Računalništvo, telefonija
15.05.2019 17:44
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ko nizkocenovni telefon Huawei P30 lite navduši arhitekta in velikega esteta!

Ko nizkocenovni telefon Huawei P30 lite navduši arhitekta in velikega esteta!
Ko nizkocenovni telefon Huawei P30 lite navduši arhitekta in velikega esteta!

Gregor Pavlin je arhitekt po profesiji, a profesionalni vzgibi ga vodijo tudi v vsakdanjem življenju. Njegove oči obožujejo umetnost, lepoto in vse, kar mu daje vpogled v zgodovino in dušo kraja, v katerem se nahaja. Jasno je, da to, kar mu vzame dih, ujame tudi v objektiv fotoaparata, ki ga ima v danem trenutku pri roki. Tokrat je navdihujoče momente lovil z žepu najbolj prijaznim telefonom iz Huawei serije P30, modelom lite.

Precej tvegana odločitev za nekoga, ki izjemno kritično pritisne »objavi« na svojem Instagramu: »Odkar sem se odločil, da stopim v družbeno omrežje Instagram, se mi je odprl nov svet, ki je precej povezan z mojo naravo dela. Seveda je tovrstna zabava kmalu postala moj hobi. Posledica tega je, da sem postal do svojega dela veliko bolj kritičen, saj se v trenutku zaveš, da lahko z eno objavo vplivaš na razpoloženje in dobre vibracije na množico ljudi, ta nevidna energija pa te poriva vedno močneje naprej.«

Prepričani smo, da si boste ob branju njegove recenzije telefona P30 lite nemudoma želeli preizkusiti napravico, ki se s svojimi razločnimi barvami glasno baha, da njegova glavna kamera brez uporabe studijske opreme z ločljivostjo 48 MP ustvarja studijsko profesionalne fotografije. Potem je tukaj še ultra širokokotni objektiv in tipalo z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih pik, kar Huawei P30 lite uvršča med prve pametne telefone s 120 stopinjskim vidnim poljem – dvakrat širšim od kamer večine telefonov. Gregor Pavlin je po dveh desetletjih projektiranja in oblikovanja prostora spoznal, da lepota umetnosti, še posebej arhitekture, ne sme biti sama sebi namen, ampak bi jo bilo potrebno predstaviti širši množici. »Kot vizualni ustvarjalec vem, da je slika z njenim pomenom ista na vseh koncih sveta, zato je v vseh jezikih najbolj razumljiva »beseda«,« pravi in z vami deli svojo fotografsko izkušnjo s Huawei P30 lite. Se bo zahvaljujoč tej odrekel fotografiranju s fotokamero? Pustite se presenetiti …

Huaweijevi telefoni zmorejo delati čudeže

Odločitev deliti dobre fotografije je padla, ko sem dobil v roke prvi pametni telefon. Kar se danes najbolj poudarja in tudi uporablja pri pametnih telefonih, je fotografija. Telefoniranje je glavna funkcija, vendar pametni telofoni imajo še veliko tehničnih ter programskih dodatkov, v katerih se pametni telefoni razlikujejo, a večina teh dodatkov za fotografijo ni pomembna.

Kdor je do svojega dela kritičen, izbere najboljše, kar je trenutno na trgu, in moja odločitev je bila zelo enostavna. Mobilni telefoni Huawei zmorejo pri fotografiji delati čudeže, kar še posebej velja za fotografsko usmerjene pametne telefone serije P30. Prvič sem se vprašal, ali bom res prenehal fotografirati s fotokamero?

Navduši že ob prvem stiku

Huawei P30 lite je mobilni telefon, ki navduši ob prvem stiku. Dizajn telefona je impresiven. Fotografiranje z omenjenim fotofonom je enostavno in kar je najbolj pomembno, s fotografijami nikoli ne razočara. P30 lite ima za zagotavljanje fotografskih kvalitet veliko sposobnosti, ki ju imata tudi ostala brata v razredu P30, kar pomeni, da izpolnjuje visoke zahteve telefonov Huawei. Zdi se, da je P30 lite postal pravi član družine P30.

V cenovnem razredu telefona P30 lite sta dvojna kamera in velik zaslon nujnost, vendar je P30 lite opremljen s tremi kamerami na zadnji strani, na sprednji strani pa je velik 6,15-palčni LCD zaslon z razmerjem 19,25 : 9 (2312 x 1080 slikovnih pik) v polnem HD. Samodejna osvetlitev ekrana je natančna in do uporabnika zelo prijazna. Zaradi visoke ločljivosti je zaslon oster in več kot prijeten za gledanje fotografij, poda drugo dimenzijo. Svetilnost, ostrina in barvna natančnost ekrana so presenetljivo visoke kvalitete, poleg tega je sprednja kamera na vrhu ekrana skoraj nemoteča.

Za ta denar ni telefona, ki bi znal ponoči fotografirati bolje

Prek fotografije lahko predstavimo naš pogled, trenutek, željo, zato so me pri testiranju najbolj zanimale fotografske zmožnosti P30 lite. Ob vsaki novi predstavitvi pametnega telefona se vedno najbolj poudarja prav funkcija za fotografiranje. Najnovejši Huaweijev predstavnik združuje izjemno in všečno obliko s tehnološkimi inovacijami, kot sta širokokotna in z umetno inteligenco podprta fotografija.

