Računalništvo, telefonija
18.02.2019 15:27
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mit o geniju

Genij lahko postane vsakdo
Genij lahko postane vsakdo

A tudi vi včasih opazujete uspešne ljudi okoli sebe in se vam zdi, da so to že rojeni geniji? Menite, da je njihov nivo uspeha navadnim smrtnikom nedosegljiv? Znanost danes pravi, da temu ni tako in da lahko prav vsakdo postane genij!


»Pred leti sem se z družino sprehajal po plaži na slovenski obali in mimo nas je prišla skupina mladih razigranih fantov, ki so imeli razgreto diskusijo o naših športnikih. Med kričanjem je eden od mladeničev omenil Anžeta Kopitarja, ki je ravno v tisti sezoni z Los Angeles Kingsi osvojil svoj drugi Stanleyjev pokal. In potem je drugi fant zavzdihnil: ‘Kaj bi dal, da bi imel tak talent kot Anže,’ jaz pa sem se v mislih nasmehnil in sam pri sebi rekel: ‘Saj ga že imaš,«’ je povedal Robert Rolih, bestselling avtor knjige The Million Dollar Decision in evropski javni govorec leta 2015 po izboru Professional Speakers Academy iz Londona.
Rolih namreč pravi, da predpostavka o mitu genija, ki pravi, da so geniji človeštva že rojeni z neverjetnimi talenti in sposobnostmi, ne drži.

Resnica je očem skrita
Ko gledamo Anžeta Kopitarja, Luko Dončiča ali pa Ilko Štuhec, kako žanjejo uspeh za uspehom, vidimo zgolj končni rezultat. Ko gledamo plesalca Sergeja Polunina, kako pleše na pesem ‘Take me to church’, prav tako vidimo le končni rezultat in enako je, ko opazujemo preporod Postojnske jame pod vodstvom Marjana Batagelja. Vedno vidimo le končni rezultat. Vse, kar pa se je dogajalo pred tem, pa je očem skrito.

»Znanost je danes že dokazala, da mit genija ne drži. Resnica je popolnoma drugačna. Geniji človeštva se niso že rodili geniji, temveč so to postali skozi leta in leta načrtnega, fokusiranega učenja in dela,« je povedal Rolih. To pomeni leta in leta treninga, učenja, branja knjig, grajenja samozavesti, izpopolnjevanja takšnih in drugačnih znanj, ki lahko posamezniku pridejo prav in izboljšajo njegove rezultate – pa naj gre za športnika, podjetnika ali pa umetnika.

»Medtem, ko drugi gledajo resničnostne šove na TV, ti treniraš. Medtem ko drugi hodijo na pijače in opravljajo svoje znance, ti bereš knjige in se učiš. Bližnjic ni. Delo med vikendi, učenje, prakticiranje, razvoj svojih sposobnosti in tako naprej in tako naprej. Ta cena je visoka, je pa tudi rezultat zato toliko bolj zadovoljujoč in izpopolnjujoč,« je zaključil Rolih.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več