Računalništvo, telefonija
25.10.2019 09:34
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Lenovo v prenosnik vgradil procesor AMD Ryzen in zmagal

S tretjo generacijo procesorjev AMD Ryzen je ameriško podjetje začelo rušiti večdesetletno prevlado procesorskega giganta Intel, ki je imel več kot 90-odstotni tržni delež. V Lenovo IdeaPad S540 vgrajeni procesor Ryzen dokazuje, da se odlično znajde tudi v prenosniku.
Lenovo v prenosnik vgradil procesor AMD Ryzen in zmagal
Lenovo v prenosnik vgradil procesor AMD Ryzen in zmagal

Kdo ali kaj je IdeaPad S540? Gre za vsestranski prenosnik, ki je namenjen aktivnim in kreativnim uporabnikom prenosnikom, npr. študentom pa tudi vsem drugim, ki od svojega prenosnika zahtevajo nekaj več, a za dodatne funkcionalnosti ali lastnosti niso pripravljeni porabiti slehernega privarčevanega evra. Odlični prenosni računalniki so namreč danes pregrešno dragi.

No, IdeaPad S540 pa je zelo dober prenosnik, ki ob prečiščeni obliki izžareva kakovostno izdelavo. Očaral nas je že 14-palčni zaslon IPS polne visoke ločljivosti (Full HD), ki je zelo svetel (vsekakor svetlejši od večine tekmecev) in prikazuje žive barve. Všeč nam je dejstvo, da kitajski proizvajalec torej ni varčeval tam, kjer varčuje večina – pri zaslonu, v katerega uporabniki gledamo ure in ure.

AMD naj bo

Preizkušeni prenosnik IdeaPad je imel vgrajen procesor AMD Ryzen 5 3500U se je izkazal z zmogljivostjo in varčnostjo hkrati, saj so njegove 4 jedra obdelovala kar 8 niti ukazov naenkrat (živela večopravilnost!), v procesor pa je vgrajena tudi grafika AMD Radeon Vega 8, s katero bomo brez težav igrali številne spletne igre. Preizkušeni prenosnik je imel vgrajenih 8 gigabajtov hitrega pomnilnika DDR4 in se prav v nobenem trenutku ni zdel podhranjen. Hrambi podatkov je namenjen pogon SSD kapacitete 512, izdelal pa ga je Samsung, kar je dober obet za hitrost delovanja.

Vgrajena baterija je kos zahtevam sodobnega uporabnika, ob nezahtevnem delu smo dosegali tudi do 10-urno avtonomijo, ki pa se je ob igranju iger prepolovila. A tudi to ni nikakršna težava, saj je prenosnik opremljen z Lenovovo tehnologijo RapidCharge, ki baterijo hitro založi z novo zalogo elektronov. Krajši postanek med letoma ob vrnitvi v domovino je namreč pokazal, da že dobre četrt ure polnjenja bateriji zagotovi dodatno dveurno avtonomijo za lažje delo ali ogled filma. Impresivno!

Zvok in slika, kot se šika

Zaslon smo že pohvalili, pohvalno pa mu sledi tudi zvočna podoba prenosnika. Pod zvočno rešitev so namreč podpisani Dolby strokovnjaki in to ne le pod programske rešitve, temveč tudi v pod reže vgrajene zvočnike. Zvočna kulisa prenosnika je odlična, a pod pogojem, da je ta na trdni podlagi. Zvočni sistem se namreč zanaša na odboj zvoka, zato prenosnik na podlagi precej bolje zveni od prenosnika v naročju. In ko smo že pri zvoku – IdeaPad S540 nam lahko tudi prisluhne, saj ima nameščen operacijski sistem Windows 10, v katerem se lahko odločimo, ali se bomo pogovarjali z Microsoftovo digitalno pomočnico Cortano ali pa s precej bolj razširjeno Amazonovo pomočnico Alexo. Mi smo preizkusili par osnovnih ukazov za predvajanje glasbe in se prepričali v to, da nas prenosnik dejansko sliši in upošteva, vse dokler se nahajamo v radiju do petih metrov.

Osvetljena tipkovnica z eno napako

Tipkovnica prenosnika nam je všeč, saj nudi udobno tipkanje, po zaslugi osvetlitve tipk lahko delamo tudi v temi. Edini manjši minus pa je zasnova smernih tipk. Medtem ko sta tipki za levo in desno celo malce večje velikosti od ostalih tipk, sta tipki za gor in dol le polovične velikosti – in to je edina zamera temu prenosniku oziroma tipkovnici.

Odlično uravnotežen sistem

Glede ostalega namreč nimamo pripomb. Priključkov je dovolj (HDMI, 3x USB, tudi USB-C(!)) in so nameščeni tam, kjer jih uporabnik pričakuje. Pohvalno so inženirji na desno stran prenosnika namestili dve reži USB (za lažji priklop zunanje miške in/ali tipkovnice), pri čemer lahko ena izmed rež tudi hitro polni druge naprave. Všeč nam je bilo tudi dejstvo, da ni manjkal niti bralnik kartic SD.

Za preizkušeni prenosnik slovenski trgovci želijo okoli 700 evrov, kar se nam zdi odlična cena. Res ni težko razumeti, zakaj je Lenovo največji proizvajalec prenosnikov na svetu.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več