Kakovost fotografij P30 lite je odlična in le te zagotovo prinašajo zadovoljstvo, torej so takšne, kot jih uporabniki pričakujejo. Slike so jasne, barvna nasičenost je popolna, svetloba in kontrast sta na visokem nivoju, pri relativno dobrih svetlobnih pogojih v vseh možnih nastavitvah fotografiranja pa ni zaznati šuma. Ko začne primanjkovati dnevne svetlobe, se enostavno omogoči nočni način, ki je ena od kvalitet P30 lite. V tem cenovnem razredu sem prepričan, da ni telefona, ki bi znal v temi tako dobro fotografirati. Nočno fotografiranje je tabu tema večine pametnih telefonov. P30 lite telefon je redka izjema, saj mu vedno uspe popoln nočni posnetek, za kar ne potrebuje stojala z dolgimi časi osvetlitve, ampak s perfektno stabilizacijo fotografije in odličnim nočnim načinom fotografa pusti odprtih ust.

Posnetki v naravi so bolj realni kot realnost

Čeprav so zadaj kar tri kamere, se v resnici uporabljata samo dve. Glavno kamero, ki je širokokotna, ter ultra široko kamero. Tretja je namenjena merjenju globine, da imajo fotografije zamegljeno ozadje. To ustvari zanimiv, DSLR-fotografski učinek, ki se ga sploh pri makro posnetkih s pridom izkorišča. Z nastavitvijo fotografiranja s pomočjo odlične umetne inteligence (AI), ki jo P30 lite seveda omogoča, se narejene fotografije zelo približajo realnim pogledom v naravi, lahko rečem, da zajemajo vse zakone fizike in optike, zato je fotografiranje z omenjenim telefonom tako subtilno, da postane bolj realno kot realnost.

Z enostavnim načinom fotografiranja in kvaliteto, ki jo ponudi P30 lite, sem se kot amaterski fotograf še za korak bolj približal profesionalnim fotografom. Lahko rečem, da mi telefon s takimi sposobnostmi popestri oziroma dopolni fotografski izdelek, v določenih primerih pa skoraj v celoti nadomesti DSLR, kar se mi je še pred nekaj leti zdelo nemogoče. Glavna kamera ima izjemno visoko ločljivost 48 milijonov slikovnih pik, zato omogoča izdelavo fotografij studijske kakovosti in to brez uporabe studijske opreme. Zaradi zelo kvalitetnega ultra širokokotnega objektiva in tipala z ločljivostjo 8 milijonov slikovnih pik s 120 stopinjskim vidnim poljem je v veliko pomoč uporabniku, da zajame več, še posebej, ko fotografira v zaprtem prostoru, panorame, ulice, … Pri mojem načinu dela se širokokotni objektiv telefona P30 lite izkaže za zelo uporabno novost pri fotofonih.

Profesionalna samoportretna fotografija

Odlična in visoko zmogljiva 24 MP samoportretna kamera na sprednji strani je naslednja kvaliteta, ki jo premore telefon. Kamera je diskretno skrita zgoraj v sredini in ne moti pogleda na ekran. Kot pri glavni kameri je tudi pri tej možnost nastavitve pomoči umetne inteligence, tako lahko manj veščemu uporabniku pomaga do bolj izrazite in atraktivne selfie fotografije.

Kamera se odlično izkaže tudi v temnejših zaprtih prostorih, kjer ne skopari s finimi podrobnostmi obraza. Z možnostmi različnih nastavitev osvetlitve in lepotnih načinov postane portretna fotografija profesionalna.

Zelo pomembni lastnosti P30 lite sta procesor s 4 GB RAMa, da sočasno delo z različnimi aplikacijami poteka hitro in brez težav ter 128 GB notranjega pomnilnika, da fotografije lahko shranjujemo v večji količini, jih organiziramo in takoj pokažemo na odličnem, velikem zaslonu same naprave.

Telefon, na katerega si ponosen

Ko mi je bil na test ponujen Huawei P30 lite, sem bil pred odhodom na družinske počitnice na otok Vis. Takoj sem vedel, da bo ob fotografskih danostih, ki jih ponuja Ljubljana, to prava izkušnja za preizkus fotografskih zmogljivosti telefona. Zgodilo se je, da so me fotografije prepričale, seveda zame osebno, za namen reportaže, fotografiranja moje družine in za hitro dodajanje fotografij na spletno družabno omrežje Instagram. Fotografije, narejene s P30 lite, ne potrebujejo dodatnih obdelav, da izgledajo vrhunsko. Ni dileme, da je P30 lite odličen pripomoček za zajem slike. Najbolj pomembno je, da je vedno pri roki. S svojimi lastnostmi in sposobnostmi lastnika v nobenem trenutku ne razočara, tudi z izgledom ne, nanj si upravičeno ponosen!

Vprašanje na koncu, ali bodo pametni mobilni telefoni (fotofoni) zamenjali DSLR fotokamere, ali jih sploh še rabimo, je nevmesno, vendar Huawei telefoni serije P30, kamor spada tudi P30 lite, niso daleč od resnice.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več