02.12.2019 15:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Podjetja se morajo z digitalizacijo in ERP sistemi znati prilagajati

.. Osnovni premislek o poslovnih potrebah in informacijskih procesih je pogoj za prilagoditev proizvodnega podjetja na izzive prihodnosti ..
*Pripravljeni na danes in jutri.

Avtor: Jože Novinšek, direktor M2M d.o.o.

Dandanes nas z vseh strani zasipajo z vsemi mogočimi novimi “buzzwordi”, zato se človek lahko že resno ustraši, da je popolnoma neveden. Vseh “buzzwordov” se niti prevajati ne splača več. Takole za pokušino, imamo: Blockchain, Edge Computing, Augmented Reality, Data Lake, Robotic Process Automation (RPA), Additive Manufacturing, Robots CoBots, Digital Right Management, Machine Learning, AI, Analytics, 5G, Integration Fabric, ChatBots, XaaS, Cloud, IoT, Security, Digital Twin, No Code Low Code, Mobile in še in še.

Kaj drži podjetje pokonci?

Marsikdo se zapodi v te nove trende kot nekdo, ki se boji, da bo zamudil zadnji vlak, zato potem ni nič čudnega, če doma pozabi izklopiti štedilnik in ga pričaka pogorišče ali pa vsaj nekaj škode. Ali leti v trgovino in ko pride domov, ugotovi, da je kupil vse, samo tega ne, kar zares potrebuje.

Seveda je med temi trendi treba iskati priložnosti in jih poskušati izkoristiti. Vseeno pa pri tem ne smemo pozabiti na (manj modne?) zahteve in izzive, pred katere je podjetje postavljeno. Vprašati se moramo, kateri so tisti osnovni procesi in kvalitete, ki držijo podjetje pokonci oziroma ga dvigajo na višjo raven.

Vprašati se moramo na primer, ali sploh izpolnjujemo nekatere osnovne zahteve kot člen v tržno-partnerski verigi in kako: Smo zanesljiv partner? Smo zaželen partner? Je poslovanje z nami tekoče? Ali malo bolj tehnično povedano: Sprejemamo naročila kupcev avtomatsko – brez ročnega vnosa (napak)? Znamo konfigurirati izdelke, če smo v taki branži? Imamo sistem načrtovanja nabave in proizvodnje, ki je zanesljiv in zmanjšuje zaloge? Upravljamo spremembe izdelkov? Nadziramo svoj proizvodni proces? Imamo sistem označevanja in sledenja? Imamo sistem kontrole kakovosti? Imamo zanesljiv sistem dobav kupcem in avtomatizirano elektronsko sporočanje dobav kupcem? Imamo sistem ocenjevanja dobaviteljev in samoocene svojih dobav? Celo to, ali imamo točne podatke o zalogah? Veliko podjetij še danes ne spremlja (dovolj) natančno svojih zalog – a o tem se ne sme govoriti preveč na glas. In še bi lahko naštevali.

Če prevedemo ta vprašanja v “STARE buzzworde”: EDI. MRPII. QMS. Bar koda. Oziroma – integriran informacijski sistem – ERP, ki omogoča poslovanje na ravni “A dobavitelja”. Definirani poslovni procesi, ki jih ljudje poznajo in izvajajo. Pregled nad poslovanjem 360˚.

Preživi tisti, ki se zna prilagajati

Vprašati se moramo tudi, kako se spreminja poslovno okolje. Motnje v poslovanju – posledica inovacij, preoblikovanja industrije, geopolitične ali regionalne napetosti, ekonomske spremembe – so postale edina stalnica. Podjetja, ki se ne prilagodijo dovolj hitro, izginejo. Index S&P kaže, da je bila življenska doba podjetij leta 1964 33 let, leta 2016 24 let, leta 2027 pa naj bi bila 12 let. Če si sposodim še citat: “Ne preživi vrsta, ki je najmočnejša ali najbolj inteligentna. Preživi tista, ki se najbolje prilagaja spremembam.” [Leon C. Megginson, 1963 – Describing Darwin’s Origin of the Species]

In kaj bi po vsem povedanem bil pravi odgovor ali prava pot? Na kratko: rešitev, ki deluje danes in je prilagodljiva ter združljiva z novimi rešitvami. Rešitev, ki ni monolit, ki se mu je treba popolnoma prilagoditi. Rešitev, ki živi in se razvija z industrijo.

Več preberite na www.m2m-is.si, www.qad.com. (P.R.)

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

S-GRAF d.o.o.