Računalništvo, telefonija
28.10.2019 10:18
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaspersky z novo rešitvijo proti vdorom brezpilotnih letal

Družba Kaspersky je izdala novo varnostno rešitev, ki je zasnovana tako, da organizacijam in lastnikom nepremičnin pomaga pri zaščiti pred nedovoljenimi motnjami s strani civilnih brezpilotnih letal (trotov oz. dronov). Z izjemno kombinacijo več senzorjev, vključno z novim pristopom za zaznavanje brezpilotnih letal, ki ga je družba zasnovala z uporabo laserskega skeniranja, in tehnologijami strojnega učenja, lahko Kaspersky Antidrone samodejno opazi, prepozna in prepove brezpilotnim letalom vstop na območja z omejenim dostopom. Ob tem pa naprave niso poškodovane.
Kaspersky z novo rešitvijo proti vdorom brezpilotnih letal
Kaspersky z novo rešitvijo proti vdorom brezpilotnih letal

V letu 2018 je bila vrednost globalnega trga brezpilotnih letal ocenjena na 14 milijard ameriških dolarjev, hkrati pa se predvideva, da bo do leta 2024 ta vrednost dosegla 43 milijard ameriških dolarjev. Gre za rast, ki jo poganjajo številne priložnosti in pozitivne spremembe, ki jih obeta uporaba brezpilotnih zračnih plovil: vse od dobave blaga in pregleda predlaganih rudarskih lokacij ali gradbenih konstrukcij do izpolnjevanja razvedrilnih interesov posameznikov.

A vendar lahko na množičen sprejem te revolucionarne tehnologije vplivajo negativne konotacije, ki so pogostokrat povezane z brezpilotnimi letali. Nedavna študija v Veliki Britaniji je celo pokazala, da ima samo 31 % vprašanih pozitivno stališče do njih. Na dojemanje trotov v veliki meri vplivajo primeri neprimerne oz. nelegalne uporabe brezpilotnih letal. Uporabiti jih je mogoče namreč tudi za vohunske namene, v primeru strmoglavljenja lahko poškodujejo ljudi, povzročijo škodo na kritični infrastrukturi, vključno z jedrskimi elektrarnami, ali prekinejo normalno delovanje letališča.

Da bi pomagala pri razvoju varnejše uporabe brezpilotnih letalnih sistemov, zmanjšala s troti povezana tveganja ter povečala odgovornost upravljalca, je družba Kaspersky razvila lastno varnostno rešitev proti trotom.

Kako Kaspersky Antidrone deluje?

Programska oprema varnostne rešitve Kaspersky Antidrone usklajuje delo več enot strojne opreme, ki so jih zagotovili partnerji, in razlikuje brezpilotna letala od drugih objektov. Primarna zaznavna enota išče trote z uporabo video kamer, ki so kombinirane z radarji, zaznavnimi sistemi, ki uporabljajo laser (angl. Light Detection and Ranging, LIDAR), ter zvočnimi senzorji glede na potrebe uporabnika in okolja. Uporaba laserskega skenerja za določitev pozicije trota je unikatna in jo je mogoče najti le v varnostni rešitvi družbe Kaspersky, saj prej še ni bila uporabljena na tem področju.

Ko je premikajoči se objekt zaznan vzraku, se njegove koordinate prenesejo na namenski strežnik, ki jih nato pošlje na posebno enoto. V skladu s podatki iz primarne enote za zaznavanje se ta enota zasuka proti objektu, ga izsledi in poveča sliko. Hkrati nevronska mreža, ki je poleg drugih premikajočih se objektov usposobljena za prepoznavanje trotov, analizira predmet na videoposnetku. Če ga prepozna kot brezpilotno letalo, strežnik pošlje ukaz v namensko enoto, da ta omeji komunikacijo med napravo in njenim upravljavcem. Kot rezultat trot leti nazaj na mesto, iz katerega je vzletel, ali pa pristane na mestu, kjer je izgubil signal z upravljalcem. To pomeni, da naprava ne bo poškodovana, saj ni fizičnega stika ali napada na trot.

»Veliko članov ekipe Kaspersky Antidrone, vključno z mano, smo že dolgo upravljavci brezpilotnih letal. Na žalost kot upravljavec večkrat ne veš, katere lokacije so prepovedane, zato je zelo neprijetno, kadar je tvoja naprava nepričakovano uničena ali fizično napadena s sovražnimi zaščitnimi ukrepi. Zato smo med razvojem naše varnostne rešitve upoštevali interese navdušencev nad troti kot tudi varnostne zahteve in pomisleke. To nam je pomagalo, da smo razvili način, da se brezpilotnim letalom onemogoči dostop na prepovedana območja, brez da bi jih poškodovali,« je izpostavil Vladimir Turov, vodja projekta Kaspersky Antidrone.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več