Računalništvo, telefonija
18.04.2019 15:59
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilnik nadomešča fotoaparat

Popoln nočni posnetek? Odkljukano. Selfie za na Instagram? Odkljukano. Ste na potovanju svojega življenja, vendar so na srečo dnevi, ko ste morali s sabo vleči okorni DSLR fotoaparat in stojalo, ki sta vsem razglašala»Jaz sem turist«, že mimo.
Umetna inteligenca prevzema primat v fotografiji
Umetna inteligenca prevzema primat v fotografiji

Dober pametni telefon je zdaj vse, kar potrebujete. Najnovejša generacija kamer, ki so vgrajene v pametne telefone je opremljena z več objektivi, zmogljivimi senzorji in kot najpomembnejše – pametnimi algoritmi, ki nadomeščajo nastavitve optike, ki so zahtevale leta učenja. Medtem, ko lahko katera koli kamera zajame tisto, kar ste postavili pred njo, uvajanje umetne inteligence (AI) pomeni, da lahko kamere zdaj razumejo, kaj vidijo. Pravzaprav je oko povezano z možgani.

»Umetna inteligenca in nevronske mreže lahko prepoznajo tisto, kar je na sceni, in najdejo najboljšo sliko, tudi če ste samo usmerjeni in »streljate«« – pojasnjuje Simon Forrest, glavni tehnološki analitik pri Futuresource Consulting:»Mislim, da bodo uporabniki s temi telefoni opazili boljšo kakovost slike, lepota te tehnologije pa je, da uporabniki ne rabijo razumeti, kako deluje. Kamere so največja točka diferenciacije med proizvajalci pametnih telefonov, zato je v to področje usmerjeno veliko naložb, «je dodal Forrest.

Kot primer lahko vzamete HONOR View20. Umetna inteligenca (AI) je zdaj osrednja zmožnost teh naprav, zahvaljujoč čipu Kirin 980, nevronski procesni enoti, ki je posebej zasnovana za upravljanje nalog, povezanih z umetno inteligenco in strojnim učenjem. Predvsem je omogočila osupljive dosežke na področju pametne fotografije.

Pametni telefon HONOR View20 lahko razlikuje med seboj podobne predmete – denimo pando od dvobarvne mačke, rastlino od drevesa in most od zgradbe. To bo optimiziralo objekt fotografije brez potrebe po nastavitvi fotoaparata. Kamera lahko v trenutku prepozna do 1.500 predmetov, strojno učenje pa zagotavlja, da bo sistem sčasoma vse boljši.

Zrnati nočni posnetki so že dolgo boleča točna fotografov, ki uporabljajo pametne telefone, vendar AI prav tako pomaga pri posnetkih svetlečih nočnih razglednih mest, kot sta Hong Kong in New York. V slabih svetlobnih pogojih AI umetno stabilizira posnetke z dolgo izpostavljenostjo, tako da inteligentno izbere in združi več različnih okvirjev za ustvarjanje fotografij brez zamegljenosti.

Tako lahko posnamete fotografijo s šestimi sekundami osvetlitve in dobite jasno sliko – tudi če se vam roke tresejo.

Fotoaparati, ki so opremljeni z AI, lahko zajamejo presenetljivo veliko podrobnosti, tudi, če so daleč od objekta posnetka, pa naj bo to Eifflov stolp v Parizu, Veliki kitajski zid ali Skytree v Tokiju. Sistem zadnjih kamer pri View20 kot prvi telefon uporablja senzor z ločljivostjo 48 milijonov slikovnih pik in njegov način AI Ultra Clarity združuje več izpostavitev slike na način, da ustvari ostro sliko visoke ločljivosti, ki jo lahko obrežete, povečate in natisnete na velikost panojev brez, da bi žrtvovali podrobnosti.

Ker se ocenjuje, da bodo uporabniki v času svojega življenja naredili več kot 25.000 selfijev, so začeli proizvajalci denar investirati v kamere na sprednji strani aparatov. Z uporabo strojnega učenja lahko sprednja kamera HONOR View20 z odprtino v zaslonu luknje identificira predmet in zamegli preostanek slike, tako da ustvari učinek »bokeh« (japonski izraz za zamegljenost), ki je priljubljen pri Instagram portretih. Prav tako lahko izbriše pomanjkljivosti obraza že pri posnetku samem, kar lahko eventuelno odpraviti potrebo po dodatnem editiranju fotografij.

Seveda pa ni nič od tega pomembno, če se vam izprazni baterija, medtem, ko ste strmeli v veliki kanjon. Ne bojte se, AI pomaga tudi tu. Z optimizacijo aplikacij, ki se izvajajo v pametnem telefonu, podaljšuje življenjsko dobo baterije – kar pomeni, da boste lahko delili fotografije in objavljali na Instagramu brez nenehnega preverjenja napolnjenosti baterije.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AGENCIJA ODMEV
Za več informacij so vam na voljo pri AGENCIJA ODMEV
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AGENCIJA ODMEV? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več