Računalništvo, telefonija
01.12.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je več kot 70 % bolj obremenjeno kot v enakem obdobju lani

Ob delu in šolanju na daljavo se v Telekomu Slovenije soočajo z izrazito povečanimi obremenitvami mobilnega omrežja. Tako uporabniki mobilnih storitev opravijo kar dvakrat več klicev, ki so ne le pogostejši, temveč tudi daljši, in preko 70 % več mobilnega prenosa podatkov kot v enakem obdobju lanskega leta. Kljub izjemno povečanim obremenitvam omrežje deluje zanesljivo in stabilno, kar je rezultat načrtnega vlaganja v tehnologijo in razvoj. Ob tem uporabniki postopoma prehajajo na uporabo pete generacije mobilnih omrežij (5G), tako da je trenutno v omrežju Telekoma Slovenije že preko 5.000 mobilnih naprav, ki lahko 5G uporabljajo, njihovo število pa se konstantno povečuje.
Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je več kot 70 % bolj obremenjeno kot v enakem obdobju lani
Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je več kot 70 % bolj obremenjeno kot v enakem obdobju lani

Ob pripravah na uvedbo 5G, ki so ga komercialno omogočili 5. oktobra letos, so v Telekomu Slovenije temeljito nadgradili celotno omrežje, ki je tako pripravljeno tudi na pričakovano nadaljnjo rast prenosa podatkov. »Uporabnikom omogočamo čim bolj nemoteno delovanje storitev tudi v tovrstnih izjemnih okoliščinah, ko imamo izjemno povečan promet, ki se odraža v večjih količinah prenesenih podatkov, zagotavljamo pa tudi vedno višje hitrosti prenosa podatkov. Z omrežjem 5G se hitrosti še povečujejo, pri tem pa se vedno več uporabnikov odloča za nakup 5G mobitelov. Nenazadnje smo edini slovenski operater, ki tudi na mobitelih iPhone serije 12 omogoča uporabo naprednih tehnologij, tudi 5G. Da zagotavljamo najboljše omrežje in najsodobnejše storitve, nam v različnih raziskavah priznavajo tudi uporabniki,« pojasnjuje mag. Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

Mobilno omrežje Telekoma Slovenije vsak dan uporablja več kot milijon uporabnikov, saj ga zaradi njegove naprednosti, zanesljivosti, varnosti in vrhunske pokritosti uporabljajo tudi nekateri drugi operaterji v Sloveniji.

Uporabniki lahko brezplačno testirajo hitrost in odzivnost mobilnega omrežja z aplikacijama Speedtest in AKOS Test Net

V Telekomu Slovenije verjamejo v kakovost svojega omrežja, saj ga skrbno in premišljeno razvijajo že 30 let. Zato svojim naročnikom omogočajo neomejeno in brezplačno testiranje hitrosti in odzivnosti mobilnega omrežja z uveljavljenima aplikacijama Speedtest ali AKOS Test Net. Pri tem se količine prenosa podatkov, ki jih uporabnik za to porabi, ne odštevajo od zakupljenih količin paketa. Telekom Slovenije na ta način podpira pregledna testiranja kakovosti omrežij.

Uporaba 5G je do konca leta brezplačna

5G si lahko naročniki Telekoma Slovenije brezplačno vklopijo v Mojem Telekomu ali prek sporočila SMS, tako da pošljejo SMS s ključno besedo 5G na 1918. V promocijskem obdobju do konca letošnjega leta je uporaba 5G brezplačna (od 1. januarja 2021 bo mesečna naročnina 3 evre na paketih NekiNeki oz. 6 evrov na vseh ostalih mobilnih paketih).

Za maksimalno uporabniško izkušnjo pa Telekom Slovenije priporoča mobilni paket Naj 5G, ki omogoča neomejene klice in sporočila v Sloveniji in državah EU-tarife ter kar 300 GB prenosa podatkov (od tega 13.903 MB v državah EU-tarife) s hitrostmi do 450/100 Mbit/s ter storitvi VoLTE (Voice-Over-LTE; klic prek LTE) in VoWiFi (Voice-Over-WiFi; klic prek WiFi).

Uporaba 5G je mogoča na mobitelih, ki omogočajo uporabo 5G v frekvenčnem pasu 2600 MHz in ki imajo ustrezno programsko opremo.

Trenutno so to mobiteli Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Huawei P40 Pro, Huawei Mate Xs, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro Max, LG Wing 5G, kmalu pa še Samsung Galaxy A42 5G.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEKOM SLOVENIJE d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEKOM SLOVENIJE d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telekom Slovenije tudi v najnovejši kampanji za poslovne uporabnike nadaljuje uspešno sodelovanje s slovenskimi glasbeniki

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEKOM SLOVENIJE d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več