Računalništvo, telefonija
26.03.2020 07:00

Deli z drugimi:

Share

Novosti na področju polnilnih postaj za električna vozila

.. Število električnih in priključnih hibridnih avtomobilov z vključenimi lahkimi vozili, vključno z osebnimi vozili in lahkimi gospodarskimi vozili na cestah po svetu je leta 2018 preseglo 5 milijonov ..
Novosti na področju polnilnih postaj za električna vozila
Novosti na področju polnilnih postaj za električna vozila

Prav tako je svetovni trg elektro polnilnih postaj v letu 2018 presegel 5 milijonov vseh treh ključnih vrst polnilnih postaj (domače, javne počasne in javne hitre polnilne postaje).

K hitri rasti prodaje električnih vozil je pripomogel tudi napredek, dosežen v zadnjih letih pri izboljšanju učinkovitosti in zmanjšanju stroškov litij-ionskih baterij. Vendar pa so nadaljnja znižanja stroškov baterije in izboljšave zmogljivosti bistvenega pomena za večjo privlačnost in zanimanje za električna vozila.

Stanje polnilne infrastrukture danes in v prihodnje

Polnilna infrastruktura je prav tako v porastu. Leta 2018 je bilo število domačih in javnih počasnih in hitrih polnilnih postaj na domovih, delovnih mestih, javnih površinah, bencinskih servisih po vsem svetu ocenjeno na skoraj 5 milijonov.

Javno dostopne polnilne postaje dopolnjujejo vlogo zasebnih in jih je potrebno obravnavati kot pomembno komponento infrastrukture za oskrbo električnih vozil z električno energijo. Hitri polnilniki so še posebej pomembni v gosto naseljenih mestih in imajo pomembno vlogo pri spodbujanju privlačnosti in zanimanja za električna vozila, saj omogočajo potovanja na dolge razdalje.

Novosti na področju dinamičnega upravljanja energije

Domače, javne počasne in javne hitre polnilne postaje morajo biti zasnovane tako, da omogočajo dinamično upravljanje obremenitve – t.i. Dynamic Load Management System (DLM), ki omogoča inteligentno upravljanje z energijo ene ali več polnilnih postaj, ki delujejo istočasno. DLM omogoča hkratno polnjenje več električnih vozil ter učinkovitejšo uporabo razpoložljive energije v krajšem času in uravnoteženjem energije med polnilnimi postajami.

Ta način omogoča tudi povečanje števila elektro polnilnih postaj, ki so na voljo na posamezni lokaciji.

DLM se lahko poveže tudi z upravljanjem energije v objektu in meri energijo, ki jo porabi objekt in prilagaja – reducira moč, ki je na razpolago za elektro polnilne postaje.

Pričakujemo nadaljnjo rast

Pričakujemo, da bodo podporne politike in zniževanje stroškov vodili k nadaljnji znatni rasti trga z električnimi avtomobili tako v Evropski uniji kot v Sloveniji ter posledično tudi k vzpostavitvi ustrezne infrastrukture. V novem scenariju Mednarodne agencije za energijo, ki upošteva sedanje in načrtovane politike, naj bi število električnih avtomobilov do leta 2030 doseglo 125 milijonov enot, po scenariju EV30@30 pa bi število električnih avtomobilov na cesti lahko doseglo 220 milijonov enot do leta 2030.

V Sloveniji se do leta 2030 na podlagi državne strategije na področju razvoja trga za vzpostavitev ustrezne infrastrukture v zvezi z alternativnimi gorivi predvideva 200.000 enot električnih in priključnih hibridnih avtomobilov z vključenimi lahkimi vozili, vključno z osebnimi vozili in lahkimi gospodarskimi vozili. Vse to pomeni tudi izgradnjo ustrezne infrastrukture za polnjenje električnih vozil in lahkih gospodarskih vozil ter v prihodnje tudi električnih avtobusov in električnih tovornjakov. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Za več informacij so vam na voljo pri Agencija POTI - Z znanjem do cilja!
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Agencija POTI - Z znanjem do cilja!? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več