Računalništvo, telefonija
22.08.2017 15:07
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Na spletu nakupuje že 55 odstotkov EU potrošnikov!

Na spletu nakupuje že 55 odstotkov EU potrošnikov!
Na spletu nakupuje že 55 odstotkov EU potrošnikov!

Število spletnih kupcev v EU se je v zadnjem desetletju skoraj podvojilo, vse več je nakupov v tujini, kaže nova raziskava Consumer Conditions Scoreboard 2017.


Eksponentna rast spletne trgovine

V EU zaupanje potrošnikov v spletno nakupovanje hitro narašča. Od lani je stopnja zaupanja pri spletnih nakupih znotraj države narasla za dobrih 12 odstotnih točk, pri nakupih v drugih državah EU pa kar za 21 odstotnih točk. Poleg tega sej je v zadnjih desetih letih delež evropskih potrošnikov, ki nakupujejo na spletu, povečalo iz slabih 30 na 55 odstotkov.

Podobno je za slovenski spletni trg pokazala raziskava spletnega nakupovanja Shopper’s Mind 2016 v izvedbi podjetja Ceneje in agencije Valicon. Vsaj en spletni nakup je opravilo že več kot 90 odstotkov uporabnikov interneta, redno mesečno pa nakupuje skoraj 40 % spletne populacije, kar je 10 odstotnih točk več kot v letu 2014.

VAS ZANIMA SPLETNA TRGOVINA? »

Še vedno določene ovire pri nakupovanju v drugih državah članicah

Raziskava Shopper’s Mind 2016 je pokazala, da slovenski spletni kupci bolj zaupamo trgovcem znotraj države, saj nas skoraj polovica nakupuje izključno pri slovenskih ponudnikih. Kljub temu pa ponudbe tujih trgovcev postajajo vse bolj pomembne.


Kot ugotavlja Consumer Conditions Scoreboard, še vedno obstajajo določene ovire, s katerimi se potrošniki soočajo pri spletih nakupih v drugih državah EU. 13 % anketirancev je povedalo, da je trgovec iz druge države zavrnil njihovo plačilo, desetini pa trgovec ni želel dostaviti naročenega izdelka, ker so iz tujine.

Le okoli 40 odstotkov podjetij, ki že prodajajo na spletu, v prihajajočem letu razmišlja o prodaji v tujini. Tiste, ki ne prodajajo v druge države članice, skrbijo predvsem večja možnost neplačila ter razlike v davčnih predpisih in nacionalnih zakonodajah.

Evropska komisija je zaradi teh težav pripravila predlog sodobnejših pravil glede digitalnih pogodb, da bi postopoma dosegla uskladitev pogodbenih pravil na področju spletne trgovine ter s tem spodbudila ecommerce v celotni EU.

Trgovci morajo izboljšati svoje znanje o pravicah potrošnikov

Omenjena raziskava je pokazala, da pri trgovcih obstaja še veliko prostora za izboljšanje znanja o potrošniški zakonodaji, saj se njihovo poznavanje pravic potrošnikov v enem letu ni izboljšalo. Pravilnih odgovorov o osnovnih potrošniških pravicah je bilo namreč le 54 %.

Slovenija je po kazalniku reševanja težav potrošnikov najboljša v Evropi!

Kar 9 od 10 vprašanih slovenskih kupcev ni naletelo na nikakršno težavo pri nakupovanju, kar nas uvršča na drugo najvišje mesto med državami članicami, glede na kazalnik reševanja težav in pritožb potrošnikov pa smo celo najboljši v EU.

Kazalniki, po katerih smo med četrtino najboljših držav EU:

  • delež trgovcev, ki zaupajo v spletno prodajo znotraj države: 73 % (16 odstotnih točk več od povprečja EU)
  • delež potrošnikov, ki niso naleteli na nikakršno težavo: 86 % (6 odstotnih točk več od povprečja EU)
  • sestavljeni kazalnik reševanja težav in pritožb potrošnikov: 93 % (4 odstotne točke več od povprečja EU)


[BODITE PRVI] Prvi prejmite najbolj vroče ecommerce novičke »


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več