Računalništvo, telefonija
13.06.2019 09:52

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev

»Ali lahko samo vzpostaviš internet?«, »Ali lahko samo pokažeš, kako naložim dokument v oblak?«, »Ali mi lahko samo pomagaš zavarovati aplikacijo za spletno bančništvo?«. Nova raziskava družbe Kaspersky razkriva, da starejši svoje mlajše družinske člane vsakodnevno prosijo za različne oblike tehnološke pomoči, kar pa načenjajo odnose z njihovimi mlajšimi družinskimi člani.
Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev
Kaspersky razkriva: milenijci pod pritiskom prošenj tehnološko neveščih svojcev

Več kot tretjina (35 %) starejših od 55 let bi imela težave z vsakdanjimi tehnološkimi izzivi, če ne bi imela podpore svojih otrok. Milenijci pa so generacija, ki se dandanes osredotoča na nakup hiše, ustvarjanje družine, napredovanje v službi … V tem času lahko prošnje njihovih starejših svojcev za brezplačno tehnološko pomoč predstavljajo dodatno breme. Več kot polovica milenijcev (55 %) čuti obvezo, da nudijo tehnološko pomoč starejšim družinskim članom. Četrtina (25 %) jih celo priznava, da se aktivno izogiba družinskih članov, za katere menijo, da jih bodo prosili za tehnološko pomoč.

Starejši bolj pogrešajo tehnološko pomoč kot družbo svojih otrok

Več kot polovica (52 %) starejših od 55 let ob tem priznava, da niso vešči tehnologije, vsak četrti (41 %) pa pokliče svoje otroke ali druge mlajše družinske člane za pomoč s področja informacijske tehnologije na daljavo. Osupljivih 18 % pogreša tehnološko podporo svojih otrok bolj kot njihovo družbo, ko otrok ni doma. Hkrati je 15 % starejših od 55 let, v želji dobiti tehnološko pomoč, mlajše že celo podkupilo.

»Vsi ljudje niso odraščali s tehnologijo, zato je povsem razumljivo, da se starejša generacija ne počuti tako sproščeno ob uporabi tehnologije kot milenijci ali tehnološki domorodci. V družbi Kaspersky želimo, da bi vsi uživali v priložnostih, ki jih tehnologija prinaša v življenje, zato jih želimo opolnomočiti z znanjem. Pravo znanje bo omogočilo uporabnikom vseh starosti, da samozavestno izvajajo svoje spletne aktivnosti,« je izpostavil Alexander Moiseev, glavni poslovni direktor družbe Kaspersky.

Ključna je nenehna krepitev digitalnih veščin

Pretirana odvisnost starejših od tehnološke pomoči milenijcev vpliva tudi na odnose med družinskimi člani. Vpliv lahko posega celo na področje obdarovanja. Skoraj tretjina (30 %) vprašanih priznava, da se izogibajo nakupa tehnoloških daril za starejše člane družine, saj vedo, da bodo sami sebi naprtili nalogo vzpostavitve delovanja naprave.

»Dramatična rast tehnologije v naših avtomobilih, pisarnah in družbenem okolju je izzvala vse generacije, da se neprestano učijo, kako izkoristiti prednosti tega razvoja. Starejši se lahko ob vseh spremembah čutijo preobremenjene in jih pogostokrat skrbi, da bodo preko naprav pretentani, izpostavljeni ali na udaru nepridipravov. Prav milenijci so tisti, ki so prisiljeni, da v teh primerih priskočijo na pomoč. Znanje lahko pripomore k temu, da vsi občutimo manj eksistenčne negotovosti in smo bolj povezani z našim »notranjim Billom Gatesom«,« dodaja psihoterapevtka Kathleen Saxton.

Družba Kaspersky si prizadeva prekiniti začarani krog vprašanj »Ali lahko samo …?« (angl. Can you just). Na eni strani želi milenijce, ki neprestano in vedno bolj pogosto nudijo tehnološko pomoč družinskim članom, razbremeniti in jim prihraniti čas. Hkrati želi opremiti predstavnike starejših generacij z orodji, s katerimi si lahko pomagajo sami. V ta namen je ustvarila serijo vodičev z naslovom »Ali lahko samo«.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več