Računalništvo, telefonija
16.09.2020 09:25
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kakšne so prednosti SSD diskov?

SSD oziroma Solid State Drive disk je naprava za shranjevanje podatkov brez premikajočih mehanskih delov, kot smo navajeni pri HDD disku. SSD diski torej nimajo vrtljivih magnetnih plošč, temveč uporabljajo flash spomin, podatki se shranjujejo na mikročipe.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Zakaj je SSD boljši od HDD?

Pri SSD diskih lahko najprej izpostavimo višje hitrosti. V praksi to pomeni, da se vam bodo programi naložili takoj in ne bo nikakršnega čakanja. Hkratno delovanje več programov, ne da bi se delovanje računalnika upočasnilo, je pri SSD diskih nekaj običajnega. Tudi najhitrejši HDD diski se ne morejo kosati z zmogljivostjo NAND flash SSD diskov. Zmogljivost SSD diska za uporabnika v praksi pomeni hitrejši čas zagona in hitrejši zapis podatkov.

SSD diski se lahko pohvalijo tudi z večjo zmogljivostjo. Poleg tega ima HDD disk mehanske komponente, ki so stalno v akciji in se bo zato v primerjavi s SSD diskom, ki nima mehanskih delov, hitreje obrabil oziroma pokvaril. SSD diski so, prav zato, ker nimajo gibljivih delov, tudi praktično neslišni.

SSD disk za svoje delovanje porabi manj energije. Trdi diski, kjer se premikajo njihovi mehanski deli, zahtevajo več energije. V praksi je to pomembno predvsem pri prenosnem računalniku, saj ga boste lahko brez napajanja uporabljali precej dlje.

SSD diski so tudi bolj obstojni, saj so mehanski deli trdega diska bolj dovzetni za morebitne poškodbe. V vaši napravi se zmanjša tudi segrevanje, kar pomeni, da se ventilator ne zaganja ves čas in da se računalniki manj pogosto kvarijo.

Cene SSD diskov so vse nižje, vseeno pa vas bo v primerjavi s HDD diskom stal več.


Kaj izbrati?

Če potrebujete veliko kapaciteto prostora (npr. več kot 1TB) za shranjevanje podatkov in nočete zapraviti preveč denarja, bo prava izbira HDD disk. Morate pa sprejeti kompromis glede časa, ko je potrebno čakati, da se računalnik zažene ali odpira programe. Poleg tega vas utegne zmotiti glasnost HDD diska.

Če ne potrebujete posebno velike kapacitete in vam je pomembna hitrost ter ste pripravljeni za to odšteti nekoliko več, bo prava izbira SSD disk.

Odlična ponudba!

Če iščete SSD disk za svoj računalnik, boste pravega zagotovo našli v spletni trgovini podjetja Links. Na TEJ POVEZAVI nudijo diske najvišje kakovosti znamk Crucial, Samsung, Kingston, PNY, Sandisk in druge.

CRUCIAL BX serijo zdaj ponujajo z dvema artikloma v akciji, in sicer:

  • SSD Cruicial BX500 kapacitete 960 GB, ki je poleg vrhunske zmogljivosti zdaj na voljo tudi po izredno ugodni ceni. Če iščete odlično razmerje med kakovostjo in ceno, je SSD Cruicial BX500 odlična izbira. Pomnilniški elementi diska so izdelani s tehnologijo NAND 3D podjetja Micron, vsi diski iz te serije pa so opremljeni z vmesnikom SATA 3 s hitrostjo 6 Gb/s. Disk ima tudi tipala za spremljanje temperature delovanja, hitrejše zapisovanje in napredni vmesnik za nadzor nad integriteto podatkov. Hitrost branja znaša 540 MB/s, hitrost zapisovanja pa 500 MB/s.
  • Crucialov BX500 SSD disk kapacitete 480 GB je še ena ugodna možnost nadgradnje računalnika, predvsem pa ena najbolj enostavnih. S hitrostmi do 540 MB/s poskrbi za hitrejši zagon operacijskega sistema in programov ter je do 45x bolj energijsko učinkovit kot povprečen trdi disk. Je izjemno zanesljiv in vzdržljiv, vsakega kupca pa nagradi tudi z brezplačnim izvodom Acronis True Image for Crucial.

Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več