Mobilno RSS Facebook Twitter E-novice Nastavi za domačo stran Dodaj med priljubljene Podcast Rock Radio Pozabljeno geslo Registriraj se Prijava

22.02.2020      10:00
Lenovo

Lenovo tretje četrtletje končal z novim rekordom glede prihodkov in dobička pred obdavčitvijo

Skupina Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je danes objavila, da so prihodki skupine v tretjem četrtletju poslovnega leta dosegli rekordnih 14,1 milijarde ameriških dolarjev in deseto zaporedno medletno rast. Dobiček pred obdavčitvijo so v primerjavi z istim četrtletjem lanskega leta zrasli za 11 % na 390 milijonov dolarjev, čisti dobiček pa se je medletno povečal za 11 % na 258 milijonov dolarjev.

• Skupni prihodki skupine so dosegli nov rekord – 14,1 milijarde ameriških dolarjev.
  • Dobiček pred obdavčitvijo je znašal 390 milijonov dolarjev oziroma 11 % več kot v primerljivem lanskem obdobju.
  • Čisti dobiček se je prav tako povečal za 11 % in je znašal 258 milijonov dolarjev.
  • Strategija inteligentne preobrazbe prinaša rezultate – prihodki od programske opreme in storitev* so prvič dosegli milijardo ameriških dolarjev, kar je 41 % rast glede na prejšnje leto in že predstavljajo 7 % prihodkov skupine.
  • Osnovni dobiček na delnico je v tretjem četrtletju znašal 2,16 ameriškega centa.

»V zadnjem četrtletju smo kljub geopolitičnim negotovostim in pomanjkanju oskrbe v celotni industriji dosegli rekordne rezultate. To nam je uspelo z geografsko uravnoteženostjo, operativno odličnostjo in trdno izvedbo strategije. Tako skupni prihodki, kot dobiček pred obdavčitvijo sta dosegla doslej najvišje vrednosti,« je dejal izvršni direktor in predsednik uprave Lenova Yang Yuanqing in dodal: »Te ključne kompetence nam ne le omogočajo, da izkoristimo priložnosti ob preoblikovanju tehnologije in spodbudimo trajnostno rast, ampak nam tudi pomagajo reševati izzive, s katerimi se soočamo danes.«

Globalni gospodarski dejavniki

V zadnjem četrtletju se je celotna panoga soočala z več poslovnimi izzivi, vključno z nenehnimi geopolitičnimi negotovostmi, pomanjkanjem oskrbe s komponentami in v zadnjem času globalnim stanjem koronavirusa v Evropi. Kar zadeva koronavirus, je poslovna prednostna naloga še naprej zagotavljanje zdravja in dobrega počutja zaposlenih v podjetju Lenovo, kontinuiteta proizvodnje in obnova zmogljivosti ter pomoč tistim, ki skrbijo za preprečevanje izbruha. Tako kot preostala panoga se tudi v Lenovu neizogibno soočajo s kratkoročnimi omejitvami in zamudami, saj se dobavna veriga po daljših zaprtjih tovarn na Kitajskem v času novoletnih praznikov podaljša. Lenovo bo zato izkoristil svoje geografsko ravnovesje, operativno odličnost in sposobnost upravljanja zapletenih dobavnih verig po svetu in poskrbel, da bodo omenjeni izzivi čim manj vplivali na trdno izvedbo strategije.

