Računalništvo, telefonija
27.06.2019 12:31
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametna kuhinja – to so gospodinjski aparati prihodnosti

Pametna kuhinja – to so gospodinjski aparati prihodnosti
Pametna kuhinja – to so gospodinjski aparati prihodnosti

Naprave kot so kavni aparat, hladilnik in štedilnik verjetno niso prva stvar, ki vam pade na pamet, ko je govora o pametnem domu ali smart home-u. Ravno ste se navadili pametnih žarnic, termostatov s katerimi lahko upravljate na daljavo, povezanih zvočnikov in virtualnih asistentov kot je Amazonova Alexa, tehnologija pa je že šla korak dlje in prevzela še en pomemben del doma – naše kuhinje.

Z vključitvijo različnih pametnih gospodinjskih avtomatov lahko avtomatiziramo marsikatero vsakdnevno kuharsko nalogo – od kuhanja prve jutranje kave do brskanja po urniku na zaslonu hladilnika.

Kaj sploh je smart home ali pameten dom?

Pametne domače naprave so vse tiste naprave v vašem domu, ki so povezane z Wi-Fi. S takšnimi napravami se upravlja v realnem času prek aplikacij na pametnem telefonu in tabličnem računalniku ali prek virtualnega pomočnika kot je zgoraj omenjena Alexa. Nekatere od prednosti takšnih naprav so povezane z enostavnostjo upravljanja, količino informacij, ki vam jih lahko zagotovijo te naprave ter seveda možnost nastavitev za avtomatsko delovanje, s katerimi lahko pametne naprave popolnoma prilagodite svojim željam in potrebam.

3 velike prednosti pametne bele tehnike

Varnost. V trenutku nepazljivosti lahko kuhinja postane pravo leglo nezgod in nesreč, zato je glavna prednost pametnih gospodinjskih aparatov prav varnost. Pametni kuhinjski aparati, kot so pametne kuhalne plošče, lahko pošiljajo obvestila vašemu telefonu ali se celo sami izklopijo.

Praktičnost. Celotna ideja tehnologije pametnega doma je narediti naše domove bolj prijetne in nam prihraniti čas pri opravljanju vsakodnevnih nalog. To še posebej velja za kuhinjo. Pametni hladilnik vam bo omogočil, da boste na telefonu pogledali v notranjost hladilnika in tako preverili kaj morate kupiti v trgovini.

Učinkovitost. Uporaba naprednih tehnologij pri kuhanju lahko bistveno izboljša rezultate in vašo vsakodnevno učinkovitost v kuhinji. Pametni kavni aparat vam na primer omogoča, da mu nastavite ne samo čas, temveč tudi željeno temperaturo, tako da vas vsako jutro lahko pričaka skodelica popolne kave.

Najboljši pametni mali gospodinjski aparati

Čeprav bo verjetno trajalo nekaj časa, preden bodo pametni gospodinjski aparati postali običajna ponudba v trgovinah, smo našli nekaj zanimivih primerov, kjer je uporaba pametne tehnologije nadgradila obstoječi aparat. Poglejmo nekaj najbolj zanimivih primerov!

  1. Pametna kuhinjska tehtnica – zanimiva naprava, ki ne samo natančno izmeri vse potrebne sestavine, temveč ima tudi svojo aplikacijo kjer si lahko ogledate recept. Aplikacija vas vodi skozi recept in vam daje dodatna navodila kdaj sestavino odmeriti in dodati.
  2. Pameten kuhinjski termometer – s takšnim termometrom se vam ni treba več spraševati, če je vaš zrezek pečen tako, kot ste želeli. Ne bo vam treba več dežurati pred pečico ali žarom, saj vas bo termometer prek mobilnega telefona opozoril, ko kos mesa doseže željeno temperaturo.
  3. Pameten koš za smeti s senzorjem gibanja – pameten koš za odpadke lahko olajša vaš vsakdan z vgrajenim senzorjem gibanja in celo možnostjo glasovnega nadzora. Ne bo vam treba več z rokami odrivati pokrova ali odlagati smeti, ki boste odpirali koš za smeti.
  4. Pameten mešalnik – pameten blender ima vgrajen senzor za merjenje dodanih sestavin. S pomočjo aplikacije, kjer imate tudi možnost receptov, lahko izmerite natančno hranilno vrednost sestavin, ki jih dodajate v vaše napitke.

Pametne naprave bodo zagotovo kmalu našle pot v naša gospodinjstva. Čeprav jih vsi želimo preizkusiti, pa je vredno ohraniti dozo previdnosti.

Najpomembnejša stvar, ki se je morate zavedati je ta, da povezovanje različnih naprav z Wi-Fi pomeni izmenjavo informacij o vašem domu in navadah z različnimi podjetji. Temu se ni možno izgoniti. Kaj se kasneje dogaja z vašimi pridobljenimi podatki je odvisno predvsem od načina obdelovanja in shranjevanja podatkov ponudnikov. Zato pred nakupom naprave preberite politiko zasebnosti podjetja katerega izdelek želite kupiti. Ob namestitvi naprave v svoj dom pa ne pozabite nastaviti varnostne omejitve in omejiti količino deljenih informacij, veliko pozornosti pa namenite tudi mestu namestitve.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več