomaga, da celoviteje upravljate svoje zdravje. Ni pa edin telesni znak, ki se ga splača redno preverjati. Prav tako pomembna sta srčni utrip in raven srca. Huawei Watch GT 2e ima zato tehnologiji TruSeen 3.5 in TruRelax, ki redno z dni v tednu in 24 ur na dan spremljata srčni utrip in raven stresa.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44