Pregled po poslovnih področjih

Lenovova skupina inteligentnih naprav (IDG) še naprej skrbi za odlične poslovne rezultate podjetja. Skupina PC in Smart Devices Group (PCSD), ena od dveh poslovnih enot IDG, je dosegla rekordne prihodke v višini 11,1 milijarde ameriških dolarjev, dobiček pred obdavčitvijo v višini 684 milijonov dolarjev in rast v višini 6,2 %. Rekordni rezultati dokazujejo globalne zmogljivosti družb Lenovo, predvsem pri premagovanju pomembnega in dinamičnega pomanjkanja osrednjih procesorjev, s katerim se sooča panoga. Lenovo je še povečal vodstvo in ostaja največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu, ob rekordnih količinah pošiljk računalnikov je družba za skoraj 2 odstotni točki presegla povprečno rast trga. Lenovo je v celotnem koledarskem letu ostal na prvem mestu s 24,3 % globalnim tržnim deležem, ki ga je v tem obdobju še povečal za 1,6 odstotne točke. Največjo rast, tudi dvomestno, so dosegale kategorije naprav, kot so igričarski računalniki, tanki in lahki računalniki, računalniški zasloni, delovne postaje in prenosniki Chromebook, v katerih je Lenovo močno prehitel tekmece. Lenovo je prepričan, da se bodo prihodnji makro izzivi na trgu nadaljevali, a bo operativna odličnost podjetju omogočila doseganje rasti in donosnosti. Poleg tega bo Lenovo izkoristil inovacije za doseganje rasti, kar dokazujejo nedavno napovedani ThinkBook Plus z dodatnim zaslonom s tehnologijo e-črnila, prenosni računalnik z zložljivim zaslonom ThinkPad X1 Fold in prvi 5G računalnik na svetu - Yoga 5G.

Druga poslovna enota IDG, Mobile Business Group (MBG), je že peto zaporedno četrtletje poslovala dobičkonosno. V regiji Latinske Amerike je družba Lenovo rasla kar 19 odstotnih točk hitreje od povprečja na trgu, ob tem pa izboljšala maržo pred obdavčitvijo na 5,8 %. V prihodnosti bodo rešitve za mobilno poslovanje še naprej krepile dobičkonosnost in hkrati spodbujale rast na novih trgih. Poleg tega nedavno predstavljeni pametni telefon Motorola razr sporoča, da bo podjetje ponovno vstopilo v premijski segment – tržni segment, ki bo v prihodnosti deležen še dodatne pozornosti.

Skupina za podatkovne centre (DCG) je v medletni primerjavi dosegla 18 % rast pošiljk strežnikov. Medtem ko so prihodki skupine za podatkovne centre medletno ostali nespremenjeni zaradi močnega znižanja cen komponent, ki so znižale povprečne cene sistemov, se je dobičkonosnost še naprej izboljševala. Klasični strežniki so dosegli največje prihodke v štirih letih in rast prodaje skoraj 16 %, zgolj prihodki s kitajskega trga so se v primerjavi z letom prej povečali za 46 %. Programsko opredeljena infrastruktura (SDI) in sistemi za hrambo podatkov sta za več kot 40 % presegla medletno rast prihodkov. V prihodnje skupina pričakuje rast na vseh področjih, zlasti na področju strežnikov, sistemov za hrambo podatkov, SDI, visoko zmogljivega računalništva, programske opreme in storitev, saj se skupina osredotoča na povečanje raznolikosti strank in širjenje prodajnih poti ter neposredne prodaje strankam.

Inteligentna preobrazba kot pospeševalnik rasti

Lenovova strategija inteligentne poslovne preobrazbe je še naprej kazala močan zagon in deluje kot dolgoročni pospeševalnik rasti. Prihodki od programske opreme in storitev* so prvič presegli milijardo ameriških dolarjev na četrtletje in so medletno rasli 41 %. Trenutno predstavljajo 7 % celotnih prihodkov skupine. Pri rešitvah s področja pametnega interneta stvari so se prihodki v primerjavi s primerljivim lanskim četrtletjem skoraj potrojili in dosegli 90 milijonov ameriških dolarjev, kar je posledica rasti naprav AR/VR, rešitev za pametne domove in pametne pisarne. Prihodki pametne infrastrukture so medletno zrasli za več kot 50 %, predvsem na račun programsko opredeljene infrastrukture in virtualizacije omrežnih funkcij. Tudi oddelek Data Intelligence Business Group je podvojil prihodke in dosegel trimestno rast prihodkov – predvsem na račun rešitev v panogah zdravstva in izobraževanja.

* fakturirani prihodki

Sponzorirano

Ali ob trenutni nevarnosti koronavirusa delate od doma?

Delo na domu, nadzor in kaj pravi zakon?

Novosti na področju polnilnih postaj za elekt... 1
Hrast105  |  Zaenkrat so po mojem nenju lastniki e-av...
Zasanjanost podjetij v korona-krizi 1
Justin.Forfunky  |  Ko se vrneš iz trgovine, nakup pustiš 3 ...