Računalništvo, telefonija
21.10.2019 09:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kamere, ki prepoznajo registrske tablice

.. Skoraj vsak izmed nas ima v avtomobilu kakšno kartico, ki mu odpira dostop parkirišča v službi, doma ali kjerkoli drugje. A dostop se da rešiti na dosti bolj eleganten način ..
Kamere, ki prepoznajo registrske tablice
Kamere, ki prepoznajo registrske tablice

ANPR oziroma upravljanje in beleženje pretoka vozil s prepoznavanjem tablic je izredno uporabna rešitev za parkirišča v večstanovanjskih stavbah, hotele, trgovske centre, podjetja… Potrebujemo zgolj kamero, ki omogoča prepoznavanje registrskih tablic, ta pa na podlagi na seznam vnesenih številk ureja dostop avtomobilov. V praksi to deluje tako, da z avtomobilom zapeljemo pred zapornico – če je registrska številka našega avtomobila v sistemu, se zapornica odpre, če ni, se seveda ne.

Tako se izognemo karticam za dostop in vsem drugim, bolj zapletenim rešitvam dostopa. Kot uporabnik parkirišča praktično ne potrebujemo ničesar in vse se izvede samodejno.

ANPR sistemi so lahko zelo uporabni tudi na mejnih prehodih. V sistem se na primer vnese registrske številke avtomobilov, katerih lastniki so prišli navzkriž z zakonom. Te bi kamera takoj zaznala in o tem obvestila pristojne.

Enostavni ali večji sistemi

Pri tovrstnih rešitvah poznamo enostavne sisteme z eno kamero in večje sisteme. Pri enostavnih se v Excel tabelo na primer vpiše vse registrske številke, ki imajo dostop. Brisanje in dodajanje ni mogoče, razen če kamere odklopimo in sistem postavimo na novo.

Pri večjih sistemih z eno ali več kamerami, ki so povezane s programsko opremo, je mogoče tudi kasneje vnašati registrske številke, jih brisati oziroma spreminjati, kar je na primer zelo uporabno za hotele. Seveda lahko nastavimo tudi časovno obdobje dostopa do parkirišča oziroma do določenega območja.

Dan, noč? Ni problema!

Za ANPR sisteme, kot smo že omenili, potrebujemo posebne kamere. Ena najbolj zanesljivih in razširjenih je iDS-TCM203-A HighPerformance podjetja HIKVISION. Zelo pomembno je, da tablice prepoznava podnevi in ponoči. Podnevi seveda pri prepoznavanju ni težav. Ponoči pa se pojavita dve. Prva je ta, da so tablice odbojne, druga pa so luči, ki svetijo v kamero, tako da se hitro zgodi, da je tablica “nevidna”. A iDS-TCM203-A HighPerformance ima za to rešitve. Prva je WDR (Wide Dynamic Range), ki je trenutno najboljša tehnologija za zagotavljanje kakovosti slike v slabih svetlobnih pogojih. Poleg tega je opremljena s filtri, ki preprečujejo bleščanje. Ima tudi infrardeče reflektorje, ki so ji v pomoč pri nočnem zaznavanju.

Kamera iDS-TCM203-A HighPerformance sodi v družino Darkfighter, kar pomeni, da je zelo občutljiva in zazna svetlobo do 0.001 Lux.

Kamera je odlična tudi pri branju tablic na avtomobilih, ki se premikajo. Standardne kamere zagotavljajo “branje” registrskih tablic pri hitrostih do 70 kilometrov na uro. Specialne, kakršna je opisana, pa zagotavljajo prepoznavo pri avtomobilih, ki se premikajo s hitrostjo do 170 kilometrov na uro.

Več kot 98 % zanesljivost

100 % zanesljivost sistema je nemogoče zagotoviti. Nekatere tablice so namreč močno obrabljene, lahko je kakšna številka celo popolnoma izbrisana, tablice so lahko umazane ali nepravilno nameščene (zazna sicer tablice, ki so nameščene v naklonu, a ne večjem od 5 stopinj). Tako HIKVISION zagotavlja, da je sistem pri prepoznavi registrskih tablic zanesljiv v več kot 98 %, kar je odličen rezultat.

Zaradi samega pozicioniranja kamere – ker jo moramo seveda postaviti na mesto, kjer bo lahko “odčitavala” registrske tablice, je iDS-TCM203-A HighPerformance na voljo z dvema različnima objektivoma, ki imata vsak svoj vidni kot. Odvisno od naših potreb.

Kamera ima tudi možnost nadgradnje s SD kartico, kamor lahko shranjujemo posnetke. Seveda je vodoodporna (IP67) in odporna na udarce (IK10).

Več informacij najdete na www.mars-commerce.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več