Računalništvo, telefonija
28.02.2020 12:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Neodvisna raziskava razkrila najboljše mobilno omrežje v Sloveniji

.. Šest mesecev testiranj po vsej Sloveniji, sodelovanje mednarodnih strokovnjakov in neodvisna analiza s strani družbe Umlaut, še lani znane pod imenom P3 ..
Neodvisna raziskava razkrila najboljše mobilno omrežje v Sloveniji
Neodvisna raziskava razkrila najboljše mobilno omrežje v Sloveniji

V neizprosnem boju na trgu telekomunikacij je neodvisna raziskava vedno dobrodošla, sploh v kriteriju uporabniške izkušnje. In rezultat? V Sloveniji ima najboljše omrežje po uporabniški izkušnji Telemach.

Telemach, ki smo ga dolgo najbolj poznali kot ponudnika fiksnih storitev interneta in televizije, vse od predstavitve mobilnih paketov družine VEČ leta 2015 velja za najhitreje rastočega mobilnega operaterja v Sloveniji. Uporabnike prepričajo s storitvami, pregledno in enostavno ponudbo, zagotovo pa tudi s ceno, ki ne vpliva na kakovost storitev. V razvoj svojega mobilnega omrežja so vložila več kot 100 milijonov evrov, za 50 odstotkov povečali število baznih postaj in z LTE-Advanced, oziroma 4G+ omrežjem pokrili 97% prebivalstva v Sloveniji.

Napredna tehnologija, pripravljenost na izzive prihodnosti in skrb za vedno delujoče, stabilno in kakovostno omrežje so se izkazali za najboljše na trgu. Umlaut je po testiranjih namreč Telemachovo mobilno omrežje označil kot najboljše v Sloveniji po uporabniški izkušnji. “To je potrditev našega večletnega dela in prizadevanj, da postanemo najboljši. Imamo odlično tehnologijo, pripravljeno na izzive prihodnosti in nadaljnji razvoj. Naše omrežje je zanesljivo in zmogljivo ter zagotavlja najboljšo pokritost z omrežjem LTE” pravi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemacha. Kakovost prepoznavajo tudi uporabniki. Temu primerno ima Telemach v tem trenutku že 22,2-odstotni tržni delež na področju mobilne telefonije v Sloveniji. Leta 2015 je ta delež znašal 14 odstotkov.

Kdo sploh je Umlaut?

Družba Umlaut, do oktobra 2019 imenovana P3 se ukvarja s tehničnim in menedžerskim svetovanjem na področjih omrežij in mobilnih tehnologij, certifikate pa je podelila že v 120 državah po svetu, med drugim tudi tujim telekomunikacijskim operaterjem, kot so Vodafone, Swisscom, Verizon, Deutsche Telekom in drugim. V Umlautu deluje 4.300 strokovnjakov iz 80 držav. Ob predaji certifikata za najboljše mobilno omrežje po uporabniški izkušnji na slovenskem trgu je Slovenijo obiskal tudi CEO Umlauta, Hakan Ekmen: “S svojimi izkušnjami na področju preizkušanja omrežij preverjamo in potrjujemo delovanje storitev. Umlautov certifikat za storitve je idealno orodje za neodvisno ocenjevanje in potrjevanje omrežij ter storitev, ki jih ponujajo. To opravimo z neodvisnimi meritvami in revizijami kakovosti storitev. Certifikat je izjava o uspešni potrditvi storitev in Telemach ima trenutno v Sloveniji med preizkušenimi najboljše omrežje po uporabniški izkušnji.”

Kakšna je metodologija?

Umlaut pri analiziranju trga dostopa do podatkov o hitrosti in delovanju omrežja v primeru realnih uporabnikov mobilnih storitev. Tako imenovana metodologija “crowdsourcing” kaže realno izkušnjo, pri čemer se ocenjuje delovanje naprav v določenem omrežju. S pomočjo množičnega zunanjega izvajanja tako prejmejo podatke, ki govorijo o tem, kakšno izkušnjo uporabniku prinaša določeno omrežje. Pri tem se ocenjuje kakovost glasovnih klicev, prenosa podatkov in uporaba aplikacij.

Kaj pa fiksno omrežje?

To pri Telemachu že od samega začetka delovanja predstavlja hrbtenico delovanja, zato dobri rezultati v tem segmentu niti ne čudijo. Tudi fiksno omrežje je po uporabniški izkušnji v Sloveniji najboljše pri Telemachu. Ta je že lani predstavil GIGA omrežje, ki prinaša gigabitne hitrosti na področju fiksnih storitev tako rekoč k vsakemu uporabniku, ki si tega želi.

V Telemachu ne nameravajo prenehati z vlaganji v nadaljnji razvoj. Prizadevanja za neprestano izpopolnjevanje in skrb za kakovost ter delovanje omrežja 24 ur na dan brez prestanka bodo tako osnova tudi v prihodnosti. “Telemach kot inovativno, prilagodljivo ter v prihodnost in tehnološko dovršenost usmerjeno podjetje pomaga pri preoblikovanju digitalne družbe in rasti gospodarstva v Sloveniji. S svojim dovršenim in dokazano najboljšim omrežjem pa je zavezano uporabnikom še naprej zagotavljati napredne storitve in najboljšo uporabniško izkušnjo,” je še dodal Adrian Ježina.

Prikazali delovanje 5G omrežja v praksi

Na posebnem dogodku v Ljubljani je Telemach prvič v Sloveniji v praksi predstavil tudi omrežje in tehnologijo 5G. Koncert na dveh lokacijah v družbi znanih slovenskih izvajalcev in uporaba virtualne resničnosti sta le dva od elementov, s katerimi je Telemach predstavil izjemne hitrosti in tako rekoč nično zakasnitev. Najvišja izmerjena hitrost v središču Ljubljane te dni je znašala 1,3 Gbps. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem TELEMACH d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri TELEMACH d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Telemach Slovenija logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem TELEMACH d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več